L’Ajuntament i els comerciants acorden el calendari d’obertura d’establiments en dies festius pel 2015 : Servei de Premsa

L’Ajuntament i els comerciants acorden el calendari d’obertura d’establiments en dies festius pel 2015

17/12/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Govern municipal i els principals representants del sector del comerç de Barcelona han assolit un acord per definir el calendari d’obertura d’establiments en dies festius per l’any 2015. Es tracta d’un pacte d’ampli consens que recull les demandes dels propis comerciants de cara a satisfer les expectatives de generar consum i dinamitzar l’activitat econòmica. L’acord l’han anunciat aquest dimecres la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, i el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, acompanyats dels representants del sector.

El nou calendari es configura en base a la llei catalana d’horaris comercials i de mesures per a determinades activitats de promoció. La novetat respecte els festius definits pel 2014 recau en l’accent que es posarà l’any vinent en les dates nadalenques i el consum intern. Per aquest motiu, el Govern municipal i els comerciants han pres la determinació d’ubicar els dos festius que la Generalitat cedeix als ajuntaments al 29 de novembre, l’inici de la campanya de Nadal, i el 13 de desembre, un dels diumenges previs a les festes. En paral•lel, es consoliden els festius que determina el govern autonòmic català.

Així doncs, el calendari de festius queda definit de la següent manera:
• 4 de gener: diumenge previ a Reis (decretat per la Generalitat)
• 11 de gener: primer diumenge de rebaixes d’hivern (decretat per la Generalitat)
• 5 de juliol: primer diumenge de rebaixes d’estiu (decretat per la Generalitat)
• 12 d’octubre: obertura de comerços en festiu (decretat per la Generalitat i acordat per l’Ajuntament)
• 1 de novembre: obertura de comerços en festiu (decretat per la Generalitat i acordat per l’Ajuntament)
• 29 de novembre: inici de campanya de Nadal (decretat per l’Ajuntament)
• 6 de desembre: diumenge en campanya de Nadal (decretat per la Generalitat)
• 8 de desembre: festiu en campanya de Nadal (decretat per la Generalitat)
• 13 de desembre: diumenge en campanya de Nadal (decretat per l’Ajuntament)
• 20 de desembre: diumenge en campanya de Nadal (decretat per la Generalitat)

Cal destacar també que de cara a l’any 2015 es manté l’obertura de comerços tots els diumenges de juliol, agost i la primera quinzena de setembre en un horari fixat des de les 10.00 fins a les 18.00 hores i en una zona delimitada. Correspon a la decisió presa pel Govern municipal –de nou en consonància amb les peticions del sector– de declarar Barcelona com a municipi turístic per permetre aquesta obertura, que es repetirà el pròxim any per consolidar el model.

Una altra de les novetats és que l’Ajuntament endegarà una campanya informativa per donar a conèixer tant als residents de Barcelona com als visitants i turistes els festius en què obren els establiments. Aquesta mesura pretén potenciar el calendari acordat i delimitar clarament de cara a la ciutadania els dies en què podran realitzar compres a la ciutat.

Sònia Recasens ha subratllat la importància de “l’amplíssim consens assolit” en aquest acord, que “demostra novament que el Govern municipal mai no trenca el principi bàsic que qualsevol decisió vinculada al comerç ha d’estar acordada amb el sector”. En aquest sentit, la iniciativa anunciada compta amb el suport de la Fundació Barcelona Comerç, la Confederació de Comerç de Catalunya, PIMEC Comerç, el Consell de Gremis, Barcelona Oberta, el Consell Empreses Distribuïdores Alimentació Catalunya (CEDAC), l’Associació Nacional de Grans Superfícies Comercials, l’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors i Comertia.

Recasens també ha destacat que Barcelona fa una aposta inequívoca per la regulació catalana d’horaris comercials, la normativa en la qual es basa el calendari, i ha rebutjat la suspensió de la llei per part del Tribunal Constitucional en base al recurs del govern central. “Es tracta d’una nova ingerència de l’Estat a les competències de comerç que tenim com a país, i, per això, fem una crida als comerciants per tal que acatin la llei catalana, l’única que protegeix el nostre model basat en la proximitat”, ha asseverat.





Paraules clau

horaris/