L’alcalde Trias afirma que la prioritat de l’Ajuntament és que cap família perdi l’habitatge : Servei de Premsa

L’alcalde Trias afirma que la prioritat de l’Ajuntament és que cap família perdi l’habitatge

14/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la Presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Àngels Guiteras, han signat un conveni pel qual les dues parts es comprometen a executar el Programa de cessió d’habitatges buits, que té per objectiu donar resposta a la demanda d’habitatges de lloguer social captant pisos buits de particulars. El programa serà gestionat per l’Entitat sense afany de lucre que va aprovar constituir la Taula del Tercer Sector el passat mes d’octubre amb l’objectiu de gestionar habitatges socials.

 

 

La mesura aspira a captar 200 habitatges, tindrà una duració de quatre anys i un pressupost total de 6, 3 milions d’euros, amb una aportació municipal directa de 5.662.800€ a l’Entitat.

Aquesta és una de les línies d’actuació previstes en el programa aprovat recentment per l’Ajuntament de Barcelona consistent en la mobilització d’habitatges buits, o permanentment desocupats, per disposar d’un parc d’habitatge de lloguer social a preus assequibles.

L’alcalde ha recordat durant la seva intervenció que “aquest acord s’emmarca en les polítiques estructurals i d’emergència que estem posant en marxa a la ciutat per fer afrontar l’important repte de l’habitatge”.

La situació actual d’elevada demanda d’habitatge provocada per la pèrdua de moltes famílies de la seva llar habitual –bé perquè no poden fer front a la hipoteca contractada amb l’entitat financera, bé per l’impagament del rebut del lloguer- ha augmentat la necessitat de disposar de més habitatges a preus assequibles.

Trias també ha afirmat que “la nostra prioritat és que cap família perdi l’habitatge, i per tant és absolutament necessari que seguim aplicant mesures preventives perquè això no passi”. L’alcalde ha explicat que aquesta tasca es realitza a traves de l’estratègia compartida amb les entitats socials, “que ens ajuda a donar una millor resposta a les noves necessitats derivades de la crisi”.

L’administració i la Taula del Tercer Sector col·laboren per tal d’incentivar als particulars a què posin, amb totes les garanties, els seus pisos desocupats al mercat de lloguer social. A més, el programa preveu una subvenció a fons perdut del 20% de les obres de rehabilitació necessàries per posar al dia l’habitatge i poder-los oferir, en règim de lloguer social, als beneficiaris.

 

Els cinc objectius bàsics del programa

– Aconseguir captar 200 habitatges del parc privat per destinar-los a habitatge de lloguer social a preu assequible

– Donar als propietaris d’aquests habitatges el ’màxim de garanties’, ja que molts d’ells no els posen al mercat per la manca de garanties de cobrament o manca de finançament per a fer obres.

– Disposar d’un parc d’habitatges prou important com per poder fer front a la situació de crisi

– Garantir que aquest parc de vivendes compleixi unes condicions adequades per poder-hi viure

– Preus assequibles per a les unitats de convivència: 300 euros de preu mig de lloguer (mentre no superin el 30% dels seus ingressos).

Per poder acollir-se al programa de captació d’habitatges buits, el pis ha d’estar desocupat. El cànon de cessió o contraprestació que rebrà el propietari serà, com a màxim de 700 euros/mes. Per al propietari cedir aquests habitatges a l’Administració també té un seguit d’avantatges, entre ells:

– Tenir una garantia de cobrament per part de l’Administració durant la vigència del contracte de lloguer (36 mesos).

– Finançament d’obres d’adequació (un 20% a fons perdut i un 80% restant es descomptarà de manera mensual de l’import del lloguer.

– Disposar de cobertures de riscos: assegurança de rendes, defensa jurídica, etc.

– Devolució de l’habitatge en bon estat a la finalització del contracte

– Seguiment social dels llogaters per part d’un equip especialitzat

El programa de cessió d’habitatges buits té un pressupost de 6.382.800€. L’Ajuntament aportarà mitjançant una subvenció directa la quantia de 5,6 M€ i l’Entitat aportarà 720.000 €.

Per a la captació dels pisos, l’Ajuntament de Barcelona i l’Entitat de la Taula del Tercer Sector posaran en marxa una campanya de comunicació adreçada als propietaris d’habitatges desocupats per que s’acullin al programa. La informació i sol·licituds per acollir-se a aquest programa es podran demanar a través de la xarxa d’Oficines de l’Habitatge de Barcelona.

 

Programa de l’Ajuntament de Barcelona per tal de mobilitzar habitatges buits o permanentment desocupats

Més enllà d’aquesta mesura, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un programa de mobilització d’habitatges buits o permanentment desocupats més ampli que inclou altres línies d’actuació:

a) Programa d’inspecció que consisteix en la detecció d’habitatges permanentment desocupats per fomentar la seva ocupació i en darrera instància, cas de que es mantingui injustificadament la seva desocupació sancionar aquesta situació.

b) Programa existent de mediació d’habitatges de lloguer social: Borsa d’habitatges de lloguer, amb nous incentius com ajuts de fins a 10.000€ per a rehabilitar l’habitatge.

c) Programa de compra d’habitatges per destinar a lloguer social que té com a objectiu la compra de 300 habitatges.





Paraules clau

Alcalde Trias/ atenció a les persones/ habitatge/