El Consell Municipal de Benestar Social premia l’entitat ActivaMent Catalunya Associació, a l’associació Ruido Photo, la Fundació Joia, i al periodista Toni Sust : Servei de Premsa

El Consell Municipal de Benestar Social premia l’entitat ActivaMent Catalunya Associació, a l’associació Ruido Photo, la Fundació Joia, i al periodista Toni Sust

03/12/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta tarda el Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) ha lliurat els Premis als Mitjans de Comunicació en un acte celebrat al Saló de Cent i presidit per la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos. Aquest guardó, que va néixer l’any 1993, i que enguany arriba a la seva 22a edició, vol reconèixer i fomentar el periodisme social, cívic, responsable i compromès amb una millor informació i tractament dels problemes socials a la ciutat.

Aquests premis han promogut una major presència de la informació social als diferents mitjans de comunicació, des de mi-rades reflexives, crítiques i respon-sables, que contribueixen a crear opinió entorn les grans qüestions que susciten debat social a la ciutat.

Maite Fandos ha destacat durant la seva intervenció que tots els professionals que s’han presentat “són un altaveu de la realitat social que estem vivint, dels seus reptes, les seves problemàtiques, però també la manera com la societat respon amb iniciatives solidàries, comunitàries, de bon veïnatge”. Fandos també ha agraït la tasca dels professionals del món de la comunicació que “amb els vostres treballs doneu veu també a tantes i tantes organitzacions i entitats, petites o grans, que treballen per tenir una societat més justa i equilibrada”.

La tinenta d’alcalde ha assenyalat que “premiar un bon tractament dels continguts socials afavoreix els mitjans, però també a la societat sencera per prendre consciència i tenir una mirada més reflexiva, crítica i responsable”. En aquest sentit, la responsable de les polítiques socials de l’Ajuntament ha explicat que “la funció social del periodisme i també la d’aquets premis és la de ser altaveu de realitats poc conegudes o de realitats que no són valorades suficientment”.

“Hem de construir, cadascú des de la seva responsabilitat, una ciutat més justa, més equilibrada, amb més cohesió social i on tots plegats aportem el nostre granet de sorra. Responsabilitat que compartim des del Govern de la ciutat”, ha reblat Fandos.

D’aquesta manera, Maite Fandos ha destacat que la política de benestar social i de qualitat de vida és central i prioritària en l’estratègia municipal, perquè la inversió en polítiques de cohesió i de lluita contra l’exclusió és la major inversió de futur per la ciutat. “El benestar de les persones és la principalment prioritat d’aquest ajuntament”, ha dit la tinenta d’alcalde.

El CMBS ha decidit premiar a l’entitat ActivaMent Catalunya Associació; a l’associació Ruido Photo; a la Fundació Joia; i al periodista Toni Sust.

L’entitat Activament Catalunya Associació ha guanyat el premi en la modalitat d’Internet pel projecte Personas como tu del web www.activament.org, per l’impacte i la repercussió del web amb un alt nombre de visitants i d’interaccions dins el mateix web, així com el creixement exponencial de visites i la bona connexió amb diferents xarxes socials. També s’ha valorat el blog www.activament.org/category/blog/ com una bona eina des d’on poder conèixer en primera persona les realitats i la desestigmatització de les persones amb trastorn mental.

Pel que fa a la modalitat de premsa, per primer cop el jurat dels premis ha atorgat un premi ex aequo per dos treballs força diferents en expressió i comunicació com són un article de premsa i una sèrie de reportatges d’un magazine.

El periodista Toni Sust ha estat el guanyador d’un d’aquests premis per l’article En la trinxera social, publicat a el Periódico de Catalunya. El jurat ha valorat, el rigor i l’estructura del relat d’unes històries de superació i d’èxit que reforcen el paper de les entitats socials que amb el seu treball han pogut pal•liar l’impacte de la crisi i trobar sortides davant de situacions de pobresa i l’exclusió social.

La Fundació Joia ha estat l’altre premiat ex aequo en la mateixa modalitat per una sèrie de reportatges sobre salut mental, publicats a la revista de la Fundació. El jurat ha valorat, el rigor i la professionalitat dels vuit treballs que configuren la sèrie per donar una visió significativa de les diferents problemàtiques i situacions socials de les persones amb un trastorn mental.

Respecte la modalitat de televisió, el premiat ha estat per RUIDO Photo, pel documental La quinta del Chavolo, per l’equilibri entre la proposta tècnica i el resultat per apropar i difondre la realitat explicada i filmada en primera persona per joves del Centre Penitenciari de Joves de Catalunya.

El jurat dels premis també ha decidit atorgar dos mencions especials en la modalitat d’Internet i televisió.

Pel que fa a la modalitat d’Internet, la menció ha estat per l’Associació Benestar i Desenvolupament, pel web http://energiajusta.org/ del projecte Fuel Poverty Group: Xarxa per l’eradicació de la pobresa energètica perla seva innovació projecte la innovació i l’oportunitat d’un projecte que te per objectiu combatre la pobresa energètica sensibilitzant sobre la problemàtica i donant recursos a la ciutadania. Una xarxa de persones i entitats ofereixen suport i informació, difonen eines d’estalvi i d’eficiència energètica a la llar.

La menció especial en modalitat de Televisió ha estat per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, S.A per la sèrie documental de Televisió de Catalunya Amb ulls de Nen. El jurat ha valorat dels 13 capítols que formen aquesta sèrie el retrat de valors com l’amistat, la salut i la malaltia, l’oci, la diversitat la família, el consum, l’ escola, la democràcia, l’amor o el futur però des d’una mirada infantil crítica.

En el transcurs de l’acte ha tingut lloc l’actuació del grup Voces, que en l’edició de l’any passat va estar la guanyadora de la menció especial en modalitat de televisió pel reportatge “Voces y vida para la integración”, dirigit pel mestre Pablo González, que explicava el projecte d’aquesta orquestra i formació coral formada per més de 70 nens de famílies majoritàriament immigrants, que assagen cada setmana al Centre Cívic de Les Basses, al districte de Nou Barris.





Paraules clau

comunicació/ Consell Municipal de Benestar Social/