L’Alcalde Trias diu que “la igualtat salarial és molt necessària” i que “cal lluitar per corregir” les diferències entre homes i dones : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias diu que “la igualtat salarial és molt necessària” i que “cal lluitar per corregir” les diferències entre homes i dones

05/03/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquest dijous al vespre l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones i el lliurament del XXIX Premi 8 de Març Maria Aurèlia Capmany acompanyat per la regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila. El premi s’ha atorgat al treball de Maria Àngels Viladot, professora de la UOC, amb el títol “Per què hi ha una bretxa salarial entre homes i dones?”, pel plantejament de creació d’eines que ajuden a fer tangible i concretar les causes de la discriminació salarial per raó de gènere, per la seva consistència metodològica, i per la trajectòria i solvència de l’autora, que compta el suport de la Universitat Oberta de Catalunya. El premi d’enguany tenia per objectiu premiar iniciatives que contribueixen a avançar cap a la igualtat salarial entre homes i dones a la ciutat de Barcelona i tenia una dotació de 15.000 euros.

 

 

En el transcurs de l’acte el públic assistent ha participat en una votació per decidir el segon premi dotat amb 1.000 euros al projecte ‘El cost de ser dona’, de Laura Casal, Miquel Àngel Codes, M. Isabel Fabregat, Maria Domínguez Herrerías i Jaume Gual per la seva proposta que pretén recuperar i donar a conèixer la realitat històrica i actual de les dones en el món laboral i intel·lectual.

Durant l’esdeveniment, i com s’ha fet en les últimes edicions, s’han reconegut entitats, projectes o persones que han fomentat la participació i presència de les dones en tots els àmbits per tal que puguin fer efectius els seus drets, tant a nivell privat com públic, tot potenciant el seu apoderament i la visualització i valoració social de les seves aportacions. Enguany s’ha reconegut a Muriel Casals i Carme Forcadell pel seu estil de lideratge ferm, exercint una nova manera d’entendre l’acció col·lectiva, consensuada, flexible, dialogant i horitzontal, amb lemes inclusius i no sexistes com ‘Ara és l’hora’ i ‘Fem Via’.

També s’ha lliurat un guardó de reconeixement a la campanya ‘HeforShe’ d’ONU-Dones, una iniciativa que té com a finalitat generar consciència a favor de la igualtat de gènere i ser l’espurna d’una gran acció col·lectiva per a eliminar tota forma de discriminació i de violència vers les dones i les nenes, mobilitzant en aquest objectiu també els homes en tant que qüestió que afecta a tota la humanitat.

L’alcalde ha afirmat que amb aquest acte “fem ben visible el nostre compromís amb la igualtat entre dones i homes”, perquè com ha assenyalat, malgrat la feina feta, “les desigualtats entre homes i dones són encara molt grans” i ha afegit que “hem de seguir treballant per un present i un futur on dones i homes puguin desenvolupar lliurement tot el seu potencial, prendre decisions lliurement i avançar com a ciutat inclusiva i integradora”.

Trias ha felicitat les persones que han rebut els diferents reconeixements, com és el cas de Begoña Lasagabaster per la campanya HeforShe, “perquè tots ens hem de comprometre en la lluita contra les formes de violència i discriminació que pateixen les dones, i la vostra iniciativa, a la que ja anuncio que em sumaré, involucra els homes en la defensa de la igualtat de gènere”, ha dit l’alcalde.

Seguidament, Xavier Trias ha felicitat a Muriel Casals i Carme Forcadell, pel lideratge que des d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han tingut per impulsar el procés que viu Catalunya perquè els catalans i catalanes puguem decidir el nostre futur polític com a poble, i construir un país millor. Es tracta d’un reconeixement a “persones que generen situacions insòlites” i que homenatja “a dones que s’han posat davant de moviments creient-s’ho, sense atacar ningú i defensant el que és nostre” i que, a més, “creuen en les coses amb il·lusió i entusiasme”, segons l’alcalde.

Xavier Trias també ha felicitat les guanyadores i els guanyadors del Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany, “perquè la igualtat salarial és molt necessària i cal lluitar per corregir aquestes situacions des de la denúncia i la col·laboració”. L’alcalde les ha encoratjat a seguir treballant perquè tothom, homes i dones, ens impliquem en la igualtat de gènere. “Cal tenir en compte que aquest problema no és només de les dones sinó que és de tots”, ha dit Trias, que ha animat a tothom a participar en el repte de la igualtat de gènere i a seguir bastint un marc de relació entre dones i homes més igualitari i basat amb el respecte i l’equitat.

Finalment, l’alcalde ha assenyalat que s’ha de treballar de forma conjunta perquè les dones puguin desenvolupar lliurement les seves capacitats personals i socials en igualtat de condicions, i ha recordat que des de les administracions es té l’obligació de promoure polítiques que vagin dirigides en aquesta direcció. En aquest sentit, cal tenir en consideració que l’Ajuntament ha desenvolupat durant aquest mandat el Pla Municipal per a la igualtat d’oportunitats real i efectiva entre homes i dones, un pla que vetlla perquè totes les polítiques tinguin una perspectiva de gènere promovent actuacions transversals que permetin avançar en tots els aspectes que afecten a les dones amb la voluntat de garantir els drets i visualitzar el lideratge i el talent femení.





Paraules clau

Alcalde Trias/ dona/ XXIX Premi 8 de Març Maria Aurèlia Capmany/