L’alcalde Trias inaugura el Big Data CoE Barcelona, que convertirà la ciutat en referent mundial de la gestió de dades : Servei de Premsa

L’alcalde Trias inaugura el Big Data CoE Barcelona, que convertirà la ciutat en referent mundial de la gestió de dades

09/02/2015



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, han participat aquest dilluns en els actes de presentació del Big Data CoE Barcelona, el nou centre d’excel·lència en Big Data impulsat per l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya, Oracle i BDigital i ubicat al Barcelona Growth Centre. El centre d’excel·lència té com a objectiu aportar a empreses i institucions solucions tecnològiques innovadores que responguin a la seva creixent demanda en la gestió i valorització de les dades tant internes com externes.

 

 

La tinenta d’alcalde ha intervingut en els parlaments juntament amb el director general de Telecomunicacions i societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Puigneró; el vicepresident, Consulting Services & Enterprise Architects, Europe d’Oracle, Malhar Kamdar, i el president del Centre Tecnològic Barcelona Digital (BDigital), Antoni Massanell. Acabats els discursos, l’alcalde Trias ha participat en la visita a les instal·lacions del nou centre.

Durant la presentació, celebrada a l’Auditori del Cibernàrium del Barcelona Growth Centre davant més de 300 persones, Sònia Recasens ha afirmat que “Barcelona vol estar al capdavant del repte importantíssim de liderar a nivell mundial la revolució de les dades”. “Com a ciutat, volem esdevenir un hub tecnològic, i per això hem fet una aposta per un nou model productiu i de futur per ser competitius en sectors estratègics com el de la gestió de dades”, ha explicat.

El món del Big Data “genera grans oportunitats”, ha dit Recasens, i, per això, l’Ajuntament treballa per “fer que les empreses hi vegin un potencial de creixement i siguin més competitives a través de l’ús d’aquestes dades per tal d’innovar i generar mercat”. A més, es tracta d’un sector que “permet generar llocs de treball de “grandíssima qualitat”, un objectiu prioritari per la ciutat. “Volem que totes aquestes solucions tecnològiques aportin un major benestar i qualitat de vida dels ciutadans i reverteixin en la millora de la societat”, ha reblat la tinenta d’alcalde.

El Big Data CoE Barcelona construirà, evolucionarà, aglutinarà i posarà a disposició de les empreses eines, sets de dades i capacitats Big Data diferencials que els permetran definir, experimentar i validar els models de Big Data abans de fer la implantació final. Oferirà també serveis per a la capacitació dels professionals en aquest àmbit i un programa de divulgació de les tendències i casos d’èxit en Big Data per estendre entre les empreses la cultura i el valor de les dades.

El centre d’excel·lència treballarà amb un model d’innovació i una infraestructura que permetrà una millora rellevant per a les empreses en el seu procés de decisió estratègica i accelerarà el procés d’innovació del sector empresarial.

A més, contribuirà a associar Barcelona a un sector en auge a nivell internacional. Cal tenir en compte que la demanda d’experts en Big Data a tot el món ha experimentat un creixement exponencial. De fet, es calcula que el sector generarà al món 4,4 milions de llocs de treball en 4 anys i el seu ús creixerà un 304 % en dos anys a Espanya. Per això, la capital catalana vol esdevenir un punt de referència en aquest àmbit a través d’aquest nou Centre d’Excel·lència i projectar a escala mundial la marca Barcelona associada a la tecnologia i la innovació en l’ús i la gestió de dades.

El pressupost per a la posada en marxa del centre ha estat de 650.000€, aportats per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Barcelona Digital i Oracle, socis promotors del Big Data CoE Barcelona. El centre compta inicialment amb 8 professionals, i està previst que es creïn 8 llocs de treball més durant el 2015 i que l’any 2020 hi treballin 25 persones.

 

Activitats del Big Data CoE Barcelona

Els 4 pilars de l’activitat del centre seran:

1.- La generació de coneixement: aglutinarà tendències, casos pràctics, professionals referents i solucions rellevants en el sector, participant activament en la generació de nou coneixement punter en la matèria.
2.- La provisió de serveis de valorització de dades: L’activitat principal del Big Data CoE Barcelona consistirà en la venda i realització de projectes d’innovació i proves de conceptes per als seus clients, així com l’assessorament expert en Big Data, a fi d’accelerar la implantació de solucions tecnològiques innovadores en el mercat.
3.- La formació: El Centre d’excel·lència en Big Data de Barcelona oferirà activitats de capacitació pròpies i contribueix en l’oferta formativa per als seus col·laboradors, amb l’objectiu d’accelerar la qualificació de professionals en el domini Big Data.
4.- La divulgació: El Big Data CoE Barcelona fomentarà la “cultura de les dades” en l’àmbit empresarial i social a partir de la divulgació de tendències, beneficis i bones pràctiques en Big Data, tant dins d’un programa d’esdeveniments Big Data propi, com de la participació d’experts en la matèria en esdeveniments de tercers.)

 

Un actiu més al Barcelona Growth Centre

El centre d’excel·lència en Big Data s’ubica en la planta A de l’edifici Barcelona Growth Centre, un edifici icònic i representatiu del creixement empresarial de la ciutat que aglutina emprenedoria, formació, innovació i acceleració d’empreses.

Amb la seva posada en marxa, Barcelona culmina la creació del Barcelona Economic Showroom, que ja compta amb l’Espai Barcelona, on s’ofereixen recursos en format vídeo i mapes a disposició de les empreses per presentar el potencial de la ciutat a delegacions i potencials inversors. Ara s’hi sumarà el BigData Showroom, on es faran demostracions de solucions Big Data a càrrec del Centre d’Excel·lència Big Data Barcelona.

Es tracta d’una de les principals mesures del programa Barcelona Growth, que el Govern municipal va posar en marxa per impulsar la reactivació i el creixement econòmic de la mà dels principals agents econòmics i socials de la ciutat. Tot plegat, per promoure el creixement econòmic, la creació d’ocupació i l’atracció de talent i inversions.

 

Un pas endavant per fomentar la cultura de les dades en l’administració

El centre d’excel·lència en Big Data suposa la materialització d’una peça fonamental de l’estratègia catalana SmartCAT, dirigida a la modernització de l’administració i l’economia regional a través de les tecnologies digitals, i un pas més en l’aposta de la Generalitat per fer de Catalunya el centre de processament de dades més important del sud d’Europa.

Així mateix, a través del centre, es fomentarà l’ús del Big Data a l’administració de la Generalitat. Es pretén passar del business intelligence al Big Data; fomentant la cultura de les dades obertes per tal que aquesta informació pública pugui ser reutilitzada i doni pas a una generació de nous productes i serveis a partir d’aquesta filosofia aplicada a les dades, sempre preservant l’anonimat i privacitat d’aquestes.

 

Obert a la col·laboració amb les empreses TIC

El Big Data CoE Barcelona està obert a la col·laboració amb les empreses del sector TIC, a fi d’oferir les millors capacitats i experiències a les empreses demandants. Entre les empreses i centres de coneixement que ja hi col·laboren s’hi troben el Grup Ais, Bestiario, Bismart, Barcelona Supercomputing Centre, Davinci IT, l’Institut Cerdà, Kernel Analytics, Synergic Partners, la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra.





Paraules clau

Alcalde Trias/ big data/ innovació/