L’alcalde Xavier Trias reclama un paper protagonista per a les ciutats en les polítiques migratòries mundials : Servei de Premsa

L’alcalde Xavier Trias reclama un paper protagonista per a les ciutats en les polítiques migratòries mundials

20/06/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Una vintena de representants de ciutats de tot el món, organismes internacionals i europeus estan reunits avui a Barcelona, en una cimera presidida per l’alcalde Xavier Trias, per reflexionar sobre el paper de les ciutats en la integració de les persones migrades i en l’atenció a les seves necessitats per a garantir la convivència i la cohesió social.

 

 

Durant tot el dia, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acull aquesta reunió a la que assisteixen alcaldes i representants de ciutats com Ankara, Atenes, Bilbao, Seül, Milan i París, entre d’altres; a més de la comissària d’afers interns de la Comissió Europea, Cecilia Malström, i William Lacy Swing, Director General de la Organització Internacional de Migració (OIM).

La jornada ha estat organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb UNITAR (United Nations Institute for Training and Research), KNOMAD (Global Knowledge Parnterchip on Migration and Development), el Banc Mundial l’Organització Internacional de Migració i amb la participació de la Comissió Europea.

En una pausa de la jornada, l’alcalde Trias, la comissària Cecilia Malmström, William Lacy Swing, Director General de la Organització Internacional der Migració (OIM), i Sally Fegan-Wyles, subsecretaria general de Nacions Unides, han atès els mitjans de comunicació.

L’alcalde Trias ha explicat que el passat mes d’octubre va participar, a la seu de les Nacions Unides, en el Diàleg d’Alt nivell sobre Migració i Desenvolupament, on va proposar l’organització d’aquest Fòrum d’alcaldes sobre Mobilitat Humana que comptés amb la participació de les ciutats, xarxes de ciutats i organitzacions internacionals, per discutir sobre migracions. Trias ha explicat que “les administracions locals juguen un paper important en la gestió de la immigració però no tenim les eines necessàries. Som receptors però molt sovint actuem més enllà de les nostres competències i necessitem més eines”. L’alcalde ha insistit en que per aconseguir la integració fa falta habitatge i treball.

L’alcalde de Barcelona ha refermat la necessitat de marcar una línia d’actuació, i en aquest sentit ha explicat que s’està redactant un manifest, que s’acabarà de treballar a llarg de la jornada d’avui, la ‘Declaració de Barcelona’, i que vol ser una reivindicació del món local d’incidir en les polítiques migratòries mundials, en reconeixement del paper fonamental que tenen aquests en la integració de les persones migrades i en l’atenció a les seves necessitats per a garantir la convivència i la cohesió social.

“Les migracions no són una situació puntual”, ha afirmat Trias que ha afegit que “en un món globalitzat, plantejaments globals”. Trias ha assenyalat que “les ciutats han canviat, estem obertes, i hem de fer que la gent que se sent cridada a les ciutats en formi part”.

Cecilia Malmström, comissària de la Comissió Europea encarregada d’assumptes d’interior, ha donat les gràcies a tots els participants i ha afirmat que, tot i que des de la Comissió Europea tracta els assumptes amb els estats “és molt important escoltar les veus dels alcaldes en relació a les migracions”. Amb aquesta idea ha coincidit també Sally Fegan-Wyles, subsecretària general de Nacions Unides, que ha apostat per “escoltar les veus de les ciutats, que són les que han d’afrontar aquests desafiaments”. De la seva banda, William Lacy Swing Director General (OIM), ha afirmat que “les ciutats són agents del canvi i agents humanitaris que lluiten pels drets de les persones” i ha afegit que “les migracions a gran escala són inevitables i que siguin positives depèn dels governs”.





Paraules clau

Alcalde Trias/ ciutats/ migracions/