437 persones en risc d’exclusió social troben feina gràcies als programes municipals PISL i Proper : Servei de Premsa

437 persones en risc d’exclusió social troben feina gràcies als programes municipals PISL i Proper

17/10/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

En l’últim any (maig 2013 – maig 2014), s’han atès 1.913 persones en risc d’exclusió social a través dels dos programes municipals d’inserció laboral PISL (Programa d’Inserció Socio-laboral) i Proper (Programa Personalitzat de Recerca de Feina). D’aquestes, 685 han participat al PISL i 1.228 al Proper. Durant aquest temps, 437 persones han trobat feina en un termini de 6 mesos, 158 de les quals en el marc del programa PISL i 279 gràcies al Programa Proper.

 

 

Tres de cada quatre usuaris (80% en el cas del PISL i 70% en el del Proper) han cursat formació professionalitzadora i han obtingut el diploma d’acreditació corresponent que els ajuda a incrementar les seves possibilitats d’ocupació.

Considerant les dificultats d’accés al mercat de treball per a col·lectius vulnerables, es va crear un equip tècnic dedicat a la prospecció empresarial i la detecció de vacants adequades als perfils professionals dels participants, amb l’objectiu de facilitar la inserció laboral d’aquestes persones en risc d’exclusió.

Durant la roda de premsa de balanç d’aquests programes, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat que “la millor acció social que podem fer és crear ocupació. Des de l’inici d’aquest mandat, la prioritat màxima del Govern Municipal ha estat i és lluitar contra l’atur i, per això, treballem per construir els escenaris adequats per crear ocupació a la ciutat i facilitar el creixement econòmic”. “Des dels Serveis Socials”, ha explicat Fandos, “continuarem amb l’estratègia de crear nous programes adaptats a les noves necessitats que van sorgint i que són detectades per la xarxa social de la ciutat, especialment pels nostres Centres de Serveis Socials, tal com s’ha fet amb la creació de la targeta BCN Solidària per temes d’alimentació, les noves mesures en matèria d’habitatge con el Centre d’Allotjament Temporal de Navas, entre d’altres. ”

Per la seva banda, la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha assegurat que els resultats “refermen la prioritat del Govern municipal de lluitar contra l’atur creant nous llocs de treball perquè cap persona a Barcelona es quedi enrere i ningú quedi aïllat i sense feina d’una manera crònica”. L’equip de govern, ha afegit Recasens, treballa d’una manera transversal per “situar les persones al centre de les seves polítiques públiques” i aconseguir que Barcelona esdevingui la ciutat amb més oportunitats de trobar feina. “Seguirem estant al costat de les persones, tal com ho hem fet amb aquests programes”, ha reblat.

 

L’hostaleria, el turisme i el comerç, els sectors més inclusius

Més de la meitat de les vacants cobertes corresponen al sector de l’hostaleria i turisme (27%) i el comerç (25%). Així mateix, altres àmbits on els participants han trobat oportunitats professionals són la logística i manteniment, seguretat, atenció a les persones i construcció i manteniment, entre d’altres.

Pel que fa a la tipologia de contractes, l’11% dels usuaris inserits que s’han atès a través del PISL tenen un contracte indefinit, mentre que en el cas dels participants del Proper que han trobat feina aquest percentatge incrementa fins al 17%. En relació a la situació laboral temporal, gairebé 6 de cada 10 contractes tenen una durada superior als 3 mesos.

 

Compromís amb la contractació socialment responsable (Clàusules Socials)

A més, amb el compromís d’enfortir la responsabilitat social en els processos de contractació i potenciar l’accés al mercat laboral de col·lectius vulnerables, els programes PISL i Proper estan vinculats al projecte de Clàusules de Contractació Responsable aprovades per l’Ajuntament de Barcelona, que compromet a les empreses adjudicatàries a incorporar un 5% de persones en risc d’exclusió.

Així doncs, el 50% dels llocs de feina generats mitjançant aquest projecte de clàusules socials es cobreixen amb participants dels programes PISL i Proper. La meitat restant es gestiona entre els usuaris de les entitats de la Xarxa d’Economia Social de Barcelona (XESB), una plataforma liderada per Barcelona Activa que integra l’ecosistema del tercer sector amb l’objectiu de potenciar l’estratègia d’inclusió sociolaboral a la ciutat.

