Barcelona presenta per al 2015 un pressupost amb un 13,3% més de recursos per a l’atenció a les persones : Servei de Premsa

Barcelona presenta per al 2015 un pressupost amb un 13,3% més de recursos per a l’atenció a les persones

04/11/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Govern municipal ha elaborat un pressupost per al 2015 que preveu un important augment de les despeses prioritàries orientades a l’atenció a les persones i a la prestació de tots aquells serveis que permeten millorar el benestar de la ciutadania de Barcelona. Els comptes estan xifrats en 2.550,6 milions d’euros, el que significa un increment del 2,8% respecte l’estimació de tancament de 2014.

L’expansió dels recursos per millorar la qualitat de vida dels barcelonins es fa evident en les despeses corrents. Aquestes se situen en 1.988,3M, un augment de 87,8M –el 4,6%– respecte 2014. Dins d’aquest apartat, les despeses orientades a l’atenció a les persones puja un 13,3%, equivalent a 64,3M més. Es tracta d’una aposta ferma per donar resposta a les prioritats marcades pel Govern municipal des del minut u, com són l’atenció a les persones, especialment les més vulnerables, i promoure la reactivació econòmica i la creació d’ocupació. El pressupost per l’any 2015 fa possible també que Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat i sigui reconeguda com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar.

En la roda de premsa de presentació, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha afirmat que aquests són uns pressupostos “estratègics que representen una gran aposta del Govern municipal per donar resposta en forma de serveis que millorin el dia a dia de la ciutadania”. “Són uns números solvents i rigorosos que aporten credibilitat i confiança sense fer dèficit i mantenint el deute en estabilitat”, ha afegit Recasens, que ha detallat que la tramitació del pressupost començarà aquest dijous en una sessió extraordinària de la Comissió d’Economia, Empresa i Ocupació. Un cop celebrada la comissió, s’iniciaran els processos participatius corresponents per “explicar a la ciutadania els recursos disponibles per fer front a les necessitats de la ciutat”.

Les principals mesures de despesa corrent responen a tots aquests objectius estratègics i serveixen per tirar endavant polítiques socials i de creació d’ocupació, a més de garantir el manteniment, la seguretat i la millora de la qualitat urbana de tots els barris i districtes de la ciutat. Per àmbits, són les següents:

 

Serveis socials i promoció social:
– Increment dels recursos dels serveis d’atenció domiciliària (SAD) (4,0M€) i de la resta de serveis socials bàsics (2,4M€).
– Reforç dels serveis d’atenció a persones en situació de pobresa i risc d’exclusió (3,4M€) i d’atenció a la gent gran (3,2M€).

Promoció econòmica i ocupació:
– Increment dels recursos del programa de suport a l’emprenedoria, l’empresa i l’ocupació (25,6M€).
– Mesures de foment al creixement econòmic i de promoció de la ciutat (1,8M€).

Educació:
– Major dotació de recursos propis per al funcionament de les escoles bressol (1,1M€), els ajuts de menjador per a famílies amb pocs recursos (1M€) i el funcionament de centres educatius públics i altres mesures en educació (8,1M€).
– Majors recursos per a la política cultural (2,8M€).

Transport públic:
– Major dotació per a la xarxa de transport públic metropolità (16,0M€)
– Majors necessitats de recursos pels serveis de neteja viària i enllumenat (6,0M€)
– Cobertura de l’increment de necessitats quant a manteniment i renovació d’estructures vials i millora de l’espai públic (4,1M€)

L’increment global de les despeses corrents des de 2011 s’ha centrat en aquelles polítiques relacionades amb l’atenció a les persones, i demostra la clara aposta social que suposa el projecte de pressupost 2015:

 

Per àmbits prioritaris referents als serveis per donar resposta a les necessitats dels ciutadans, l’increment de recursos és aquest:

 

Alt volum d’inversions en tot el mandat

El pressupost per l’any 2015 xifra la inversió en un total de 381,6 milions d’euros, de manera que manté un alt volum de despeses de capital gràcies als recursos propis. A més, dóna compliment als imports previstos en el Programa d’Inversions Municipals (PIM), que preveu les inversions previstes per tot el mandat 2012-2015 i s’eleva a 1.749M –ja amb el pressupost 2015 inclòs–:

 

Els comptes per l’any vinent estan dissenyats des del màxim rigor per tal de seguir preservant l’estabilitat i la solvència financera de la ciutat, un dels grans objectius de Barcelona per a mantenir la seva credibilitat davant els ciutadans i davant el seu entorn. És per això que el pressupost preveu no fer dèficit, no augmentar el deute i disposar d’una alta capacitat inversora amb recursos propis, fets que permeten mantenir una bona liquiditat i seguir complint amb el compromís de pagar els proveïdors a 30 dies.

 

Document relacionat

Presentació del Projecte de Pressupostos 2015. Resum executiu





Paraules clau

pressupostos/