Xavier Trias: “Amb l’acord històric signat avui, el procés de tancament de la presó Model és irreversible” : Servei de Premsa

Xavier Trias: “Amb l’acord històric signat avui, el procés de tancament de la presó Model és irreversible”

10/10/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha destacat avui que l’acord signat avui amb la Generalitat, “és un acord històric que fa que el procés de tancament de la presó Model sigui irreversible”. Acompanyat del president de la Generalitat, Artur Mas, l’alcalde, el conseller de Justícia, Germà Gordó, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, han signat avui un protocol de col·laboració que té per objecte transformar el mapa de Centres Penitenciaris de la ciutat de Barcelona en l’horitzó 2017.

“Abans que acabi l’any, l’Ajuntament adquirirà la propietat de la finca on es troba la presó Model. El cost de l’operació és de 15M€ per l’aprofitament urbanístic de la finca, que es descomptaran del deute de la Generalitat amb l’Ajuntament”, ha dit Trias. Segons ha explicat l’alcalde, “el tancament definitiu de La Model es preveu el primer semestre de 2017. Abans però, el primer trimestre de 2015, un cop s’hagin traslladat els interns de règim obert, enderrocarem la part del recinte, situada a la cantonada dels carrers d’Entença i Rosselló, i l’urbanitzarem per a ús veïnal, la primera acció per demostrar que és un procés irreversible”.

 

 

Xavier Trias ha anunciat que “de manera immediata iniciarem un procés de participació amb els veïns per definir l’ús futur dels terrenys de la Model, que destinarem a equipaments i zona verda molt necessaris per al Districte de l’Eixample”.

L’alcalde ha destacat que “amb aquest acord, Barcelona recupera dos grans espais per a la ciutat, la Model i també el que ocupa el centre penitenciari de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu”. Segons l’alcalde “aquest protocol és fruit de la voluntat d’entesa i bona col·laboració entre les dues administracions per arribar a acords que beneficien el conjunt de la ciutadania”. “L’acord d’avui ens ajuda a completar transformació que la gent d’aquests zones estan esperant des de fa temps i que tenien la sensació que ens anaven tirant la pilota entre uns i altres”, ha sentenciat l’alcalde.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat que després de diversos acords i protocols signats els últims anys “aquest cop el trasllat de la Model i de Trinitat va de debò i es veurà en poc temps, amb el canvi de titularitat, que no s’havia fet mai abans, i amb l’enderroc de la primera part del centre d’oberts de la Model”.

 

El protocol signat avui

El protocol posa al dia les previsions fetes fins ara d’acord amb l’actual Projecte de Pla Director d’Equipaments Penitenciaris 2013-2020 presentat al Parlament de Catalunya. Aquest document evidencia que les previsions fetes fins ara en matèria d’infraestructures penitenciaries no s’ajustaven satisfactòriament a la realitat ni a l’interès públic. El Pla explicita un model de referència tendent a la consolidació de centres especialitzats i ressalta com a objectiu la capacitat de reconvertir centres d’acord amb les necessitats del sistema

L’acord contempla una vella reivindicació de la ciutat de Barcelona com és el tancament definitiu de l’activitat dels equipaments penitenciaris ubicats a la Model i Trinitat Vella, així com una millora de les condicions d’internament de les persones privades de llibertat i de les seves possibilitats de rehabilitació i reinserció social.

L’acord subscrit també amb la presència del tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, és fruit de la voluntat de les dues administracions de fer una previsió de les infraestructures penitenciaries que s’ajusti a les necessitats reals actuals, deixant sense efecte els anteriors convenis de col·laboració subscrits entre les parts des del 2001 i que no s’han acomplert.

El protocol planifica les actuacions concretes que es duran a terme per reordenar i renovar el mapa d’equipaments penitenciaris de la ciutat de Barcelona i preveu el seu desenvolupament en un període màxim de 3 anys.

 

La recuperació de la Model per a usos ciutadans, un procés irreversible

L’acord fa possible el tancament definitiu del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona conegut com “La Model”, al districte de l’Eixample, durant el primer semestre del 2017. Com a primer pas, durant el primer trimestre del 2015 es tancarà el centre d’oberts ubicat a la confluència dels carrers d’Entença i del Rosselló, amb el trasllat del interns que actualment es troben en aquest equipament als centres oberts d’homes de Wad Ras i la Trinitat.

