Trias: “Albert Manent va ser una de les persones que va mantenir la flama de la cultura catalana durant la llarga nit del franquisme” : Servei de Premsa

Trias: “Albert Manent va ser una de les persones que va mantenir la flama de la cultura catalana durant la llarga nit del franquisme”

03/11/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest vespre en l’acte d’homenatge de l’escriptor i activista cultural, Albert Manent, que va traspassar el passat mes d’abril. L’acte, que ha tingut lloc al Saló de Cent, es tracta d’una iniciativa del Grup Sant Jordi de promoció i defensa dels drets humans. En l’homenatge també han participat el conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs; el vicari episcopal i historiador eclesiàstic, Joan Galtés; i l’escriptor, filòleg i crític literari, Jordi Amat, juntament amb els tinents d’alcalde Joaquim Forn i Antoni Vives.

 

 

Albert Manent (Premià de Dalt, 1930-Barcelona, 2014), escriptor i activista cultural, és autor de biografies literàries dedicades a Carles Riba, Josep Carner i Tomàs Garcés. L’any 1970 va guanyar el Premi de la Crítica Serra d’Or per l’assaig “Josep Carner i el Noucentisme”. També va ser guardonat amb el Premi Josep Pla per “Solc de les hores: retrats d’escriptors i de polítics” l’any 1987. L’any 1995 va rebre el Premi Ramon Llull de novel·la per “Marià Manent, biografia íntima i literària”.

També va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la “maduresa literària i historiogràfica, el compromís i l’activisme cultural amb Catalunya”. Entre els anys 1980 i 1988 va ser Director General de difusió cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Entre els anys 2000 i 2004 va ser el director del Centre d’Història Contemporània. També va col·laborar en diversos mitjans de comunicació, com la revista Serra d’Or, La Vanguardia, l’Avui i l’Enciclopèdia Catalana.

L’alcalde ha posat en valor que Albert Manent va ser “una de les persones que van picar pedra en moments molt difícils, i que van mantenir la flama de la cultura catalana durant la llarga nit del franquisme” i, en la mateixa línia, ha explicat que gràcies a persones com ell “el sentiment de pertinença al país, el catalanisme, no va desaparèixer”.

Pel que fa a la seva vessant com a escriptor, Trias ha recordat que Manent era “un home de lletres de cap a peus; Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, ha deixat una bona empremta en aquest país que tant estimava” i ha remarcat que “va impulsar i dirigir obres col·lectives d’envergadura, algunes d’elles equiparables a les que han generat les grans cultures del món”.

L’alcalde ha expressat que “a més de la seva intensa activitat com a escriptor, avui s’ha destacat el seu paper de dinamitzador cultural. Perquè, en efecte, Albert Manent va ser un treballador infatigable i una persona compromesa seriosament amb la cultura del nostre país” i ha afirmat que “ens ha fet a tots una mica més savis, gràcies als seus estudis, perquè anava directament a les fonts per conèixer un munt d’aspectes que configuren la identitat de Catalunya”.

El conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, ha destacat “la generositat de Manent, la seva capacitat per crear xarxa i la gran tasca que va realitzar per dignificar la institució de la Generalitat de Catalunya”.

L’alcalde ha conclòs l’acte recordant Manent com “una persona optimista, que creia en el futur i en què seria molt millor”, i ha recordat que “ens va deixar quan encara tenia un munt de projectes i molta feina entre mans, i estic segur que li hagués agradat molt viure aquests moments plens d’il·lusió i d’esperança”. Trias ha demanat viure aquests moments “amb optimisme” i ha conclòs que “el seu llegat està més viu que mai i ens inspira i anima a seguir treballant per una ciutat i per un país on tothom pugui viure millor”.





Paraules clau

Albert Manent/ Alcalde Trias/