L’Ajuntament i els veïns treballaran conjuntament els dos àmbits proposats com a superilles a l’Esquerra de l’Eixample : Servei de Premsa

L’Ajuntament i els veïns treballaran conjuntament els dos àmbits proposats com a superilles a l’Esquerra de l’Eixample

30/09/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i els veïns i veïnes i les entitats han consensuat treballar conjuntament els dos àmbits proposats com a superilles al barri de l’Esquerra de l’Eixample. Aquesta decisió es va prendre ahir al vespre durant el primer taller del procés participatiu, que tenia com a principal objectiu la definició de l’àmbit del programa de superilles en aquest barri.

Els dos àmbits proposats i en els que es començarà a treballar a partir d’ara són: el delimitat pels carrers Tarragona, Aragó, Comte d’Urgell i la Gran Via de les Corts Catalanes; i l’altre, pels carrers d’Entença, París, Muntaner i Mallorca.

 

superilleseixa

 

El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que “a partir d’aquest moment des de l’Ajuntament i el teixit veïnal i associatiu hem de començar a treballar en aquests dos àmbits per analitzar-los i fer propostes basant-nos en una premissa essencial: el programa de superilles s’ha de desenvolupar aconseguint el màxim consens possible entre tots els implicats” i ha recordat que “aquests dos àmbits compten amb una superfície total de prop de 102 hectàrees i més de 43.100 habitants”.

Així, a partir d’aquest primer taller que va tenir lloc ahir, es constituirà un grup impulsor integrat per representants d’entitats tant de districte com de ciutat i de l’Ajuntament. Aquest grup  actuarà com a motor permanent del programa superilles fent el seguiment del procés de participació i d’implementació, validació de les línies de treball i generador de propostes. La propera reunió tindrà lloc en un mes.

 

Cinc zones d’implementació de les superilles a la ciutat de Barcelona

El programa de superilles, que té una durada de quatre anys, vol potenciar cinc zones de superilles com a espais d’innovació, amb la finalitat de reduir la petjada ecològica del territori i millorar la qualitat de vida de les persones. Les cinc zones d’implementació són al barri de la Maternitat i Sant Ramon; al Poblenou; a la plaça de les Glòries; a l’Esquerra de l’Eixample; i a Sants-Hostafrancs.

Superilles és un programa de ciutat adreçat a la millora de la vida  de les persones a partir de la definició d’una nova unitat que fa possible noves funcionalitats a l’espai públic. Nous espais de convivència en un nou model organitzatiu del teixit urbà pensat per a la gent. Una oportunitat per afavorir la mobilitat sostenible,  la productivitat, els espais d’estada pel vianant, o l’eficiència

energètica. Aquest és el repte: com millorar al nostre barri el dia a dia de la gent, fent barris productius, inclusius i a velocitat humana. Les superilles són una eina per a per aconseguir-ho a través de sis grans grups d’objectius:

 

Objectiu 1.- Mobilitat més sostenible: Integrar les noves xarxes d’autobusos i de bicicleta d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona, fomentar els desplaçaments en bicicleta i a peu, millorar la distribució de mercaderies, i reduir els sorolls i les emissions contaminants.

Objectiu 2.- Revitalització de l’Espai Públic: Pacificar els carrers, incrementar els espais d’estada i promocionar nous usos a l’espai públic.

Objectiu 3.- Foment de la Biodiversitat i el Verd Urbà:  Repensar i redefinir l’espai públic marcant-nos sis grans grups d’objectius: Millorar  l’arbrat viari, afavorir microhàbitats per atraure els ocells i augmentar el verd a través de nous espais comunitaris.

Objectiu 4.- Foment del Teixit Social Urbà i la Cohesió Social: Garantir equipaments de proximitat adequats, fomentar les activitats productives que generin ocupació i vetllar per la inclusió social.

Objectiu 5.- Foment de l’Autosuficiència en l’ús dels recursos: Reduir el consum d’energia, produir energia d’origen renovable in situ, reduir la demanda d’aigua potable i aprofitar les aigües grises i pluvials.

Objectiu 6.- Integració dels processos de governança: Implicar la ciutadania en la definició dels projectes i en el desenvolupament d’accions.





Paraules clau

Eixample/ esquerra/ superilles/