Barcelona, preparada per a la nit de cap d’any : Servei de Premsa

Barcelona, preparada per a la nit de cap d’any

30/12/2014



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Amb motiu de la celebració de la nit de cap d’any, la capital catalana activa la Guàrdia Urbana i els diferents serveis municipals en un dispositiu específic per garantir una festa d’entrada d’any cívica i segura als diferents espais de la ciutat. El dispositiu comptarà també amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra. Del 31 de desembre a l’1 de gener els diferents operatius treballaran per tal d’atendre tots els requeriments que es puguin produir en els espais de més afluència de públic durant una nit en la qual sempre es registra un gran moviment de ciutadans, amb l’objectiu de tenir una entrada d’any tranquil.la i amb convivència.

Celebració de les campanades

Enguany, per segon any consecutiu, Turisme de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament , torna a organitzar un espectacle ciutadà, cívic i familiar, de la mà de la Fura dels Baus, per tal de celebrar les campanades de cap d’any. L’acte, es durà a terme a l’Av.Reina Maria Cristina i combina l’espectacle visual, el musical i el pirotècnic. Durant l’esdeveniment s’ubicarà un escenari a la vorera mar de l’Av. Rius i Taulet, que estarà envoltat per dues pantalles. També se n’instal·laran dues més a l’Av. Reina Maria Cristina (a l’alçada de la pl. de l’Univers) i a la pl. Espanya.

Aquest any està previst que l’acte comenci a les 21:00 hores del dimecres 31 de desembre amb activitats lúdiques prèvies com música ambiental, fonts, vídeos i activitats castelleres. A partir de les 23:30 s’iniciarà l’espectacle principal que inclourà les campanades i la pirotècnia. Aquest, s’allargarà fins a les 00:08 hores.

Durant aquesta nit, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra duran a terme un operatiu específic en aquest àmbit de la ciutat per tal de garantir la seguretat i la convivència i permetre una correcta mobilitat en aquesta zona. Els efectius dels dos cossos policials treballaran per assegurar el compliment de les ordenances i també faran una especial atenció a evitar la venda ambulant en aquest espai. A banda, també es realitzaran controls discrecionals tant a l’accés, que es farà únicament per Plaça Espanya, com al llarg de l’Av. Reina Maria Cristina per evitar l’entrada d’ampolles de vidre al recinte.

 

Afectacions al trànsit i als estacionaments

En aquest espai, durant els dies previs i la mateixa nit de cap d’any, es produeixen diverses afectacions a la circulació tant de vehicles com de vianants. Des del dia 27 fins al 31, s’ha procedit al tancament de la vorera costat Llobregat de l’Av. Reina Maria Cristina, deixant lliure pel pas de vianants el tram de vorera situat entre els estanys i la calçada. En el mateix període i d’acord amb les necessitats de seguretat dels treballs dels muntatges, també s’ha fet el tancament de la passarel·la costat Llobregat i de les escales d’accés a la pl. Carles Buïgas des de l’Av. Rius i Taulet. El dia 30, es realitzarà un assaig general de l’espectacle que començarà a les 20:30 hores. Mentre aquest es dugui a terme, i en cas que l’assistència de públic ho faci necessari, es podrien produir restriccions a la circulació a la zona de l’Av. Reina Maria Cristina.

El dia 31 a les 20.00 hores es tallarà la passarel·la del costat Besòs de l’av. Reina Maria Cristina i tots els accessos de vianants a l’àrea del radi de seguretat de la pirotècnia, excepte la zona a ambdós costats del Palau Nacional, que es tancarà a les 22.30 hores. També a partir de les 20.00 hores i màxim a les 21:00, es tallarà al trànsit l’av. Reina Maria Cristina i al mateix temps l’av. Rius i Taulet i l’av. Francesc Ferrer i Guàrdia entre el c. Guàrdia Urbana i Mèxic. Pel que fa a la circulació a la Plaça Espanya els agents de la Guàrdia Urbana prendran les mesures necessàries en funció de l’afluència del públic assistent, realitzant, si calgués, els corresponents talls de trànsit i els desviaments oportuns en aquest àmbit

La celebració de la nit de Cap d’Any també comportarà algunes restriccions en l’estacionament de la zona

Del 27/12 a l’1/01 es prohibeix l’estacionament a:

 

Els dies 30 i 31/12 es prohibirà l’estacionament a:

 

