En marxa l’enderroc de l’antic restaurant-cafeteria La Pèrgola : Servei de Premsa

En marxa l’enderroc de l’antic restaurant-cafeteria La Pèrgola

12/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Infraestructures Municipals, S.A, està executant l’enderroc de l’antic restaurant-cafeteria La Pèrgola, construït l’any 1929, amb façana principal a l’Avinguda Francesc Ferrer i Guardia, entre l’Avinguda Maria Cristina i el carrer Mèxic, al districte de Sants-Montjuïc. L’edificació, força deteriorada i en desús des de fa anys, limita amb un dels pavellons de Fira de Barcelona, està situada al costat de Casa Ramona (Caixa Fòrum), i davant de la Font Màgica de Montjuïc.

 

 

Durant les dues primeres setmanes els operaris han efectuat la retirada de la coberta de fibrociment, el triatge i buidat de residus banals interiors (mobles, portes, mobiliari d’hostaleria) i la separació amb mitjans manuals de l’edifici de La Pèrgola envers l’edifici contigu de la Fira, per tal de no danyar-lo quan es faci l’enderroc. Aquesta setmana ja ha entrat a treballar la maquinaria pesant, una maquina retroexcavadora amb pinça demolidora, fet que ha evidenciat l’avenç dels treballs d’enderroc iniciats fa dies.

L’edifici es composa de planta soterrani de 400 m2 de superfície, planta baixa que ocupa la totalitat del solar amb 1.150 m2 i planta pis amb 1.220 m2. La superfície total construïda es de 2.770m2. La coberta tenia una gran part de plaques de fibrociment, que a hores d’ara ja han estat enretirats i tractats seguint els protocols adients. Les façanes son de fàbrica de maó, arrebossat de ciment portland amb obertures tapiades i a la zona de l’antiga cafeteria amb fusteria d’alumini i xapa.

Els treballs consisteixen en l’enderroc d’aquest edifici, el reblert de la planta soterrani amb material reciclat i triturat procedent de la mateixa obra, la regularització del solar amb una capa de sauló i el seu tancament amb xarxa metàl·lica a l’espera de les properes actuacions.

S’ha procedit fins ara al desmuntatge manual de bona part dels elements i a fer una selecció dels materials i els elements reciclables per afavorir una correcta gestió dels residus i la runa generats per aquesta obra. Els treballs també incorporen el tall o desviament de les escomeses de serveis, el trasllat de les línies que passen per façana i el tractament de la paret mitgera resultant.

L’obra ha estat degudament comunicada i anunciada als veïns i institucions properes, com al Fira o el Caixa Fòrum.

 

L’Ajuntament urbanitzarà aquest espai

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona d’Infraestructures Municiapls, S.A ( BIMSA), està ultimant un projecte per urbanitzar i adequar l’espai públic resultant de l’enderroc de La Pèrgola. Es tracta d’una parcel·la qualificada de 7c de 1.200 m2 de superfície, de propietat municipal. L’objectiu és incorporar a l’espai públic l’àmbit alliberat per l’enderroc evitant que aquest espai tingui un caràcter residual i segregat.

Per això es proposa utilitzar com a paviment la mateixa solució constructiva que a l’Avinguda Maria Cristina, tot i que es proposa tintar les lloses que corresponen a la ubicació de l’antiga pèrgola. L’espai comptarà amb llocs per seure, arbrat per donar ombra a l’espai i que obrirà les visuals a la façana modernista de Casa Ramona i a l’element escultòric “Pèrgola-arbre” de l’Arata Isozaqui.

La previsió és que en els propers mesos es tramiti tot el projecte de manera que els treballs puguin començar durant el primer trimestre del 2015. La urbanització tindrà un cost aproximat de 200.000 euros.





Paraules clau

La Pèrgola/ Sants-Montjuic/