Barcelona reconeix per llei la Sindicatura de Greuges : Servei de Premsa

Barcelona reconeix per llei la Sindicatura de Greuges

31/10/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Sindicatura de Greuges de Barcelona estarà reconeguda per llei. Tots els grups han acordat incorporar la Sindicatura de Greuges a la Carta Municipal, la llei que reconeix el règim especial de la capital de Catalunya. La Sindicatura de Greuges és la institució municipal que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i les ciutadanes de Barcelona, així com també de totes aquelles persones que es trobin a la ciutat encara que no en siguin residents. El seu impuls és fruit del reglament aprovat pel Plenari del Consell Municipal el 21 de març del 2003, però ara pren rang de llei en ser incorporada a la Carta Municipal.

La persona titular de la Sindicatura de Greuges de Barcelona és escollida pel Plenari del Consell Municipal. Pilar Malla i Escofet va ser la primera Síndica de Barcelona. Va ocupar el càrrec durant 5 anys, des de principis del 2005 fins al primer trimestre del 2010. Maria Assumpció Vilà, l’actual Síndica de Greuges, va ser escollida per unanimitat l’abril de 2010.

Aquesta no és l’única institució que passa a ser reconeguda per llei. Coincidint amb el centenari del seu naixement, el 4 de novembre de 1914, també s’ha donat reconeixement legal i explícit a la Gaseta Municipal de Barcelona, el diari oficial de l’Ajuntament de Barcelona. La Gaseta Municipal és un destacat instrument per afavorir la transparència i l’accés a la documentació per part de la ciutadania, així com el principal canal per donar publicitat, de manera contínua, a l’activitat i a les decisions adoptades pels òrgans de govern de l’Ajuntament

Posar al dia la Carta Municipal: el règim especial queda blindat

La Carta Municipal de Barcelona va ser aprovada el 30 de desembre de 1998. És la llei que reconeix el règim especial de la capital de Catalunya i en defineix les seves competències, atribucions i singularitats. Al llarg dels seus 16 anys de vigència, només ha estat objecte de dues modificacions. El Congrés dels Diputats va aprovar el 13 de març del 2006 l’anomenat “tram estatal” de la Carta Municipal, on es va acabar de cosir el règim especial de la capital.

Els grups municipals han acordat modificacions parcials de la llei de la Carta Municipal per tal d’actualitzar algunes qüestions. Cal tenir en compte que al llarg d’aquests 16 anys hi ha hagut diversos canvis en el camp legislatiu. Un dels més importants va ser el reconeixement del règim especial barceloní a través de l’Estatut del 2006, però també s’han produït diverses modificacions en la legislació bàsic de l’Estat sobre el règim local, i el desembre de l’any passat es va aprovar per part de l’Estat la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL).

Tot aquest panorama normatiu ha fet aflorar la necessitat d’impulsar una actualització de la Carta Municipal de Barcelona per tal de preservar el rol preeminent de la Carta Municipal de Barcelona en aquells assumptes que formen part de l’àmbit competencial de la ciutat, així com també garantir i preservar la capacitat d’organització del propi Ajuntament. Així, queda recollit que “la ciutat de Barcelona gaudeix d’un règim jurídic especial garantit per l’article 89 de l’Estat d’autonomia i integrat per aquesta Carta, per la legislació que regula el règim especial del municipi de Barcelona, i per les disposicions emanades de l’Ajuntament de Barcelona en exercici de la seva potestat normativa”.

D’aquesta manera, s’explicita d’una forma clar que la Carta “es configura coma norma bàsica de l’ordenament jurídic propi del govern local de la ciutat de Barcelona. Qualsevol norma sectorial que afecti els governs locals haurà de tenir en compte el règim especial de la ciutat de Barcelona.

Es tracta, doncs, d’una actualització pensada per preservar o clarificar el règim especial de Barcelona com la norma de referència de la ciutat en aquells assumptes que li són competents, donat els múltiples canvis que han succeït al llarg dels darrers 16 anys.

Promoció, prestigi i reputació de Barcelona

En la modificació aprovada també s’han incorporat nous apartats a l’article sobre els símbols representatius de la ciutat, de manera que s’ha explicitat que “correspon a l’Ajuntament de Barcelona la protecció, preservació i promoció dels valors simbòlics, el prestigi i la bona reputació associats a la denominació Barcelona, i es deixa en mans del Plenari del Consell Municipal el desenvolupament d’un reglament propi per desenvolupar aquest article.

Després de l’aprovació feta pel Plenari del Consell Municipal, ara aquesta proposta de modificació es trametrà a la Generalitat de Catalunya per tal de donar-li el corresponent tràmit parlamentari.,





Paraules clau

Sindicatura de Greuges/