Barcelona tanca el pressupost 2014 amb una execució excepcional i més despesa orientada a les persones : Servei de Premsa

Barcelona tanca el pressupost 2014 amb una execució excepcional i més despesa orientada a les persones

02/03/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona va executar l’any 2014 gairebé la pràctica totalitat dels recursos disponibles per prestar serveis de màxima qualitat destinats a millorar el benestar de la ciutadania i generar riquesa i llocs de treball. Així ho indica la liquidació del pressupost municipal de l’any passat, que reflecteix les millors ràtios d’execució dels últims anys i un resultat comptable ajustat.

L’exercici 2014 s’ha tancat amb una despesa no financera –inclou les corrents més les de capital– de 2.498,7 milions d’euros, el que suposa un 98% d’execució. A més, equival a un 15% més d’imports liquidats que el 2013.

La liquidació demostra que l’atenció a les persones és el centre de les prioritats del Govern municipal. El conjunt de despeses corrents relatives als serveis socials, l’educació, la cultura, la promoció econòmica i ocupació i els transports públics s’han incrementat un 9,9% envers el 2013. I, a més, la despesa no financera orientada a les persones i famílies i a hàbitat urbà acapara el 79% del total –2.007,2M€–.

Pel que fa a les inversions, la ràtio d’execució se situa en el 97,35%, una xifra rècord que equival a 631,1M€ i que suposa un 83,5% més que 2013. La dada torna a ser superior als anys previs, ja que el 2013 es va assolir el 94,45%; el 2012, el 84,75%, i al període 2008-2011 la mitjana va ser del 83,2%.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha valorat positivament els resultats aconseguits, que permeten “seguir complint l’objectiu número u del Govern municipal de prestar els millors serveis als ciutadans”. “Barcelona manté intacta la seva imatge de ciutat solvent i creïble que posa tots els recursos disponibles al servei de les persones i de la millora de la seva qualitat de vida”, ha afirmat.

A més, ha afegit que aquests valors “donen credibilitat a l’aposta feta per convertir Barcelona en el millor entorn per al creixement econòmic, l’atracció d’inversions, l’emprenedoria i la creació d’ocupació”. “Tot el que fem no s’entendria ni seria viable sense l’alt nivell d’exigència i rigorositat que apliquem a les nostres polítiques públiques”, ha reblat Recasens.

 

Solvència, sostenibilitat i confiança

Barcelona tanca l’any 2014 amb tots els objectius financers acomplerts i amb uns comptes solvents i sostenibles que generen confiança. És precisament aquesta estratègia financera la que ha permès que la ciutat hagi superat amb èxit les dificultats de la conjuntura econòmica, preservi la seva credibilitat i hagi creat un entorn de confiança amb les condicions òptimes per a la innovació, l’emprenedoria, la inversió i el creixement econòmic.

Un d’aquests objectius és no fer dèficit per garantir l’estabilitat financera. En aquest sentit, l’exercici 2014 presenta un resultat ajustat de 22,2 milions d’euros de superàvit, que permet continuar l’evolució positiva mostrada des de fa tres anys i recuperar l’estabilitat perduda a causa d’un dèficit total de 781,8M€ corresponent a la gestió dels anys 2009, 2010 i 2011.

En paral•lel, la liquidació del 2014 assegura un estalvi brut superior al 15% dels ingressos, una prioritat per tal de garantir la capacitat d’inversió, disminuir la despesa financera, vetllar per la sostenibilitat a llarg termini i reduir càrregues futures. En concret, l’estalvi brut és del 25,1%, corresponent als 631,5M de diferència entre els ingressos corrents –2.517,1M– i les despeses corrents –1.885,6M–.

L’endeutament s’ha ubicat per sota del 60% dels ingressos corrents –el 38,6%, exactament–, fet que assegura la sostenibilitat financera de la institució.

I també s’ha garantit una forta posició de liquiditat per tenir autonomia davant les dificultats econòmiques i complir amb el pagament a tots els proveïdors en menys de 30 dies. La mitjana a finals de desembre de 2014 es va situar en 27,4 dies.

Aquests resultats positius tenen un impacte directe en l’estabilitat i solvència financera de l’Ajuntament, un dels grans reptes del Govern municipal de cara a mantenir la credibilitat de la ciutat davant les persones i l’entorn. Una gestió econòmica rigorosa i sostenible com la duta a terme l’any 2014 és un requisit indispensable per donar el millor servei al ciutadà i tirar endavant polítiques socials de màxima qualitat, així com generar les condicions òptimes per al creixement econòmic, la innovació, l’emprenedoria i la inversió.

 

Deute de la Generalitat amb l’Ajuntament

El tancament comptable de l’exercici passat ha anat acompanyat de l’actualització de les xifres del deute d’exercicis tancats que manté la Generalitat de Catalunya amb l’Ajuntament de Barcelona, que ja incorporen els imports pendents fins a 31/12/2014.

El deute total vençut corresponent a exercicis tancats ascendeix a 114,67M€. Aquest import s’ha reduït gairebé a la meitat en un any –el 47,38%–, ja que a data de 31/12/2013 el deute ascendia a 217,94M, i encara ha baixat més respecte 31/12/2012, quan era de 226,99M€. La reducció és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament i la Generalitat per fer efectiu el cobrament dels imports i per recuperar els fluxos de pagaments regulars entre ambdues administracions.

Fent balanç dels dos últims anys, el deute ha mantingut una clara tendència a la baixa i el ritme d’abonaments de la Generalitat ha anat augmentant, tal com s’observa en el següent gràfic:

Els 114,67M€ de deute actual inclouen 103,62M€ que fan referència a tots els imports vençuts que la Generalitat ha reconegut però no ha pagat, i 21,80M€ d’obligacions que la Generalitat no té incorporats a la seva comptabilitat. En detall:

A banda, hi ha 44,81M€ de deute no vençut generat en exercicis tancats. D’aquests, 24,30M€ s’han generat durant els exercicis 2012 i 2013 i es cobraran al llarg d’aquest any. La resta de deute no vençut equival a 20,51M€ referents a deute tributari, que es pagarà a 10 anys segons l’acord d’ajornament entre l’Ajuntament i la Generalitat.





Paraules clau

pressupost/