Trias: “La lluita contra la Sida exigeix esforç i compromís de tothom” : Servei de Premsa

Trias: “La lluita contra la Sida exigeix esforç i compromís de tothom”

02/10/2014



Temps estimat de lectura: 8 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avui, juntament amb el president de la Fundació Lluita contra la Sida, el doctor Bonaventura Clotet, Miguel Bosé i Genoveva Casanova, la presentació de la campanya “Barcelona dóna la cara per la sida” i de la 5a Gala de la Sida Barcelona, que està dirigida per Bosé i que se celebrarà a Barcelona el proper 24 de novembre. La campanya inclou una acció online de conscienciació ciutadana i la celebració del Dia Mundial de la Sida l’1 de desembre amb la il·luminació en vermell dels edificis més emblemàtics de la ciutat.

 

15415856371_7fed6ecf49_z

 

A la presentació, que s’ha fet a l’Ajuntament de Barcelona, també han assistit la Delegada de Salut del consistori, Cristina Iniesta, així com els representants de les diferents empreses que patrocinen l’esdeveniment.

L’alcalde ha agraït que un any més, la fundació hagi comptat amb la ciutat de Barcelona per a promoure la seva causa. Ha assegurat que la lluita contra la Sida “exigeix esforç i compromís de tothom: institucions, empreses i persones”. Ha recordat que Barcelona tornarà a il·luminar edificis emblemàtics de la ciutat el proper dia 1 de desembre, dia internacional de la lluita contra la malaltia, i que acollirà, el 24 de novembre, la cinquena edició de la gala.

Xavier Trias ha assegurat que la tasca del doctor Bonaventura Clotet, al capdavant de la Fundació, és “encomiable”, i ha recordat que tan important és “l’esforç dels investigadors per a aconseguir avenços per a curar la Sida com la tasca de prevenció”. “La Sida és un problema de salut pública i l’obsessió ha de ser explicar que es pot prevenir”, ha afegit.

La Gala Sida Barcelona té com a objectiu recaptar fons pels projectes d’investigació de la fundació Lluita contra la Sida i superar els 610.265€ de la última edició. Organitzada per la Fundació i dirigida per Miguel Bosé, a la seva 5a edició repeteix escenari a la Sala Oval del MNAC i comptarà amb Genoveva Casanova com ambaixadora de la Gala i la participació solidaria de la bailaora Sara Baras, que oferirà un espectacle en exclusiva amb els membres de la seva companyia, amb un recorregut pels pals més representatius del flamenc.

Un gran nombre de personalitats del món empresarial i social es reuniran, de nou, a la Gala. Cal destacar l’assistència de l’ambaixador d’estats Units a España, James Costos, que s’ha implicat personalment a la causa de forma molt activa i assistirà per primera vegada.

La Gala tornarà a comptar amb la presència de nombroses empreses, tant espanyoles com internacionals, que segueixen donant suport a la lluita any rere any i altres s’incorporen per primera vegada. Entre aquestes últimes, ha confirmat la seva participació institucional Google Estats Units, amb la presència del seu president executiu Eric Schmidt. Repetiran la seva col·laboració MAC Aids Foundation, Telefónica, Repsol i Volkswagen com a patrocinadors principals, així com el Patronat de Aid for Aids Foundation de Nova York i importants empreses de Mèxic i Veneçuela, entre d’altres.

 

Barcelona AIDS Awards 2014

El doctor Bonaventura Clotet ha explicat avui que la Fundació Lluita contra la Sida, coincidint amb el 5è aniversari de la Gala Sida Barcelona, ha creat els premis Barcelona AIDS Awards per reconèixer la feina d’una persona i una entitat que lluiten contra aquesta malaltia.

El premi a l’entitat serà per l’Obra Social “la Caixa” per la seva trajectòria perseverant i decidida al llarg de 20 anys en el suport a la investigació. Al 1995 l’Obra Social “la Caixa” va crear la Fundació IrsiCaixa, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, un institut líder i un centre de referència per la investigació i tractament de la sida a España.

