Barcelona impulsa noves mesures finançades amb l’impost turístic per afavorir la desconcentració territorial dels visitants : Servei de Premsa

Barcelona impulsa noves mesures finançades amb l’impost turístic per afavorir la desconcentració territorial dels visitants

22/10/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona de dimecres 8 d’octubre va aprovar un nou paquet de projectes municipals en l’àmbit del turisme que es finançaran amb el Fons de Foment del Turisme de la Generalitat, provinent de l’impost sobre estades en establiments turístics. Aquesta bateria de mesures té per objectiu principal desenvolupar nous serveis i infraestructures que promocionin la desconcentració territorial dels turistes i ajudin a repartir la riquesa que generen els visitants a tots els barris i districtes. En total, el Govern municipal destinarà 672.894 euros a tirar endavant les iniciatives, alineades totes elles amb el model de turisme sostenible, responsable i de qualitat de Barcelona.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha explicat que el Govern municipal “segueix posant l’èmfasi en aconseguir que els beneficis que aporta el turisme repercuteixin en tots els barris de Barcelona, i per fer-ho possible és indispensable fer realitat iniciatives com aquestes”. “És aquesta la nostra manera d’entendre la gestió turística, i la continuarem implementant amb l’objectiu primordial de fer que l’impacte del turisme, en tots els seus aspectes, sigui equilibrat a tota la ciutat per tal de preservar la qualitat de vida dels veïns i veïnes”, ha afegit.

Del total de 672.894 euros, se’n destinaran 100.000 a dissenyar i desplegar aplicacions mòbils i senyalitzacions que difonguin rutes verdes a Ciutat Vella, Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i Horta-Guinardó per tal de fer conèixer el patrimoni natural i tots els racons de descans a l’aire lliure d’aquests districtes, que sumaran els seus nous itineraris al ja existent de Montjuïc. També en el camp de les tecnologies mòbils, s’invertiran 95.000 euros a incorporar al web bcn.cat/inspira un apartat amb el posicionament i descripció dels punts d’interès turístic dels 10 districtes, per tal de posar en valor els seus atractius i identitat. A més, es durà a terme una acció comunicativa valorada en 87.928 euros per fer arribar aquest nou mapa turístic de la ciutat a tots els visitants.

La creació i promoció de noves icones turístiques a la ciutat és una línia estratègica del Govern municipal pel que fa a la gestió del flux de visitants, i, per això, diversos dels projectes aprovats  pretenen potenciar-les. Un d’ells és la posada en marxa d’un punt d’informació i de suport al Turó de la Rovira, que donarà una millor orientació al cada cop major nombre de visitants que s’hi acosten. S’hi destinaran 86.855,75 euros, que inclouen, a més, un servei de vigilància nocturna de l’espai.

La remodelada plaça de les Glòries rebrà també un impuls per convertir-se en un espai públic de referència i un nou punt de centralitat urbana. Seran 60.000 euros que serviran per definir una estratègia de comunicació i informació pròpia, dinamitzar la zona amb activitats culturals i esportives mentre durin les obres i crear serveis pels veïns i turistes que consolidin la plaça com un dels centres neuràlgics de la ciutat. A banda, Sant Martí rebrà 14.520 euros per elaborar, editar i difondre el seu mapa de punts d’interès turístic, i Nou Barris disposarà de 14.000 euros pel mateix fi. A Sant Andreu s’hi reserven 2.299 euros, en aquest cas pels projectes de senyalització turística per a vianants als barris de Bon Pastor, Baró de Viver i Navas, i en altres punts del districte.

 

Il·luminació d’espais emblemàtics

En l’àmbit cultural, el festival d’il·luminació urbana Llum BCN creixerà gràcies a l’aportació de 91.577 euros per donar una nova dimensió a aquest esdeveniment, centrat en les Festes de Santa Eulàlia. En la primera edició es van il·luminar monuments com el Born, la plaça Sant Jaume, la Catedral i les muralles, i diversos patis com el del Museu Picasso o l’Ateneu Barcelonès. Ara, es pretén ampliar aquesta intervenció artística amb la col·laboració de professionals del disseny, l’arquitectura i l’interiorisme i de creadors que usen la tecnologia en les seves obres. D’aquesta manera, Barcelona es posicionarà en el mapa europeu dels festivals de llum i ressaltarà els seus indrets més singulars.

En paral·lel, els turistes podran percebre la riquesa cultural de la capital catalana a través d’un nou mapa sonor, el BCN-BSO. Es tracta d’una app mòbil que inclourà la banda sonora de deu emplaçaments singulars de la ciutat -la Catedral, el Camp Nou, les Rambles, la Sagrada Família, la Pedrera, Santa Maria del Mar, Sant Felip Neri, la plaça del Rei, el Palau de la Música i el Park Güell-. El seu desenvolupament tindrà un cost de 50.215 euros.

Les dues mesures que completen el nou paquet són la millora dels sistemes d’informació per tal que es pugui analitzar l’impacte del turisme sobre el territori a partir de diverses variables i prediccions -60.000 euros-, i la segona fase de l’aportació municipal a l’organització de la Seatrade Med Cruise Convention -10.500 euros-, la fira de professionals del sector dels creuers més prestigiosa d’Europa celebrada del 16 al 18 de setembre per mantenir el lideratge internacional de Barcelona en aquest àmbit.

L’impost sobre les estades en establiments turístics va entrar en vigor el novembre de 2012. Des d’aleshores, i fins al març de 2014, Barcelona ha recaptat un total de 8,28 milions d’euros en concepte d’aquesta figura. D’aquests, l’Ajuntament en gestiona la meitat -4,14 milions-, i la resta es transfereixen a Turisme de Barcelona per dur a terme accions de promoció internacional. L’objectiu final és repartir a tots els districtes la riquesa que generen els visitants i trobar un punt d’equilibri entre la seva activitat i la convivència, a més d’aconseguir una millor experiència per als turistes.





Paraules clau

turisme/