 

Consolidació del programa Proper en la seva segona edició

Des del mes de juny d’aquest any s’està portant a terme una nova edició d’ambdós programes. Fins el mes d’octubre ja s’hi han donat d’alta un total de 801 persones, de les quals 291 corresponen al programa PISL i 510 al Proper.

D’aquests 801 usuaris, 115 ja han començat a treballar i 120 ja han acabat un curs de Formació Professionalitzadora, obtenint el corresponent carnet o diploma acreditatiu.

Aquestes xifres permeten constatar que, després del primer any de posada en marxa i rodatge del programa Proper, els resultats registrats són encara més bons en la seva segona edició.

 

Col·laboració entre diferents àrees de l’Ajuntament

Aquests programes es desenvolupen gràcies a l’estreta col·laboració de les Àrees de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona per dissenyar i posar en marxa diferents actuacions i programes dirigits a donar resposta a les necessitats d’orientació professional, recerca de feina i inserció dels col·lectius més vulnerables i amb risc d’exclusió del mercat de treball.

El consistori ha constatat, a través dels Centres de Serveis Socials, una demanda creixent pel que fa a l’acompanyament individualitzat i continuat en la recerca de feina d’un perfil d’usuaris dels Serveis Socials municipals que es veu especialment afectat per la situació d’atur i que no compta amb les eines necessàries per a fer un procés de millora personal de la seva ocupabilitat.

En aquest sentit, l’any 2013, l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, a través de la col·laboració entre Barcelona Activa i l’Institut Municipal de Serveis Socials, va crear el programa d’inserció laboral anomenat Programa Personalitzat de Recerca de Feina (Proper). Aquest programa va dirigit a persones en situació d’atur de llarga durada (més d’un any) amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats concretes d’orientació professional, recerca de feina i d’inserció laboral d’aquest col·lectiu. Per portar-lo a terme, els Serveis Socials van destinar 500.000 euros per a crear un total de 1.000 places per a la formació i inserció laboral d’aquestes persones.

Aquesta iniciativa està dirigida especialment a persones d’entre 40 i 60 anys aturades que han treballat en feines poc qualificades i tenen hàbits laborals adquirits, o tenen baix nivell en l’àmbit de les TIC’s o baixa qualificació professional a nivell formatiu.

El nou programa complementa al que ja existia anteriorment i en el que també col·laboren les dues Àrees municipals, el Programa d’Inserció Socio-laboral (PISL), un dispositiu integral d’orientació, tutorització i inserció per a persones amb especials dificultats i en risc d’exclusió social.

Els PISL ofereix 400 places i compta amb un pressupost de 232.000 euros, i està dirigit a persones en situació de risc d’exclusió social que requereixen suport i acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat. Aquest programa se centra en persones perceptores de la Renda Mínima d’Inserció; en els pares o mares de família monoparental; dones que han patit violència de gènere; persones ex-toxicòmanes o ex-recluses.

En funció de l’autonomia per desenvolupar un procés de formació i inserció laboral i en funció del risc d’exclusió social, la persona serà derivada al Programa d’Inserció Socio-laboral (PISL) o al Programa Personalitzat de Recerca de Feina (Proper).

En el programa Proper, com ja es feia en el PISL, les persones usuàries són derivades directament des dels Centres de Serveis Socials i, de manera puntual per l’equip tècnic de Barcelona Activa (en el cas del PISL, el 100% procedeixen dels Serveis Socials; en el cas del PROPER, el 72%). En ambdós casos, s’estableix una acció coordinada entre els professionals de Serveis Socials i els tècnics de referència del programa per fer seguiment de cada usuari.

Actualment hi ha 5 dispositius d’atenció que donen servei als 10 districtes de Barcelona. Els equipaments són: Tres Tombs (Ciutat Vella i Eixample, Ca n’Andalet (Gràcia i Horta Guinardó), Arxiu “Les Corts” (Les Corts, Sants Montjuïc i Sarrià Sant-Gervasi), Espai Jove “Les Basses” (Nou Barris) i Centre de formació d’adults “La Pau” (Sant Andreu i Sant Martí).





Paraules clau

atenció a les persones/