El premi a títol personal és pel professor de Harvard i director del Ragon Institute al MIT de Boston, el Dr. Bruce Walker. Professor adjunt de medicina a la Universitat de KwaZulu-Natal, a Sudàfrica, Walker porta 25 anys lluitant contra la sida. L’Investigador està realitzant el treball més important de la seva carrera científica liderant un projecte internacional que analitza com algunes persones infectades amb el virus, que no són tractades amb medicaments, poden combatre la sida simplement amb el seu sistema immunològic. Els resultats obtinguts a través d’aquest projecte internacional podrien portar a crear una nova vacuna més efectiva i a desenvolupar nous tractaments per la malaltia.

Durant el transcurs de la Gala, els premiats rebran el guardó que consisteix en una escultura de Jaume Plensa, un dels escultors espanyols amb més projecció internacional, que col·labora de manera altruista amb la Fundació creant aquesta peça especialment per la Fundació.

 

Recaptació rècord per a innovadors projectes d’investigació

La Gala Sida Barcelona segueix batent rècords de recaptació cada any. El 2013 va superar els 600.000 euros, que han fet possible la realització de diferents projectes. Els beneficis obtinguts es destinen als projectes d’investigació de la Fundació, que es centren en el desenvolupament d’una vacuna que contribueixi a l’eradicació del virus així com en el control de la seva acció i en el maneig del a toxicitat dels tractaments.

Aquest any s’ha avançat en un prometedor model de vacuna terapèutica desenvolupant des de la Fundació. Aquesta vacuna, combinada amb fàrmacs permetrà eliminar de forma definitiva el virus i curar la malaltia.

Durant el 2014 s’han iniciat estudis per descobrir la influencia dels microbis intestinals en el sistema immunològic i en l’envelliment prematur que pateixen les persones que viuen amb el VIH. Aquesta acció ja era coneguda però la tecnologia disponible permet ara conèixer amb detall aquesta acció.

Recentment s’està treballant en col·laboració amb el prestigiós Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) en una innovadora línia pel diagnòstic de la toxicitat òssia a través de tecnologies llumíniques.

 

Dia 1 de Desembre

La campanya “Barcelona dóna la cara per la sida” persegueix l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre la malaltia.

A més, la nit de l’1 de desembre, Dia Mundial de la Sida, Barcelona es vestirà de vermell il·luminant alguns dels seus edificis més emblemàtics. En aquests moments estan confirmats 27 d’ells: Ajuntament de Barcelona,Torre Agbar, Sagrada Família, MACBA, La Pedrera, Casa Batlló, Palau de la Música, TNC, El Palauet, Pedralbes Centre, l’Auditori, Hotel Majestic, Hotel W, Hotel Room Mate, El Molino, CC Les Arenes, CC Glòries, CC Gran Via 2, CosmoCaixa, CaixaFòrum, Poble Espanyol, Teatre Lliure, Fundació Suñol, Arc de Triomf, el Palau de la Virreina, el Palau Macaya, la font de l’encreuament entre Gran Via amb Passeig de Gràcia, las tres creus del Parc Güell i l’ Hospital de Sant Pau.

Com cada any, s’espera a més de la col·laboració de diverses entitats, institucions i agents de la ciutat que ajudaran a la difusió de la campanya. Entre altres, el diumenge 23 de novembre es celebrarà una festa “Que trabaje Rita”, que ja es fa cada mes, però que en aquesta ocasió, destinarà tota la recaptació a la Fundació i comptarà amb la participació de Miguel Bosé.

 

La Fundació Lluita contra la Sida

La Fundació Lluita contra la Sida (www.flsida.org) és una entitat sense ànim de lucre situada a la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, a Badalona, on científics i professionals sanitaris treballen atenent a persones amb VIH i fent investigació clínica. Es treballa en xarxa amb l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, on la investigació bàsica al laboratori resulta el complement perfecte i converteix aquest binomi en un referent a nivell internacional. Actualment, la investigació es centra en trobar una estratègia per curar el VIH a les persones que ja estan infectades i en el control dels efectes del virus, com son la toxicitat a diferents nivells, les complicacions causades per les coinfeccions, amb d’hepatitis o el virus del papil·loma humà, o l’envelliment prematur.

