L’Ajuntament de Barcelona adjudica les obres dels túnels viaris a la Plaça de les Glòries : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona adjudica les obres dels túnels viaris a la Plaça de les Glòries

27/02/2015



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Consell d’Administració de l’empresa municipal BIMSA ha aprovat l’adjudicació de les obres dels túnels viaris a la plaça de les Glòries entre els carrers Badajoz i Castillejos per un import de 49.675.740 euros (IVA exclòs) a la UTE formada per les empreses Romero Gamero, SAU+Benito Arnó e Hijos, SAU+Copisa Constructora Pirenaica, SA i COMSA, SAU.

Es tracta de la primera fase dels túnels viaris que s’executaran en dues fases i que canalitzaran el trànsit d’entrada i sortida de la ciutat per sota la plaça de les Glòries, segons la nova configuració viària prevista en la remodelació de l’àmbit i que han de permetre la creació d’un important focus de nova centralitat articulat al voltant del conjunt d’equipaments de la plaça, nous i existents i la substitució de l’anella viària per una nova vialitat en túnel i superfície, amb el conseqüent guany de la gran parc-plaça Canòpia Urbana.

El Consell d’Administració ha analitzat les 6 ofertes presentades en el procés que tenien un pressupost de licitació de 65.630.520€ (IVA exclòs). Les ofertes econòmiques presentades han suposat una baixa mitjana del 23% del pressupost.de licitació. L’oferta guanyadora és la que ha obtingut una puntuació més alta tenint en compte els aspectes econòmics, tècnics, de contractació social i d’acompliment de terminis.

Aquesta primera fase del túnel Castillejos-Badajoz (longitud 508 m), amb boques al c/Castillejos i a meitat de l’illa Badajoz- Ciutat de Granada, serà el tram més profund, ja que passarà per sota els túnels ferroviaris i arribant a 25 metres sota la rasant de la plaça. La durada de les obres és de 25 mesos. Les obres està previst que començaran a finals del mes de març del 2015. Aquesta actuació consisteix en l’execució de les excavacions, estructures, passos en mina, desviament de serveis afectats i resta de l’obra civil dels túnels viaris en el tram entre els carrers Badajoz i Castillejos.

També s’inclouen aquells elements corresponents a les instal·lacions i acabats que s’han d’executar conjuntament amb les unitats d’obra civil per motius de solapament i compatibilitat de procediments constructius.

 

 

Els túnels seguiran la traça de Gran Via i passaran per sota dels 4 túnels existents: L1 Metro, R1 línia de Maçanet -Massanes, R3 /R4 (línies de Manresa i Puigcerdà) i la línia d’Estació de. França-Sants.

 

 

Treballs a executar

– Demolicions de restes soterrades antigues estructures
– Moviment de terres
Excavació a cel obert
Excavació entre pantalles
Excavació amb màquina captiva i extracció vertical de terres
Excavació en mina
– Estructures
– Ferms i paviments
– Instal·lacions i acabats (només s’inclouen aquells elements a executar conjuntament amb l’obra civil)
Xarxa de drenatge i tubs dren (inclosos pous de bombeig); Baixants i canals de
drenatge a les cambres bufes i connexions fins a la xarxa de drenatge.
Canalitzacions soterrades interiors del túnel
Escomeses de baixa tensió i d’aigua potable
Bàculs d’enllumenat en rampes / Xarxa de terres / Muret de formigó de sosteniment de l’aplacat / Protecció catòdica tubs D1100 sota FFCC

L’execució dels túnels viaris és un dels compromisos recollits en el document “Compromís per Glòries”, signat l’any 2007 pel l’Ajuntament de Barcelona i les associacions de veïns de l’àmbit de la Plaça.

 

Un túnel que s’executarà en dues fases

Els túnels previstos a l’àmbit de la plaça de les Glòries son uns túnels urbans -dos tubs independents amb circulació unidireccional- amb una longitud total de 957 metres, que recolliran el trànsit de la Gran Via, amb una IMD mitjana de 90.000 cotxes /dia. L’actuació s’executarà en dues fases: la primera, els túnels en el tram Castillejos-Badajoz i la segona, els del tram Badajoz-Rambla del Poblenou.

Els túnels seguiran la traça de Gran Via i passaran per sota dels 4 túnels existents: L1 Metro, R1 línia de Maçanet -Massanes, R3 /R4 (línies de Manresa i Puigcerdà) i la línia d’Estació de. França-Sants.

1a fase (longitud 508 m) Túnel Castillejos- Badajoz, amb boques al c/Castillejos i a meitat de l’illa Badajoz- Ciutat de Granada. Serà el tram més profund, ja que passarà per sota els túnels ferroviaris i arribant a 25 metres sota la rasant de la plaça.

2a fase (longitud 449 m) Túnel Badajoz-Rambla del Poblenou, tram completament rectilini i amb la mateixa secció en ambdós sentits que discorrerà a una profunditat d’uns 10 m per sota de la rasant de Gran Via. Hi haurà sortides d’evacuació directes a l’exterior, distanciades a menys de 200 m. Previsió 24 mesos d’obra.

 

El 22 de gener 2015, la Comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient va aprovar definitivament el projecte dels túnels viaris a la plaça de les Glòries i avantprojecte de vialitat en superfície, per un import total de 170.087.172,59 euros.

 

Un túnel viari urbà que ha de ser un referen de modernitat, eficiència i seguretat

Les obres objecte d’adjudicació s’inclouen aquells elements d’instal·lacions i acabats que s’han d’executar conjuntament amb l’obra civil i que han de contribuir a fer d’aquets túnel urbà un referen de modernitat, eficiència i seguretat. Es preveu el disseny d’equipaments i instal·lacions que dotaran al túnel d’uns alts nivells de funcionalitat, resiliència i intel·ligència.

1. Sortides d’emergència directes a l’exterior amb separacions inferiors a 180 m.
2. Connexions entre tubs cada 100m per a ús exclusiu d’emergències.
3. 4 apartadors d’emergència de 40 i 90 m de longitud.
4. Nivell de resistència al foc (N3/túnel submergit).
5. Sectorització de les instal·lacions en situació d’incendi.
6. Dipòsits de regulació de les aigües pluvials, període de retorn 50 anys.
7. Subministrament elèctric doble i independent amb grups d’electrògens.
8. Il·luminació total del túnel amb LEDS
9. BIES cada 50m amb mànegues.
10. 4 Sistemes de comunicació independents
11. Sistema de tancament del túnel.
12. Gestió de carrils amb abalisament lluminós

 

 





Paraules clau

Glòries/