Alcalde Trias: “Els fluxos migratoris requereixen polítiques globals, però també polítiques locals per atendre les necessitats de les persones nouvingudes” : Servei de Premsa

Alcalde Trias: “Els fluxos migratoris requereixen polítiques globals, però també polítiques locals per atendre les necessitats de les persones nouvingudes”

10/12/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament del 31è Premi Internacional Alfonso Comín, en un acte que s’ha celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament i que també ha comptat amb la presència del Regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí. Aquest any el premi s’ha atorgat als immigrants i refugiats que, arriscant la seva vida, salten les tanques de Ceuta i Melilla. Gustave Kiansumba, que va resultar ferit intentant saltar la tanca, ha recollit el premi de mans de Maria Lluïsa Oliveres, presidenta del Patronat de la Fundació Alfonso Comín. En l’acte també han intervingut José Palazón, president de Prodein Melilla, i Luís Miquel Muñoz, director de la Fundació Migra Studium.

 

 

L’alcalde ha felicitat Gustav Kainsumba així com el patronat de la Fundació Alfonso Comín i als membres del jurat perquè amb aquest guardó demostren “el seu esforç en la construcció d’un món més just”. També ha tingut paraules d’agraïment per Palazón i Muñoz, que ha parlat durant l’acte de la realitat complexa del fenomen migratori, “un fenomen que té el seu origen en la desigualtat i el desequilibri”. Com ha assenyalat Trias, “només la desesperació i el desig d’una vida millor poden impulsar, cada dia, milers de persones a posar les seves vides en perill per poder arribar a Europa, on els espera un destí incert”. L’alcalde ha recordat una paraules recents del papa Francesc: “No es pot tolerar que el Mediterrani es converteixi en un gran cementiri” i “No es poden tolerar milions de morts de fam mentre es rebutgen aliments”. L’alcalde ha afegit que “tampoc es port tolerar que els governs utilitzin únicament polítiques de contenció per intentar frenar els fluxos migratoris”.

L’alcalde ha assenyalat que els governs locals no tenen els recursos i ni les competències per fer front a la migració global i la mobilitat humana i ha assenyalat que “els fluxos migratoris requereixen polítiques globals, però també polítiques locals per atendre les necessitats de les persones nouvingudes”.

Trias ha explicat que Barcelona té una llarga experiència en polítiques d’atenció a immigrants i refugiats, posant l’èmfasi en la convivència, en la cohesió social, en la integració i la inclusió social dels nouvinguts. “Davant d’una situació de vulnerabilitat, necessitem un tipus d’acció social que posi l’accent en les persones, per sobre dels col·lectius i del seu origen”, ha afirmat. L’alcalde ha insistit en la necessitat que el govern de l’Estat reguli, temporalment, la situació de les persones que estan de manera irregular al nostre país. També ha posat en valor la cooperació internacional, com un instrument fonamental en el desenvolupament de polítiques públiques que moderin els desequilibris entre països. “També en aquest àmbit, Barcelona s’ha involucrat profundament”.

Tot i que no hi ha respostes fàcils per aquesta situació, l’alcalde ha apostat per anar més enllà de les paraules i les intencions de bona voluntat. Al seu parer és el moment en que ciutat i governs locals adquireixin un major compromís. En aquest sentit ha recordat que va participar a Nova York en el Diàleg de Nacions Unides sobre Migració Internacional i Desenvolupament, on va expressar el punt de vista de les ciutats en aquest àmbit. Allà va fer una crida una crida a celebrar un Fòrum Mundial d’alcaldes sobre Immigració, Mobilitat i Desenvolupament, que va tenir lloc aquest any a Barcelona i en què van participar ciutats de tot el món. La principal conclusió del Fòrum va ser que en polítiques de migració, és molt important arribar a un consens i adoptar acords internacionals entre ciutats i regions. Aquesta és una prioritat que no es pot posposar per més temps.

L’alcalde ha finalitzat la seva intervenció agraint a la Fundació Alfonso Comín l’oportunitat que ens donen actes com els d’avui perquè “ens fan pensar i posen el dit a la nafra”. Trias ha assegurat que “s’ha d’actuar i s’ha de treballar” i ha insistit en que “les ciutats tenim un paper molt important i que els partits hem d’anar junts per veure quins murs es poden tirar a terra amb facilitat i fer-ho”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Premi Internacional Alfonso Comín/