L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català de Serveis Socials (ICASS) de la Generalitat, juntament amb el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, han activat un nou protocol perquè es pugui detectar possibles situacions de maltractament en la gent gran durant els actes de valoració del grau de dependència, que duen a terme els treballadors socials.

Aquest nou protocol permetrà als professionals del servei de valoració de la dependència (SEVAD’s) identificar situacions de possibles maltractaments a persones de 65 anys i més al seu domicili, enregistrar-ne la informació, sistematitzar-la i realitzar les oportunes derivacions. La valoració de la dependència es fonamenta en els informes de salut aportats per la persona i també en la observació i la comprovació directa que realitzen els valoradors de la persona i del seu entorn habitual amb el suport de l’equip consultor del SEVAD.

Els SEVADs estan formats per professionals de l’àmbit sanitari i de l’àmbit social que han rebut formació específica en els instruments de valoració de la dependència i estan acreditats per poder-los aplicar i dictaminar el que s’anomena grau de dependència.

L’1 d’octubre del 2014 els equips dels SEVAD iniciaran la posta en marxa d’aquest instrument de cribratge i en el cas de detectar qualsevol possible senyal de risc de maltractament durant la valoració de grau de dependència procediran de la següent manera:

Notificació immediata dels casos de manera simultània per a que s’activi el protocol corresponent:
– CSS de Serveis Socials Bàsics (Direccions de Centre)
– l’Àrea Bàsica de Salut de referència (treballador social i adjunt d’Infermeria),

L’objectiu principal d’aquesta actuació conjunta és:
– Evitar duplicar intervencions.
– Ajustar les expectatives en referència a funcions i recursos.
– Augmentar les intervencions consensuades i conjuntes amb plans de treball.
– Ajudar a generar una cultura de treball en xarxa entre ambdós serveis, de major eficiència i eficàcia.

L’any 2013 van ser valorades un total de 16.150 persones de la ciutat de Barcelona, de les que, 10.643 van ser dones i 5.507 homes. Del total de valoracions realitzades, 14.193 han estat fetes a persones majors de 65 anys. Tenint en compte que la franja d’edat més valorada ha estat la de 80 o més anys amb un total de 10.054 persones.

Entre els principals factors de risc i vulnerabilitat que poden condicionar que una persona gran pugui arribar a patir una situació de maltractament, destaquen les situacions de dependència, l’aïllament social i el gènere femení. Per aquesta raó, aquests són aspectes que han de ser especialment tinguts en compte a l’hora de definir estratègies de prevenció i abordatge de casos de maltractament.

El 21 de juny de l’any 2013 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la mesura de govern per promoure el bon tracte a les persones grans i millorar l’abordatge de les situacions de maltractament. Una de les accions contemplades per millorar les estratègies de detecció com a primer pas per poder protegir a la persona gran era la Incorporació en l’acte de valoració de la Dependència la identificació sistemàtica de possibles situacions de risc de maltractament.

S’ha de reconèixer i acceptar doncs, que una part d’aquest col·lectiu de persones grans està en situació de vulnerabilitat o en risc de patir-la. El procés d’envelliment i allargament de l’esperança de vida que pot ser considerat un èxit des de molts punts de vista, a vegades, va acompanyada d’una major dependència, que porta a què per desenvolupar les activitats essencials de la vida diària es requereixi d’ajudes i del suport de tercers, circumstància que pot portar a algunes persones grans a patir situacions de maltractament. Tot i que la major part de les vegades, l’atenció familiar es duu a terme de bon grat i amb afecte, tanmateix de vegades, es poden produir situacions de maltractament, ja siguin amb caràcter voluntari com no intencional. En aquest sentit, cal tenir en compte que l’atenció a les persones grans fa que alguns de les persones cuidadores estiguin sotmeses a exigències, costos i sacrificis amb una alta exigència. En aquests casos, quan passa el maltractament pot ser que fins i tot la persona cuidadora no sigui conscient que els seus actes fan mal a la persona gran. El risc de males pràctiques augmenta quan l’entorn familiar està pertorbat (situacions límit dels seus membres, atur, frustracions, estrès …)





Paraules clau

sida/