L’acord estableix, com a fet transcendent, que abans del 31 de desembre de 2014 l’Ajuntament adquirirà la finca que, a dia d’avui, ocupa la Model. L’Ajuntament, doncs, es convertirà en el titular dels terrenys ubicats al mig de l’Eixample aportant 15 milions d’euros que es corresponen amb el valor de l’aprofitament urbanístic de la finca. L’aportació servirà per compensar part del deute que la Generalitat de Catalunya té contret amb l’Ajuntament de Barcelona.

Des dels anys noranta l’Ajuntament de Barcelona ha manifestat la voluntat d’alliberar per a un ús cívic i ciutadà l’espai on avui es troba la presó Model. Aquest equipament penitenciari es troba situat en un entorn plenament urbà i cèntric en un barri, la Nova Esquerra de l’Eixample, densament poblat, però mancat dels equipaments públics de proximitat necessaris per prestar servei a la població resident.

Així doncs, amb l’acord pel trasllat i tancament de la Model es compleix una reivindicació històrica i s’endega, en paral·lel, una actualització del procés participatiu fet amb els veïns per definir els usos d’aquest espai on es preveuen un conjunt d’equipaments i zones verdes, tal com contempla el Pla General Metropolità. Com a primer pas, el tancament del centre d’oberts ubicat a la confluència dels carrers d’Entença i del Rosselló permetrà enderrocar i urbanitzar de manera immediata, durant el primer semestre del 2015, 1.150 m2 de sòl per a donar-li un ús cívic i ciutadà.

L’Ajuntament de Barcelona es compromet a finançar la construcció d’un nou centre per interns en Règim Obert a la Zona Franca, en uns nous terrenys que obtindrà fruit d’una permuta amb el Consorci de la Zona Franca. El centre, que disposarà de 800 places per a homes, estarà ubicat a la confluència dels carrers D i E i els carrers 4 i 6. La seva construcció tindrà un cost aproximat de 24 milions d’euros, i la Generalitat, tal i com preveu el protocol, en serà la institució arrendatària. L’objectiu és que aquest centre estigui construït abans del 31 de desembre del 2016. La seva posada en funcionament suposarà el tancament definitiu dels centres oberts d’homes de la Trinitat i de Wad Ras.

La Generalitat, per la seva part, es compromet a construir un nou Centre de Preventius de Barcelona amb capacitat per 600 reclusos a la Zona Franca, preferentment en el primer semestre del 2017.

D’acord amb el model previst a l’actual projecte de Pla Director d’Equipaments Penitenciaris 2013-2020, l’acord subscrit avui preveu rehabilitar l’edifici del Centre de Preventius de Dones de Barcelona conegut com a Wad Ras, un cop es produeixi el trasllat dels homes que es troben a la secció de règim obert cap al Centre Obert de Barcelona (previst a finals del 2016).

Els drets d’edificabilitat d’aquesta finca, ubicada al carrer Doctor Trueta 76-98, al districte de Sant Martí, seran objecte de trasllat a una altra finca de Barcelona propietat de la Generalitat de Catalunya, donat que Wad Ras es mantindrà com a equipament penitenciari. El sostre d’activitats econòmiques que hi permet l’ordenació urbanística vigent s’ha estimat en 30 milions d’euros.

 

Trinitat Vella, un nou espai per equipaments, habitatge i zona verda

L’acord també contempla un altre guany important per a la ciutat de Barcelona com és la recuperació per al barri del l’espai que ocupa el centre de Trinitat Vella, al Districte de Sant Andreu. Aquesta presó s’enderrocarà un cop els reclusos siguin traslladats al nou centre en règim d’oberts de la Zona Franca.

El sòl que ara ocupa aquets centre ubicat al carrer Pare Manjón es lliurarà, pràcticament en la seva totalitat a l’Ajuntament de Barcelona que ho destinarà a equipaments, habitatge i zona verda. La Generalitat conservarà la propietat de 3,969 m2 de superfície per a la construcció d’habitatge social.

 

Documents relacionats

Plànol Zona Franca

Plànol Model





Paraules clau

equipaments/ penitenciaris/