L’Ajuntament augmenta fins als 3,42 milions d’euros la inversió municipal per executar el “Pla Estratègic de Formació Professional 2012-15” : Servei de Premsa

L’Ajuntament augmenta fins als 3,42 milions d’euros la inversió municipal per executar el “Pla Estratègic de Formació Professional 2012-15”

31/10/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ampliarà de moment fins a 3.420.911 euros la inversió per desenvolupar el “Pla Estratègic de Formació Professional 2012-15: L’Aposta per la innovació, la qualificació i la internacionalització en FP”, tal i com ha explicat avui davant el Consell Plenari el regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, durant la presentació del balanç de desenvolupament d’aquest pla estratègic que es va impulsar com a mesura de govern el desembre de 2012.

El pla, adreçat a l’alumnat dels 95 centres educatius públics, concertats i privats de la ciutat que ofereixen estudis d’FP, s’executa a través de 6 eixos estratègics i un total de 72 iniciatives. Es va impulsar inicialment amb un pressupost d’uns 2,8 milions d’euros i s’ampliarà finalment fins als 3,42 milions d’euros, incorporant aquest curs més iniciatives i accions que formen part de l’aposta municipal per potenciar l’FP a la ciutat.

El regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, ha indicat davant el Consell Plenari d’avui que “des del govern de la ciutat estem impulsant un canvi de paradigma i un salt de qualitat de la formació professional a la ciutat i hem passat de l’anàlisi, que hi seguim treballant i no ho oblidem, a la proactivitat i acció directa per impactar positivament en més de 31.000 alumnes que actualment cursen estudis de formació professional als 95 centres educatius que imparteixen FP a la ciutat”. El regidor Ardanuy ha afegit que “estem potenciant les segones oportunitats aquest mandat adreçades als joves que no han pogut acabar l’ESO, inicialment a través dels Programes de Qualificació Professional Inicial i a partir d’aquest curs a través dels Programes de Formació i Inserció que ja han permès un alt percentatge de retorn al sistema educatiu de molts alumnes o la seva inserció laboral”.

En el marc de la Formació Professional Dual, Gerard Ardanuy ha indicat que “tot i que sempre se’n havia parlat molt en mandats anterior, ha estat per primera vegada durant aquest mandat que un govern de la ciutat ha impulsat l’FP Dual incorporant alumnat d’FP de la ciutat a les escoles bressol municipals el curs passat i promovent la incorporació de 500 alumnes aquest curs i el proper en dependències o empreses que ofereixen serveis municipals”. Ardanuy, d’altra banda, ha volgut destacar destacat també “l’aposta que fem des del govern per la digitalització dels recursos i serveis en matèria d’FP a la ciutat a través de la Guia digital d’FP que s’impulsa des de la Fundació BCN Professional, la creació de la taula d’orientació en matèria d’FP a la ciutat base de la iniciativa Barcelona ciutat orientadora i l’impuls de la mecànica o de la nàutica com a exemple de promoció de sectors evolucionats o emergents on hi estem treballant des de l’àmbit de l’FP”.

 

Aquest curs 2014-15 es el tercer curs escolar d’execució del Pla Estratègic d’FP amb més iniciatives, inversió i alumnes que mai, potencials beneficiats d’aquestes iniciatives municipals.

El curs 2012-13 es van desenvolupar 23 iniciatives, adreçades als 30.766 alumnes matriculats en cicles formatius de grau mitjà o superior, amb una inversió d’1.053.348 milions d’euros. El curs 2013-14, es van fer 24 accions, adreçades als 30.273 alumnes matriculats i una inversió d’1.108.348 milions d’euros. Aquest curs 2014-15, es desenvoluparan de 25 iniciatives, per als 31.261 alumnes matriculats i invertint 1.259.215 milions d’euros.

 

El “Pla Estratègic de Formació Professional 2012-15” permet el desenvolupament d’accions innovadores i d’altres que sota el mateix criteri s’iniciaran properament:

Aquesta Pla, i altres accions que en matèria d’FP impulsa aquest mandat l’Ajuntament de Barcelona, tenen com a horitzó l’Estratègia de la Unió Europea per a l’any 2020 que, entre d’altres coses, indica que als estats membres la taxa d’atur dels menors de 25 anys haurà de ser inferior al 5%; la taxa de fracàs i abandonament escolar prematur, inferior al 10%; la taxa de joves de 20-24 anys, amb estudis secundaris post-obligatoris, superior al 90% i la taxa de titulats amb estudis superiors (grau superior o universitari) haurà de ser superior al 40%.

 

La Fundació BCN Formació Professional (regidoria d’Educació i Universitats) treballa per executar aquest Pla Estratègic que compta amb col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, de diferents sectors empresarials, entitats socials i de Barcelona Activa.

Primer Eix.- Coneixement i innovació sistèmica de la formació professional. Busca habilitar els mecanismes i els recursos necessaris per facilitar l’anàlisi, l’evolució, la millora, el coneixement i la innovació del sistema de l’FP en col·laboració amb els agents econòmics, acadèmics, polítics i socials de Barcelona i de la Regió Metropolitana de Barcelona. S’han portat a terme 19 iniciatives i, com a exemple, destaca la digitalització de la Guia FP a partir del curs 2012-13.

Segon Eix.- Difusió i orientació de la formació professional. Per promoure el coneixement social i una millor orientació acadèmica i professional vers els ensenyaments de FP com una formació de qualitat i una opció laboral. S’han portat a terme 7 iniciatives i, com a exemple, destaca la creació de la Taula Orienta FP, dins del projecte Barcelona Orienta.

Tercer Eix.- Competència i qualificació de la formació professional. Promoure l’adquisició de la competència i qualificació professional dels joves de Barcelona, la seva requalificació i acreditació de competències professionals per a capitalitzar la seva experiència laboral i facilitar un millor posicionament davant del mercat laboral. S’han portat a terme 15 iniciatives i, com a exemple, destaquen la creació i aplicació del Pla 16-19 de promoció de PQPI, amb 1.136 alumnes beneficiats; el projecte Beca-Empresa amb 76 becaris i l’impuls de l’FP Dual en dependències o serveis municipals.

Quart Eix.- Cultural del treball. Fomentar els valors del treball, les competències transversals, el talent professional i la cultura emprenedora entre els estudiants de formació professional de la ciutat. S’han portat a terme 14 iniciatives i, com a exemple, destaquen el projecte Angel’s Business FP i la plataforma crowfunding per obtenir recursos i impulsar projectes d’FP.

Cinquè Eix.- Internacionalització. Impulsar projectes internacionals per a la mobilitat i la transferència de coneixement entre agents dels sistemes de formació professional i fomentin l’experiència professional i l’aprenentatge de les llengües, en especial, la llengua anglesa. S’han portat a terme 12 iniciatives i, com a exemple, destaquen l’augment del 12,7% de mobilitats d’estudiants per a realitzar estades formatives o de pràctiques en empreses o institucions de la Unió Europea; l’augment del 28% en estudiants rebuts en empreses de l’AMB, i l’augment en un 64,7% de les mobilitats de docents per a realitzar accions formatives en centres d’FP en països de la Unió Europea.

Sisè Eix.- Integració. Promoure actuacions que potenciïn agregacions estratègiques entre empreses, administració, parcs tecnològics i centres de formació professional per a generar sinèrgies i posicionament de la FP de Barcelona. S’han desenvolupat 5 iniciatives i, com a exemple, destaca la implicació de la formació professional en el sector nàutic.





Paraules clau

formació professional/ ocupació/