Entra en funcionament la nova ordenació dels dibuixants i els pintors de la Rambla : Servei de Premsa

Entra en funcionament la nova ordenació dels dibuixants i els pintors de la Rambla

01/03/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

A partir de l’1 d’abril s’implanta la nova ordenació per a l’activitat de dibuix i pintura a la Rambla. Aquesta activitat passa a desenvolupar-se únicament en un costat de la zona del passeig central que té assignada, el costat que toca al barri Gòtic, i a la zona més propera a l’Arc del Teatre.

En aquesta zona s’han habilitat 31 punts d’activitat, i en cada punt se situaran dos artistes, que treballaran per torns. A petició del col·lectiu aquests torns, així com els horaris (entre les 10 del matí i les 2 de la matinada), poden ser flexibles i fruit del pacte que es pugui produir entre els dos companys, sempre i quan cadascun d’ells no superi el total de dies que té atorgats per llicència: 180 dies.

Per tant, han estat adjudicades un total de 62 llicències d’activitat de dibuix i pintura a la Rambla.

Els 31 espais habilitats estan senyalitzats a terra, i cada artista disposa del mobiliari que li ha facilitat el Districte de Ciutat Vella, per tal de garantir una imatge homogènia i endreçada d’aquesta fira. El mobiliari que els ha cedit l’Ajuntament de manera gratuïta, consta dels següents elements:
– Para-sol
– Expositor
– Porta carpetes (en el qual podran tenir un màxim de 20 obres)
– Dues cadires
– Cavallet

La nova ordenació de l’activitat de dibuix i pintura ha estat impulsada pel Districte de Ciutat Vella amb un ampli procés de participació dels artistes implicats i dels òrgans de participació i debat que funcionen a la Rambla (anomenats Rambla Viva) a partir de la posada en marxa del Pla Cor.

Aquesta nova ordenació persegueix tres objectius primordials, en el marc del full de ruta establert en el Pla Cor:
– Renovar la imatge i millorar la qualitat d’aquesta fira.
– Garantir la transparència, l’objectivitat i la igualtat d’oportunitats en l’obtenció dels permisos per exercir aquesta activitat, a través d’un concurs públic.
– Afavorir la fluïdesa de pas en aquest tram de la Rambla, que és un dels més estrets del passeig i, com tots els trams estrets, pateix una saturació molt important d’usos i d’activitat, que fa poc o gens confortable el pas de les persones.

La nova ordenació incorpora, a més a més, una reserva de 5 nous punts situats a la plaça del Teatre destinats a realitzar activitats i projectes puntuals d’interès cultural i dinamitzadors, promoguts per escoles, entitats i centres d’art de la ciutat, i relacionats amb l’espai firal.

Les llicències atorgades en aquest primer procés concursal tenen vigència fins al 31 de desembre, amb la possibilitat d’una pròrroga d’un any. Esgotada aquesta pròrroga, i atenent a les normes que regeixen tot tipus de concessions de llicències d’ocupació de la via pública, aquests permisos s’hauran de renovar cada any amb el procés concursal.

 

Una demanda del col·lectiu

La necessitat de reordenació de l’activitat dels pintors de la Rambla va sorgir en les primeres sessions de treball del Pla Cor, i en les reunions de Rambla Viva. Va ser el col·lectiu de dibuixants i pintors mateix qui va plantejar la necessitat d’una millora de les seves condicions de treball que, immediatament, el govern del Districte de Ciutat Vella va recollir.

A partir d’aquesta petició es va iniciar un treball per elaborar una proposta d’ordenació de l’activitat. Des de la posada en marxa del Pla Cor s’han produït nombroses trobades amb membres del col·lectiu de pintors i dibuixants per anar concretant la normativa. Altres col·lectius relacionats amb la cultura i en concret amb l’art del dibuix i la pintura, així com les entitats de la Rambla, també van participar directament en aquest procés de renovació de l’ordenació:
– Associació d’Amics de la Rambla
– Reial Cercle Artístic
– Cercle Artístic Sant Lluc
– Universitat de Belles Arts Sant Jordi (UB)
– Escola Massana

Representants d’aquestes entitats i institucions van constituir una comissió de valoració que ha estat l’encarregada de valorar des del punt de vista artístic la idoneïtat de les propostes artístiques presentades pels aspirants a ocupar un dels punts habilitats a la Rambla.

La primera ordenació de l’activitat de pintors i dibuixants de la Rambla es va produir l’any 2000, però des del 2009 el nombre de persones que feien aquesta activitat es va mantenir estable i al voltant dels 73 artistes, sense cap convocatòria pública oberta des d’aleshores, per tal de renovar llicències. Els permisos es renovaven automàticament cada any als artistes. L’any 2014, el nombre d’artistes en actiu i amb llicència a la Rambla era 67.

En el procés concursal que s’ha celebrat han participat un total de 93 aspirants, dels quals 85 han estat admesos, tot i que 2 d’aquests han renunciat. De tots ells, 62 han obtingut la llicència. mentre que 21 aspirants han quedat en llista d’espera. Els altres 8 no han assolit la puntuació mínima requerida per poder realitzar aquesta activitat a la Rambla.





Paraules clau

dibuixants/ La Rambla/ pintors/