Barcelona impulsa un gran pacte local i transversal per promoure el turisme responsable i sostenible : Servei de Premsa

Barcelona impulsa un gran pacte local i transversal per promoure el turisme responsable i sostenible

15/12/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona referma la seva aposta inequívoca per un desenvolupament sostenible del turisme. Per això, el Govern municipal impulsa un gran Pacte Local per la gestió i promoció d’un turisme responsable que vetlli per l’encaix d’aquesta sector a la ciutat i garanteixi el seu equilibri amb la vida quotidiana dels ciutadans. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presentat aquest dilluns la proposta en el marc del Consell General de Turisme de Barcelona, que també dóna suport a la iniciativa.

L’objectiu és obrir un procés de recerca del consens que aglutini un ampli nombre de representants dels àmbits turístic, polític, econòmic, social i acadèmic de la ciutat per tal d’identificar les principals tendències de l’activitat turística a Barcelona i definir les bases del seu desenvolupament futur.

Després del Consell General, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que, amb aquest pacte, el Govern municipal “vol posar les bases i els principis inspiradors de la que serà la futura gestió de les noves tendències del turisme i del seu encaix a la ciutat”. “Hi ha una crida per part de la ciutadania perquè el nostre model turístic sigui respectuós amb els residents, i això fa necessari obrir aquest procés participatiu i de reflexió”, ha afegit.

La constitució d’aquest pacte pretén donar resposta a les noves necessitats que genera el turisme i als reptes que representa per la ciutat la seva òptima gestió. En els últims 25 anys, Barcelona s’ha consolidat com una de les principals destinacions del món, un èxit en què el consorci público-privat Turisme de Barcelona ha contribuït en gran mesura amb la seva tasca de promoció internacional. El creixement constant del nombre de visitants i l’evolució de les noves tendències en el sector han posat en evidència que, a més de la captació de turistes, calia posar en marxa instruments de gestió que vetllessin pel seu encaix a la dinàmica diària de la ciutat.

En aquest sentit, el Govern municipal ha endegat polítiques com els Plans de Turisme de Districte, per descentralitzar els efectes del turisme, i les actuacions al Park Güell i als entorns de la Sagrada Família pel que fa a la gestió de l’espai públic. També en són exemple la posada en marxa de l’impost d’estades turístiques, la regulació dels habitatges d’ús turístic i la renovació de la Certificació Biosphere de Turisme Responsable, entre d’altres.

El Pacte Local significa un pas endavant en aquesta estratègia. Està promogut per l’Ajuntament i Turisme de Barcelona i s’hi convidarà entitats, institucions i experts del sector per tal que s’impliquin en un procés de participació del qual s’extreguin conclusions i instruments per definir el marc d’actuació i gestió turística en els pròxims anys.

 

Estructura i membres

El Pacte Local per la gestió i promoció d’un turisme responsable estarà liderat per una Comissaria, que tindrà la missió d’impulsar i coordinar el procés. L’alcalde, d’acord amb Turisme de Barcelona, ha fet aquest encàrrec a la Dra. Maria Abellanet, acadèmica amb una llarga trajectòria i un reconegut prestigi en el món del turisme a Catalunya.

Amb prop de 30 anys de carrera professional, Abellanet és Consellera Delegada i directora general del Grup CETT, un centre de referència internacional de formació i transferència de coneixement en hoteleria, turisme i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona. La seva experiència va ser reconeguda el 2014 amb la Medalla del Turisme de Catalunya en la categoria Millora del Coneixement, atorgada pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat.

A banda, es comptarà amb una Secretaria Tècnica constituïda per la Direcció de Turisme de l’Ajuntament i Turisme de Barcelona, i s’establiran grups de treball amb tots els membres del Pacte. Els integrants seran actors implicats en algun aspecte del desenvolupament de l’activitat turística a la ciutat. En concret:

– Ajuntament de Barcelona
– Turisme de Barcelona
– Direcció General de Turisme
– Diputació de Barcelona
– Entitats de la indústria turística: GHB, APARTUR, ACATUR, ACAVE, GEBTA
– Institucions empresarials: Cambra de Comerç, Consell de Gremis, Foment del Treball, PIMEC, Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta
– Consell de Ciutat
– Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)
– Sindicats (UGT, CC.OO.)
– Port i Aeroport de Barcelona
– Guies turístics
– Fira de Barcelona
– Grups polítics
– Representants del món de la cultura i l’esport
– Experts i acadèmics
– D’altres entitats vinculades al sector

 

Calendari i objectius

La comissària del Pacte definirà una proposta metodològica per ordenar la reflexió i garantir la participació activa de tots els membres. El període de treball anirà de l’1 de gener al 31 de març de 2015, i el resultat serà un document on s’indiquin les prioritats identificades i les principals valoracions dels assumptes abordats.

Les conclusions finals serviran de base per avançar cap a un nou model de governança del turisme a la capital catalana, i per l’elaboració d’un nou Pla Estratègic de Turisme de la Ciutat de Barcelona que l’actualitzi pel període 2015–2020. A més, s’assentaran els fonaments per posar en marxa el Consell Turisme i Ciutat com a instrument de participació i seguiment de les polítiques de turisme.





Paraules clau

Alcalde Trias/ sostenibilitat/ turisme/ turisme responsable/ turisme sostenible/