L’alcalde Trias afirma que Barcelona és una ciutat de pau, que defensa la llibertat i que creu en els valors de la democràcia : Servei de Premsa

L’alcalde Trias afirma que Barcelona és una ciutat de pau, que defensa la llibertat i que creu en els valors de la democràcia

26/01/2015



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat aquesta tarda que Barcelona és una ciutat de pau, que defensa la llibertat i que creu en els valors de la democràcia. Trias ha assistit aquesta tarda al Parlament de Catalunya a l’acte commemoratiu del dia internacional de les víctimes de l’Holocaust, encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i la president del Parlament, Núria de Gispert. L’acte ha començat amb l’encesa de les espelmes del record, a càrrec d’ Oren Bar-El, ministre conseller de l’ambaixada d’Israel a Espanya; Jai Anguita, president de la comunitat jueva Bet Shalom; Dina Mouyal, representant de la Comunitat Israelita de Barcelona; Llibert Villar, fill d’un antic deportat a Mauthausen; Miquel Fairman, representant de la comunitat jueva Atid de Catalunya, i Isàvena Opisso, representant de l’entitat Talcomsom, associació de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) de Vic.

 

A continuació han intervingut sis representants de les víctimes de l’Holocaust. En nom del col·lectiu de Testimonis de Jehovà Josep Miquel García, de relacions institucionals de Testimonis Cristians de Jehovà; en el de les entitats de LGTB, Jaume Piqué i Abadal, coordinador de la Fundació Enllaç; en el del col·lectiu de persones amb discapacitat, Maria Dalmases Batllori, del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (Cocarmi); en el del poble gitano, Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya; en el del col·lectiu de perseguits per raons polítiques, Enric Garriga, president de l’Amical de Mauthausen i fill de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald; finalment, en representació del poble jueu, ha pres la paraula el rabí David Libersohn.

L’alcalde en la seva intervenció ha expressat el seu honor per participar en aquest acte tan emotiu en memòria de les víctimes de l’Holocaust, “les persones morim quan no queda ningú que ens recordi”. Trias ha afirmat que les intervencions dels representants de les víctimes donen “l’oportunitat de reflexionar de nou sobre uns fets que no han de tornar a passar mai més”. “Mai en la història de la humanitat s’ha comès una barbàrie tan gran com l’Holocaust, i el nostre deure com a éssers humans és no oblidar-ho”, ha afirmat Trias que ha recordat que milions de persones van ser perseguides i van morir pel sol fet de pertànyer a una ètnia diferent, a una religió diferent, per entendre la vida i la política de manera diferent. Alguns d’ells eren catalans i els supervivents, com Neus Català i tants d’altres, “ens han transmès el patiment que es va viure als camps d’extermini” i ha destacat la necessitat de recordar i honorar les víctimes.

Xavier Trias ha lamentat que, ni en el segle passat ni en aquest, “hem estat capaços de construir una pau duradora al món”; i ha recordat els tràgics fets a França de fa poques setmanes, i els crims que Boko Haram comet a l’Àfrica: “són crims contra la humanitat que s’han de combatre amb els valors de la llibertat, el diàleg i la pau. És l’única manera d’encarar el futur amb esperança, i deixar un món millor als nostres fills i els nostres néts”. Finalment ha afegit “el diàleg i la tolerància són les nostres armes per resoldre els conflictes”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ holocaust/