L’Alcalde Trias demana més força per continuar fent la ciutat de les persones i impulsar el gran somni social de Barcelona de que ningú quedi enrere : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias demana més força per continuar fent la ciutat de les persones i impulsar el gran somni social de Barcelona de que ningú quedi enrere

14/01/2015



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcalde demana més força per continuar fent la ciutat de les persones i impulsar el gran somni social de Barcelona de que ningú quedi enrere. Així ho ha afirmat aquesta tarda en la trobada anual amb els mitjans de comunicació de la ciutat en l’acte “L’alcalde respon”, organitzat pel Col·legi de Periodistes, i al que han assistit membres del govern municipal, altres membres del consistori i representants d’altres grups municipals, com Gabriel Colomé del PSC; Glòria Martín del PP i Jordi Portabella, d’UxB; i membres del govern de la Generalitat, com Joana Ortega, vicepresidenta del Govern; i Andreu Mas-Colell, conseller d’Economia i Coneixement; el diputat al Congrés, Pere Macias; periodistes i directors de mitjans de comunicació i membres de la junta del Col·legi de Periodistes.

 

 

La trobada s’ha celebrat a la seu del Col·legi de Periodistes i ha consistit d’una primera intervenció de l’alcalde i, en acabar, la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, ha donat pas a les preguntes formulades pels periodistes.

 

 

L’alcalde, que ha agraït la disposició del Col·legi de Periodistes a celebrar una nova edició de “L’alcalde respon”, ha iniciat la seva intervenció amb unes paraules de record pels tràgics fets de la setmana passada a França i ha recordat que va ser a París a la manifestació de diumenge per “defensar més que mai la llibertat d’expressió i els valors de la democràcia”.

Trias ha recordat que a principi de mandat ningú pronosticava que podria governar, estant en minoria amb només 14 regidors, “no ha estat fàcil però ens n’hem sortit”, ha dit afegint que aquest és un estil diferent de fer política que prioritza les persones i que té com a eina principal el diàleg. En aquest sentit, ha recordat que al llarg del mandat ha pactat amb tots els grups polítics, amb el PP els Pressupostos de 2012, les inversions del 2013, i diversos plans i projectes molt importants; amb el PSC el Pla d’Actuació Municipal per tot el mandat i els pressupostos de 2015, també plans i projectes determinants com el Pla Especial de La Rambla; i amb UxB i en Jordi Portabella, hi ha hagut molt bona entesa, que ha sumat i enriquit els altres pactes. També, ha explicat que s’ha intentat treballar amb ICV, cercant acords puntuals en temes socials molt necessaris però no ha pogut ser. “Vull agrair a totes les forces polítiques que ens han donat suport la seva generositat, i la voluntat d’arribar a acords en benefici de la ciutat”, ha afirmat, afegint que tot s’ha fet “posant per davant l’interès general, i el benestar i la qualitat de vida de les persones. Aquesta ha estat la veritable motivació d’aquests pactes”. Trias ha declarat que entén la política com a pacte i acord, no com a enfrontament i ruptura.

L’alcalde també s’ha referit al procés de transició nacional que està vivint el país i ha refermat que Barcelona, com a capital de Catalunya, seguirà estant al costat del govern i del president de la Generalitat, i ha recordat el paper de la ciutat en el procés que ens va conduir fins al 9N i l’acte del mes d’octubre, al costat dels més de 900 municipis de Catalunya, per recolzar el president Mas i el dret a decidir.

Xavier Trias ha assenyalat que vivim moments de crisi molt complicada i que, per contenir els efectes de la crisi, s’han hagut d’impulsar polítiques que requereixen molta sensibilitat i un fort component social, “perquè les desigualtats no es combaten només amb paraules, sinó amb polítiques d’equitat i justícia social”, ha dit Trias, que ha afegit que “somio una Barcelona en la qual ningú quedi enrere, tothom ha de tenir les mateixes oportunitats de futur per progressar. Aquest és el meu somni social”.

L’alcalde, que s’ha mostrat optimista de cara al futur, ha explicat que aquest mandat ha servit per “assentar les bases i començar a construir el nostre projecte de la ciutat de les persones. Estem en un moment important de la transformació de la ciutat”. Trias ha afirmat que, tot i les dificultats, “hem treballat per donar el màxim d’estabilitat i projecció a Barcelona: estabilitat política, estabilitat econòmica, estabilitat social i projecció internacional”. Com ha assenyalat, el seu govern ha incrementat un 43% el pressupost social de l’Ajuntament, sense fer cap retallada i ha garantit la solvència financera de l’Ajuntament. “Barcelona genera confiança”, ha afirmat.

