Barcelona elabora un recull de solucions tecnològiques per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat o risc d’exclusió : Servei de Premsa

Barcelona elabora un recull de solucions tecnològiques per a la integració social i laboral de persones amb discapacitat o risc d’exclusió

12/11/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest dimecres s’ha celebrat a Barcelona Activa la 2a edició de la Jornada Tecnologia per a Tothom, un projecte municipal que pretén posar a l’abast de tota la ciutadania les innovacions tecnològiques i que implica diverses àrees de l’Ajuntament i que compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Mobile World Capital, així com diverses entitats que formen part de la XESB ( Xarxa d’Economia Social de Barcelona).

Durant el transcurs de l’acte s’ha presentat el Recull de Solucions Tecnològiques per a Tothom, una recopilació de les principals aplicacions tecnològiques que existeixen en el mercat i que estan adreçades  a millorar la qualitat de vida i afavorir l’accés al mercat laboral de persones amb discapacitat, o en risc d’exclusió.

Aquest recull pretén ser una eina molt útil, tant pels col·lectius a qui va adreçat com per a les empreses desenvolupadores de solucions tecnològiques, ja que l’anàlisi de les dades recopilades i classificades segons la funció que compleix, col·lectius i tecnologies,  permet identificar importants oportunitats d’innovació i de negoci en aquest mercat.

El catàleg es pot trobar a barcelonactiva.cat/tecnologiapertothom, i és accessible per totes les empreses i les entitats del tercer sector que ho desitgin. L’elaboració d’aquesta eina respon a l’objectiu municipal de promoure la incorporació de les tecnologies mòbils a sectors estratègics com el comerç, el turisme, l’educació i, en aquest cas, a l’àmbit de l’economia social, on aquestes aplicacions tenen un paper fonamental en la inserció i integració laboral de les persones amb discapacitat i en risc d’exclusió.

Amb aquesta iniciativa també es dóna resposta i s’executa el full de ruta de l’estratègia econòmica municipal Barcelona Growth per facilitar el creixement empresarial i augmentar l’ocupació a la ciutat.

 

Identificació i classificació de les solucions tecnològiques del mercat 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, va organitzar l’octubre de l’any 2013 la I Jornada “Tecnologia per a Tothom” en què es va reflexionar sobre la interrelació entre la societat i la tecnologia. Es van identificar els 10 reptes de futur que defineixen línies a treballar per trobar solucions tecnològiques que permetin resoldre problemàtiques concretes de les persones amb discapacitat, o en risc d’exclusió.

El primer d’aquells 10 reptes plantejats és el de donar la visibilitat suficient a les solucions tecnològiques disponibles, que ara, en aquest recull, s’han presentat organitzades i classificades segons funcions, col·lectius i tecnologies:

 

perfuncio 

 

El recull conté un total de 83 solucions. Tot i que l’anàlisi està centrat en el mercat català i espanyol, se n’han inclòs 21 d’internacionals, considerades com a bones pràctiques perquè ajudaran a definir amb més detall les oportunitats que es presenten.

La millora de l’autonomia, tant personal com en el lloc de treball, és la funció a la que responen més iniciatives (38%) del total. Seguidament es troben aquelles que afavoreixen la integració i inserció laboral ( 24% ) i les que milloren la comunicació i la relació amb l’entorn (16%).

Per col·lectius, destaca el fet que un 28% de les solucions estan adreçades a tots els col·lectius, seguit d’un 18% que estan dissenyades per a persones amb discapacitat per trastorn mental. Amb un 15% hi trobem les que s’adrecen a persones amb discapacitat intel·lectual. Finalment, un 13% del total s’orienten cap a dos col·lectius objectiu: persones amb discapacitat física i amb discapacitat visual.

Per tecnologia, són majoritàries (63%) les aplicacions que serveixen per a diversos dispositius, seguides de lluny pels espai web (14%), mentre que la resta (aplicació mòbil, videojoc, etc..) estan per sota del 10%.

 

Conclusions

La principal conclusió que s’extreu després d’analitzar el recull de solucions és que el mercat català i espanyol ofereix un ampli ventall d’oportunitats per a l’ocupació i la promoció empresarial en la creació de solucions adreçades als diferents col·lectius.

Així mateix, l’especialització per col·lectius també ofereix interessants possibilitats d’innovació. Es demostra en el reduït nombre de solucions detectades en el mercat nacional adreçades a persones amb discapacitats per trastorn mental. O també en el col·lectiu de persones  amb discapacitats físiques, on es troba una oferta molt reduïda de solucions tecnològiques orientades a millorar-ne la mobilitat.

També cal destacar que existeix també una gran oportunitat per a la innovació en el desenvolupament de solucions tecnològiques com poden ser els videojocs, la realitat augmentada o els wearables.

Aquesta fotografia de la situació actual obre línies de treball per acordar uns criteris de confiança que permet treballar per resoldre els altres reptes identificats i establir l’excel·lència de les solucions disponibles. Alhora, determina unes recomanacions que contribueixen, entre altres, a desenvolupar solucions de forma senzilla i  econòmicament accessibles, que incorporin la diversitat a l’escola i la participació ciutadana, que fomentin la inserció i la integració laboral o que millorin la relació amb l’administració.





Paraules clau

atenció a les persones/ innovació/ tecnologia/