Barcelona aprova inicialment el pressupost per al 2015 amb l’atenció a les persones com a eix principal : Servei de Premsa

Barcelona aprova inicialment el pressupost per al 2015 amb l’atenció a les persones com a eix principal

06/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La sessió extraordinària de la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació d’aquest dijous ha aprovat inicialment aquest dijous el projecte de pressupost del Govern municipal per l’any 2015, uns comptes que preveuen un important augment de les despeses prioritàries orientades a l’atenció a les persones i a la prestació de tots aquells serveis que permeten millorar el benestar de la ciutadania de Barcelona. El pressupost ha tirat endavant amb el vot favorable de CiU i les abstencions del PSC i UpB, i entren ara al període d’exposició pública i participació ciutadania previ a l’aprovació definitiva.

Durant el debat de la comissió, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació ha remarcat que “avui l’Ajuntament de Barcelona fa el que ha de fer una institució solvent, que és destinar tots els seus recursos a donar resposta als reptes plantejats en forma de serveis i inversions que la ciutadania necessita”. A més, ha apel•lat als grups de l’oposició per aprovar els comptes. “Des del Govern municipal volem començar el tràmit del pressupost oferint mà estesa per tirar endavant amb la principal eina que té avui una administració local per atendre les persones”, ha refermat Recasens, i ha afegit que el projecte de pressupost presentat compleix els principis de solvència, rigor i liquiditat que caracteritza la gestió de l’equip de govern.

A partir d’avui, el projecte de Pressupost General se sotmetrà a exposició pública durant un termini de quinze dies hàbils. En paral•lel, i tal com indiquen les normes reguladores de participació ciutadana, es preveu la celebració de l’Audiència Pública de Pressupostos i l’emissió dels respectius informes sobre els comptes per part de les diferents instàncies participatives, en aquest cas els Consells de Districte, el Consell de Ciutat i el Consell Econòmic i Social de Barcelona. Finalment, el pressupost se sotmetrà a l’aprovació definitiva del Consell Plenari.

 

Més recursos per millorar la qualitat de vida del ciutadà

Els comptes estan xifrats en 2.550,6 milions d’euros, el que significa un increment del 2,8% respecte l’estimació de tancament de 2014. L’expansió dels recursos per millorar la qualitat de vida dels barcelonins es fa evident en les despeses corrents. Aquestes se situen en 1.988,3M, un augment de 87,8M –el 4,6%– respecte 2014. Dins d’aquest apartat, les despeses orientades a l’atenció a les persones puja un 13,3%, equivalent a 64,3M més.

Es tracta d’una aposta ferma per donar resposta a les prioritats marcades pel Govern municipal des del minut u, com són l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables, i promoure la reactivació econòmica i la creació d’ocupació. El pressupost per l’any 2015 fa possible també que Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat i sigui reconeguda com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar.

Les principals mesures de despesa corrent responen a tots aquests objectius estratègics i serveixen per tirar endavant polítiques socials i de creació d’ocupació, a més de garantir el manteniment, la seguretat i la millora de la qualitat urbana de tots els barris i districtes de la ciutat. Per àmbits, se centren en els serveis socials, la promoció econòmica i ocupació, l’educació i el transport públic.

L’increment global de les despeses corrents des de 2011 s’ha centrat en aquelles polítiques relacionades amb l’atenció a les persones, i demostra la clara aposta social que suposa el projecte de pressupost 2015:

 

Per àmbits prioritaris referents als serveis per donar resposta a les necessitats dels ciutadans, l’increment de recursos és aquest:

 

Alt volum d’inversions en tot el mandat

El pressupost per l’any 2015 xifra la inversió en un total de 381,6 milions d’euros, de manera que manté un alt volum de despeses de capital gràcies als recursos propis. A més, dóna compliment als imports previstos en el Programa d’Inversions Municipals (PIM), que preveu les inversions previstes per tot el mandat 2012-2015 i s’eleva a 1.749M –ja amb el pressupost 2015 inclòs–:

Els comptes per l’any vinent estan dissenyats des del màxim rigor per tal de seguir preservant l’estabilitat i la solvència financera de la ciutat, un dels grans objectius de Barcelona per a mantenir la seva credibilitat davant els ciutadans i davant el seu entorn. És per això que el pressupost preveu no fer dèficit, no augmentar el deute i disposar d’una alta capacitat inversora amb recursos propis, fets que permeten mantenir una bona liquiditat i seguir complint amb el compromís de pagar els proveïdors a 30 dies.





Paraules clau

atenció a les persones/ pressupostos/