En la part centrat de la intervenció, Trias ha fet balanç de la feina feta i ha exposat les principals línies d’actuació dutes a terme pel govern municipal per fer front a les prioritats marcades a principi de mandat: la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, “feina, feina, feina i més feina”; l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables, “perquè no hi ha progrés econòmic, sense progrés social”; i fer que Barcelona funcioni, amb uns serveis de qualitat, “apostant per la revolució tecnològica de la ciutat intel·ligent”. L’alcalde ha assenyalat que “estem construint la ciutat de les persones, amb més espai per als vianants, més còmoda i millor connectada” i ha afirmat que la transformació de la plaça de les Glòries és “el paradigma d’aquest nou model de fer ciutat que té coma eix la gent”.

L’alcalde ha explicat que el projecte que encapçala no és un projecte per 4 anys, és un projecte a 8 o 12 anys com a mínim, i per això es torna a presentar a les eleccions. Com ha destacat “una ciutat no es transforma només en un mandat”. Trias ha insistit en que vol “seguir fent de Barcelona la ciutat de les persones” i per aconseguir-ho compta amb “un equip potent, cohesionat i il·lusionat amb la feina feta, un equip rodat i amb experiència que ha demostrat el que és capaç de fer per Barcelona”.

Xavier Trias ha destacat que durant aquests 4 anys s’han assentat les bases d’un “nou projecte de futur per la ciutat” i que “ara és el moment de consolidar aquest canvi en positiu que estem fent” i ha remarcat que vol continuar fent aquesta gran transformació de Barcelona, pel que necessita tenir “un govern fort, amb les idees clares. Coherent i obert al pacte, i amb capacitat de negociació amb tothom”. L’alcalde s’ha referit a la seva carrera política, en la que ha demostrat capacitat d’entesa i lideratge en els moments difícils i s’ha presentat davant els barcelonins i barcelonines l’aval de “la feina feta, la solvència contrastada i l’experiència viscuda” i conscient que “la gent ens demana il·lusió, nous somnis i esperances renovades”. Trias ha demanat que l’Alcalde tingui més força: “caldrà governar amb més regidors per encarar els reptes de futur i les noves necessitats socials de Barcelona”.

L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció afirmant que els propers mesos “treballarem com fins ara, per seguir fent realitat un gran somni social per a Barcelona, que faci la vida més fàcil, més feliç, més saludable i amb convivència amb tothom”.

 

L’alcalde respon les preguntes formulades pels periodistes

En acabar la intervenció de l’alcalde, Neus Bonet ha donat pas al torn de preguntes que els diversos mitjans han plantejat a l’alcalde. Preguntat per quants regidors creu que necessita per poder seguir impulsant el projecte per Barcelona, Trias ha afirmat que en voldria 21 però és conscient que arribar a aquesta xifra sol és complicat. Si que s’ha mostrar confiat en poder arribar a acords amb altres grups per poder governar la ciutat amb un govern més estable perquè tot i que s’han sortit amb un govern en minoria “si n’haguéssim tingut més les coses ens haguessin anat millor”:

Respecte la possibilitat que puguin entrar al consistori nous partits polítics, Trias ha afirmat que no li preocupa i que “els interessos de la gent han d’aflorar i la gent ha de tenir representativitat” i ha afegit que “és bo que es presentin així i veurem quina força tenen” i ha afegit que, amb la possible presència de més grups “potser hi haurà més gent que voldrà pactar un govern fort i amb capacitat de decisió”.

Sobre l’atur a la ciutat, Trias ha afirmat que “quan hi ha 99.000 persones a l’atur no pots estar content”, però ha afegit que “quan veus que en els darrers mesos les xifres d’aturats han anat baixant i a tots els districtes de la ciutat penses que podem acabar revertint la situació”. Per tal de poder revertir aquesta situació, Trias ha insistit en que cal generar activitat econòmica, que es genera de moltes maneres, amb inversors, creant noves economies, amb el Tercer Sector…

Sobre els futur de la Model, Trias ha garantit que no es farà res sense l’acord dels veïns i també sobre Torre Garcini Trias, contundent, ha afirmat que “no anirà a terra”. L’alcalde ha reiterat la voluntat de permeabilitzar la Ronda de Dalt i ha explicat que ja manté diàleg amb els veïns amb qui ha acordat fer un estudi global per conèixer el cost d’aquest projecte i com es pot desenvolupar per fases.

 

Enllaços relacionats:

Intervenció inicial de l’alcalde a l’acte organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya (PDF)

Enregistrament de l’acte

Imatges





Paraules clau

#trias respon/ Alcalde Trias/ l'alcalde respon/