El dia 31/12 es prohibirà l’estacionament a:

 

Dispositiu extraordinari de neteja a Plaça Espanya i entorns

L’operatiu de neteja previst per Cap d’Any contempla un reforç dels equips de neteja desplegats a la zona de la plaça d’Espanya i l’avinguda Reina Maria Cristina. En concret, en aquest dispositiu extraordinari hi participaran 61 operaris de neteja, i s’instal·laran més de 100 papereres de cartró i 20 contenidors de recollida selectiva específics. Enguany a més, es col·locaran contenidors i papereres als entorns de la plaça d’Espanya, en previsió que hi hagi gent que segueixi l’acte des de les pantalles instal·lades in situ.

Els equips de neteja treballaran conjuntament amb la Guàrdia Urbana, tant amb tasques prèvies a l’inici dels actes, com amb el control de contenidors i gots durant l’acte i la neteja posterior de tota la zona.

A l’entorn de plaça Espanya s’instal·laran 8 punts de contenidors de vidre i envasos on la gent podrà canviar el vidre que portin pels gots de plàstic. A cada punt de recollida de vidre, per facilitar les tasques, hi haurà 2 promotors cívics. També es col·locaran contenidors de recollida de vidre en els punts d’accés del públic, a la pl. d’Espanya amb l’av. Reina Maria Cristina.

En total es distribuiran 100 papereres de cartó i 20 contenidors de vidre i bujols de plàstic. Un cop finalitzi l’espectacle, i de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana, els equips de neteja ubicats a l’Av. Rius i Taulet faran una neteja integral de tot l’espai.

 

Guàrdia Urbana desplegada a tota la ciutat

En previsió de la concentració de persones a la zona de Plaça de Catalunya i altres indrets del centre, tot i que no hi ha convocat cap acte oficial, la Guàrdia Urbana en coordinació amb els Mossos d’Esquadra establirà un dispositiu de prevenció per atendre la possible arribada de persones en aquests espais. L’operatiu inclourà també l’activació d’un servei específic de trànsit per tal de restringir el pas de vehicles, en cas que fos necessari, al costat mar de la Plaça Catalunya.

A banda, els agents es desplegaran per tota la capital catalana fent especial atenció a: la Rambla, la Plaça Reial, el c/Escudellers, la Plaça George Orwell, el Barri Gòtic, el c/Arc del Teatre, la Rambla del Raval, el Maremàgnum, el Port Olímpic, la Zona del Triangle Lúdic de Sant Martí o l’entorn de la Torre Agbar, entre d’altres. Després de les campanades els agents intensificaran el patrullatge en aquells punts on hi hagi més afluència de persones que participen en festes de cap d’any per garantir la seguretat, l’odre públic i posar l’accent en la prevenció de les conductes incíviques. Aquest operatiu s’allargarà durant tota la nit i fins a l’hora de tancament dels locals.

La nit de cap d’any també hi haurà un reforç del dispositiu de neteja amb equips treballant per tal de garantir que espais com  la plaça de Catalunya i les Rambles estiguin nets a primera hora del matí.

 

Alcoholèmies i drogo-test

Durant la nit de celebració, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona reforçaran la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogo-test a diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementar la vigilància del trànsit i la prevenció d’accidents. Cal recordar que conduir sota els efectes de l’alcohol és la primera causa indirecta d’accident a la ciutat i per aquest motiu el cos de policia barceloní està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles, i especialment els motoristes, condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes.

 

Metro ininterromput

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de cap d’any de forma ininterrompuda. Així, vuit línies i 139 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les 5 del matí de dimecres, 31 de desembre, fins que finalitzi el servei de dijous, 1 de gener, a les 12 de la nit. És a dir, es donarà servei 43 hores sense interrupció. L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB.

En el cas de la festa de l’Av.Reina Maria Cristina, per arribar a aquesta zona l’Ajuntament de Barcelona i TMB recomanen el metro com a mitjà de transport públic més idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas es recomana als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització. Segons el volum de públic que es concentri a la plaça d’Espanya per assistir a la celebració i en cas que s’apliquin talls de trànsit puntuals, algunes línies d’autobús de TMB que tenen parada a la plaça i als carrers del voltant (Gran Via, Creu Coberta, Paral•lel) es poden veure afectades en forma de desviaments o limitacions de recorregut.





Paraules clau

cap d'any/ nadal/ nadal 2014/