L’Ajuntament de Barcelona va doblar el 2013 els ajuts econòmics per a gent gran : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona va doblar el 2013 els ajuts econòmics per a gent gran

17/06/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona gairebé va doblar, l’any passat, el nombre d’ajuts econòmics d’inclusió atorgats a gent gran, fins a arribar a un total de 1.079 ajuts, amb un pressupost total de 234.998 euros. L’any 2012, es van atorgar 661 ajuts per un valor de 156.487 euros.

Les ajudes orientades al suport econòmic d’inclusió són prestacions econòmiques d’urgència social que tenen per finalitat atendre situacions de necessitats puntuals, urgents i bàsiques, de cobertura de necessitats bàsiques, com per exemple l’alimentació, la roba, despeses de la llar (manteniment, lloguers, subministraments), etc….i són els professionals dels centres de serveis socials els que en valoren la necessitat de la persona i en fan la tramitació.

Aquesta és una de les dades que ha destacat avui la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, durant la presentació de l’informe sobre Condicions de Vida de la Gent Gran de Barcelona que ha exposat a la comissió de Qualitat de Vida. Fandos ha recordat que el pressupost dels ajuts de l’àrea social “compta amb una partida il·limitada per poder fer front a totes les situacions que es presentin”.

Els 40 centres de Serveis Socials, dependents de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), van atendre, durant l’any 2013, un total de 28.235 persones grans. Des d’aquest servei s’atén la ciutadania per a donar respostes orientades a cobrir les seves necessitats bàsiques, especialment d’aquelles que presenten manca d’integració o d’autonomia.

També es treballa per l’enfortiment de la xarxa social i relacional i, en aquest àmbit, els centres compten amb un catàleg de serveis i prestacions per atendre especialment el col·lectiu de gent gran. Des de l’Ajuntament de Barcelona s’impulsen diferents accions comunitàries directament adreçades a aquestes i dels 55 projectes de l’àmbit social, 23 estan relacionats amb la gent gran. A més, els centres de serveis socials disposen de 10 projectes adreçats a persones soles –moltes d’elles, gent gran– o amb una xarxa relacional molt escassa i 15 projectes adreçats a familiars cuidadors.

A més de l’atenció de tipus individualitzat, als centre de serveis socials la persona pot rebre una atenció grupal, que li ofereix la possibilitat de formar part d’un grup de persones que presenten necessitats semblants i d’aquesta manera es reforça el seu procés d’apoderament personal, afavorint l’ajuda mútua entre els membres del grup, així com la seva inclusió social en el territori.

El treball individualitzat dels serveis socials amb la gent gran es complementa amb diferents programes desenvolupats per l’àrea de Qualitat de Vida, i que estan enfocats a atendre les necessitats d’aquest col·lectiu, com el programa Àpats en Companyia, un servei diürn d’assistència a les activitats de la vida diària a persones en situació de vulnerabilitat o de persones grans en situació de fragilitat, que atén les necessitats de gaudir d’una alimentació equilibrada i d’un espai relacional acollidor facilitador de vincles d’amistat i de connexió amb la comunitat.





Paraules clau

gent gran/