El Servei d’Informació i Assessoraments Juvenils ha realitzat 3.537 atencions des de començament d’any : Servei de Premsa

El Servei d’Informació i Assessoraments Juvenils ha realitzat 3.537 atencions des de començament d’any

24/10/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El regidor d’Adolescència i Joventut, Raimond Blasi, ha presentat aquest matí a la Comissió de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, l’Informe sobre el Servei d’Informació i Assessoraments Juvenils de Barcelona.

Aquests assessoraments, emmarcats dins el Sistema integral municipal d’informació, orientació i assessorament pel desenvolupament dels i les joves de la ciutat de Barcelona té la missió de facilitar als joves el seu creixement social, d’autonomia personal i de ciutadania activa mitjançant eines de difusió i orientació informativa que permetin respondre a les necessitats dels joves. L’alt nivell d’atenció permet una resposta personalitzada, atenent a la diversitat i promovent la igualtat d’oportunitats.

Fins el mes de setembre d’aquest any, aquest servei ha realitzat 3.537 assessoraments, dels quals el 54% han estat assessoraments acadèmics, el 22% laborals, el 14% sobre mobilitat. La resta han estat atencions sobre turisme, habitatge compartit i emprenedoria.

A més, seguint les línies de treball del Pla de Xoc contra l’atur juvenil, i conjuntament amb Barcelona Activa, s’ha creat un nou servei complementari als assessoraments laborals: el “Coaching grupal per a joves”. Aquest nou servei s’ha creat a partir del mes de juny del 2014, en observar la necessitat de desenvolupar un abordatge amb metodologia grupal de les necessitats de recerca laboral d’alguns joves usuaris dels serveis d’informació.

El regidor d’Adolescència i Joventut, Raimond Blasi ha destacat que “la importància d’aquest servei és la capacitat d’anar adaptant-lo a les necessitats dels joves. No estem parlant d’un servei estàtic, són els mateixos joves els que marquen el seu funcionament, i això ens ha permès oferir millores constants”. En aquest sentit, Blasi ha explicat que des del mes de maig s’han iniciat dos nous assessoraments que es van considerar necessaris pel col•lectiu juvenil, el d’habitatge compartit i el d’emprenedoria i autoocupació.

El servei d’Assessorament ofereix una resposta integral a les necessitats de la població juvenil desenvolupant en diferents àmbits temàtics un conjunt d’accions informatives/comunicatives i sobretot un grau d’atenció que repercuteixen directament en l’accés, per part del/la jove, a una informació útil i de qualitat rellevant pel desenvolupament del propi projecte de vida
Els seus principals objectius són:

– Donar resposta a les necessitats expressades d’informació específica dels i les joves que requereixen una atenció especialitzada, especialment en temàtiques de formació acadèmica, laboral, turisme, habitatge, associacionisme, mobilitat internacional, emprenedoria i altres que puguin sorgir per increment de necessitats.

– Oferir assessoraments especialitzats donant així una resposta a una necessitat específica detectada.

– Crear totes aquelles estratègies de recerca i d’actualització informativa que possibilitin oferir un servei eficient d’informació, orientacíó i assessorament establint contactes permanents amb les fonts d’informació.

– Participar en la Xarxa de PIJs de la ciutat sempre que escaigui, donant-hi suport especialitzat

Els àmbits d’informació que principalment treballa el servei són els de formació acadèmica, treball, mobilitat internacional i cooperació, habitatge, turisme, emprenedoria, associacionisme i voluntariat.

Aquests assessoraments es realitzen en els diferents espais i Punts d’Informació Juvenil, en un lloc reservat per acollir amb qualitat als joves usuaris del servei:

– Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves (CAAJ)
– Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils (CRAJ)
– Centre d’Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ)
– Punt d’Informació Juvenil de Ciutat Vella
– Oficina Jove de Calàbria
– Punt d’Informació Juvenil de Sants
– Punt d’Informació Juvenil de Les Corts
– Punt d’Informació Juvenil de Sarrià-Sant Gervasi
– Punt d’Informació Juvenil de Gràcia
– Punt d’Informació Juvenil d’Horta – Guinardó
– Punt d’Informació Juvenil de Nou Barris (pròxima obertura)
– Punt d’Informació Juvenil de Sant Andreu
– Punt d’Informació Juvenil de Sant Martí

El pressupost anual d’aquest servei és de 293.000 euros, mentre que en el 2011 era de 201.000 euros. A més, s’han incrementat els espais d’assessorament setmanal, passant de 15 el 2011 als actuals 29 espais, repartits per tota la ciutat. Alhora, s’ha passat de realitzar 362 assessoraments mensuals l’any 2011 als actuals 442 assessoraments.





Paraules clau

atenció a les persones/