Un espai municipal posa en comú organitzacions de cooperació al desenvolupament amb entitats socials : Servei de Premsa

Un espai municipal posa en comú organitzacions de cooperació al desenvolupament amb entitats socials

17/02/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Un espai municipal situat a l’edifici d’Erasme de Janer, 8, al Raval, posarà en comú diverses organitzacions no governamentals dedicades a la cooperació al desenvolupament amb altres serveis de caràcter social destinats a famílies monoparentals i infants vulnerables oferts per la Federació Catalana i l’Associació de Famílies Monoparentals. La cessió d’aquest espai municipal pretén ser també una iniciativa innovadora per posar en comú col·lectius que treballen per objectius similars en territoris diferents: uns ho fan fora a través de la cooperació al desenvolupament i els altres ho fan aquí amb programes i serveis per a famílies i infants.

 

 

El nou espai multidisciplinar ha estat remodelat i habilitat per l’Ajuntament de Barcelona, que ha fet una inversió d’uns 700.000 euros i ara pot posar les instal·lacions al servei de diversos col·lectius.

 

Un hotel d’entitats: un «hub» de la cooperació al desenvolupament

L’Ajuntament de Barcelona ha fet una aposta per la cooperació al desenvolupament, situant-la com una política pública prioritària i augmentant-ne els recursos que hi destina. El Pla Director de Cooperació al Desenvolupament, Solidaritat i Pau 2013-2016 preveu el recolzament a les entitats que en un context de crisi com l’actual tenen més dificultats per mantenir la seva activitat. La cessió d’una seu pot ser en aquests moments un gran ajut per les entitats, especialment les de dimensions més petites o mitjanes.

L’edifici del carrer Erasme de Janer es converteix en un hotel d’entitats del sector de la cooperació, un nou «hub» on 9 col·lectius disposaran d’espais propis i compartits per seguir desenvolupant la seva activitat. La cessió s’ha fet a Lafede.cat – organitzacions per la justícia global, una xarxa que compta amb 113 entitats que treballen a favor de l’eradicació de les desigualtats al món.

Les entitats que s’ubicaran a les noves instal·lacions són:
– Assemblea Cooperació per la Pau (ACPP)
– SUDS
– AlterNativa Intercanvi amb pobles indígenes
– Farmamundi
– CTD (Centre de Treball i Documentació
– Fundació Comparte
– Associació d’educadors en drets humans (AHEAD)
– PBI Catalunya
– SIOF – Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal a les despeses militars

 

Serveis a famílies monoparentals i infants vulnerables

La principal dimensió innovadora del nou espai és el fet de posar en comú entitats que treballen fora per combatre les desigualtats al món amb col·lectius que ofereixen serveis per atendre els més vulnerables aquí. El hub d’entitats de cooperació al desenvolupament compartirà espai amb els serveis que en aquest mateix edifici ofereix la Federació catalana i Associació de famílies monoparentals, destinats a donar suport tant a les famílies com als infants amb més risc de vulnerabilitat. Els serveis que s’ofereixen són:
– Atenció individualitzada per famílies
– Racó infantil, un servei d’atenció diària per a nens de 0 a 3 anys en situació vulnerable
– Servei psicològic
– Servei jurídic
– Cursos diversos per a mares

 

Una dimensió de treball innovadora

L’experiència d’Erasme de Janer número 8 va més enllà de la simple cessió d’espais a entitats. L’Ajuntament de Barcelona vol afavorir una nova dimensió de treball innovadora i de col·laboració entre entitats i col·lectius que treballen en àmbits territorials diferents, però que comparteixen els mateixos objectius d’equitat, lluita contra les desigualtats i atenció a les persones més vulnerable.

L’alcalde, Xavier Trias, que avui ha presidit l’acte d’obertura, ha destacat precisament la vessant innovadora de l’equipament i ha agraït la feina que fan les entitats que a partir d’ara faran ús del nou espai. “Vosaltres feu que la ciutat i el país vagin millor”, ha dit l’alcalde, que ha posat de relleu amb el caràcter acollidor i conciliador de la capital catalana. Xavier Trias ha reiterat el seu compromís de prioritzar la lluita contra la pobresa i les desigualtats socials.





Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/ cooperació/ entitats/