Alcalde Trias: “Gaziel va contribuir a bastir la premsa contemporània i a donar valor i prestigi a la professió a través del rigor, l’ètica i la qualitat” : Servei de Premsa

Alcalde Trias: “Gaziel va contribuir a bastir la premsa contemporània i a donar valor i prestigi a la professió a través del rigor, l’ètica i la qualitat”

17/09/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat que Agustí Calvet, Gaziel, va contribuir a bastir la premsa contemporània i a donar valor i prestigi a la professió a través del rigor, l’ètica i la qualitat. L’alcalde ha participat aquesta tarda en la presentació del llibre “La Barcelona de ayer. Estampas y crónicas (1919-1933)” d’Agustí Calvet, Gaziel, publicat per Libros de Vanguardia amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. A la presentació també hi ha participat el director de La Vanguardia, Marius Carol; i l’escriptor, filòleg i crític literari català, Jordi Amat, que s’ha fet càrrec de l’edició i de l’epíleg.

 

 

El periodista i escriptor Agustí Calvet, “Gaziel” (Sant Feliu de Guíxols, 1887-Barcelona, 1964) va dirigir “La Vanguardia” del 1920 al 1936, i es va consolidar com un dels millors analistes de la realitat política de l’època. Va ser corresponsal de “La Vanguardia” a París; les seves col·laboracions sobre la primera guerra mundial el convertiren en un dels periodistes més llegits a la península Ibèrica i a l’Amèrica Llatina.

Gaziel, “periodista renovador i compromès”, va dirigir “La Vanguardia” del 1920 al 1936, i es va consolidar com un dels millors analistes de la realitat política de l’època, va formar part de la generació noucentista que va renovar la cultura catalana a les primeres dècades del segle XX. “La Barcelona de ayer” constitueix una radiografia magnífica d’aquella època, en què Barcelona va prosperar enormement i va situar-se en el mapa de les grans metròpolis europees. El llibre és també una antologia molt especial, entre d’altres motius perquè els articles van ser escollits pel mateix autor.

L’alcalde, que ha agraït als editors l’empenta i la professionalitat que han demostrat a l’hora de fer aquest llibre, i especialment a Jordi Amat, que ha fet una edició molt acurada; ha definit el periodisme de Gaziel com “una magnífica mostra del periodisme d’anàlisi i reflexió” i ha afegit que era un gran observador que anava detallant què desapareixia i què arribava de nou a Barcelona. “Volia que els canvis i les modes que venien d’Europa no passessin desapercebuts als barcelonins”. A parer de l’alcalde, “la prosa de Gaziel segueix sonant com la veu d’algú que ens està parlant de tu a tu” i ha afegit que la proximitat de les seves paraules i l’actualitat d’aquests articles no provenen únicament de la capacitat d’anàlisi o la preparació intel·lectual de Gaziel, “prové també de la seva personalitat i de la sinceritat que traspua cada frase”. “El to crític dels seus articles, que mai és derrotista ni autodestructiu, només pot provenir d’algú que s’estima profundament Barcelona”, ha dit Trias.

Trias ha afirmat que Gaziel va ser un “ferm defensor de la cultura, el progrés i la llibertat, que va saber transmetre sempre un pensament d’esperança envers el futur”. Finalment Trias ha afegit que recuperar la memòria històrica, com es fa amb la publicació d’aquest llibre, es una bona manera de contribuir a fer de Barcelona, una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar, recuperar la memòria històrica és una bona manera de contribuir-hi, i amb la publicació d’aquest llibre ho estem fent.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Gaziel/ premsa/