L’exposició del Born es fa totalment accessible per a persones amb discapacitats sensorials o intel•lectuals : Servei de Premsa

L’exposició del Born es fa totalment accessible per a persones amb discapacitats sensorials o intel•lectuals

21/05/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) i l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) han presentat avui, en un acte amb entitats de persones amb discapacitat, tots els mecanismes d’accessibilitat comunicativa que s’han implantat a l’exposició inaugural ‘Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714’ del Born Centre Cultural, perquè sigui totalment accessible per a persones amb discapacitat visual, auditiva o intel·lectual.

D’entre els dispositius implementat es troben mapes en relleu del recinte, a l’entrada d’aquest; maquetes tàctils i mapes historico-geogràfics dels principals capítols històrics que es representen en l’exposició, un d’Europa abans i després del Tractat d’Utrecht i l’altre de la disposició de les muralles i baluards defensius de la ciutat de Barcelona a principis del segle XVIII. En aquest mateix espai s’han ubicat també rèpliques dels diferents objectes exposats a les vitrines: un fusell, una pistola amb pany miquelet, un pany miquelet, un corn, unes claus…i d’altres elements no exposats que poden ajudar a comprendre altres qüestions de l’exposició, com teixits i elements utilitzats en la confecció dels uniformes dels soldats.

A més, s’han fet audiodescripcions dels textos de la sala, audiovisuals amb transcripció al llenguatge de signes, i pictogrames per a persones amb dificultats de comprensió i comunicació.

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, ha explicat avui que després d’aconseguir la totalitat de l’accessibilitat física del Born CC, l’Ajuntament de Barcelona s’havia proposat convertir aquest recinte en model d’accessibilitat comunicativa, és a dir, aquella que facilita l’accés dels continguts culturals a les persones amb discapacitats sensorials. “Ho hem aconseguit”, ha explicat Rognoni, “i ara sabem quins mecanismes podem utilitzar per a estendre aquesta accessibilitat comunicativa a la resta d’equipaments culturals de la ciutat”.

Rognoni ha recordat que l’accessibilitat física “és un repte, per descomptat, però Barcelona té un alt nivell d’accessibilitat física i per ara és una qüestió molt integrada en la concepció de nous espais. L’accessibilitat comunicativa, però, s’haurà de seguir treballant perquè no hi hagi impediment perquè les persones amb discapacitat puguin gaudir de la cultura”. Ha recordat, en aquest sentit, que l’accessibilitat comunicativa no només incumbeix les persones amb discapacitat, sinó també a la gent gran, que necessita una lletra més gran, o els infants, que necessiten que la informació estigui adaptada.

 

Facilitats per a persones cegues

L’exposició inaugural del Born ha disposat, al llarg del seu recorregut, un seguit de codis SPQR, des d’on l’usuari pot descarregar els continguts de l’apartat on es trobi, en el llenguatge que haurà predeterminat. L’usuari només haurà de configurar prèviament els seu dispositiu per poder fer ús dels codis SPQR.

Els codis SPQR s’han disposat a l’angle inferior dret de cadascun dels set tòtems informatius que es troben al llarg del recorregut expositiu. Un dels principals avantatges d’aquest sistema és que permet a l’usuari poder treballar amb els seu dispositiu mòbil, fet que n’augmenta la comoditat i confort.

A més, per al correcte funcionament del projecte es compta amb la col·laboració i assistència als usuaris del personal d’atenció als visitants, tant a la sala com a les taquilles.

Actualment la tecnologia SPQR està adaptada als dispositius mòbils que funcionen amb el sistema operatiu Android, pel que es posarà a l’abast dels usuaris d’ios i Windows dispositius mòbils en préstec.

El projecte ha comptat amb la Fundació Els Tres Turons per a la realització del guió d’audiodescripcions per a persones amb discapacitat visual, així com per a l’enregistrament de les locucions. La fundació té com a principal objectiu de les seves accions preveure i lluitar contra la exclusió social de les persones amb malalties mentals. La fundació fomenta accions i itineraris individuals de caràcter integrador, desenvolupa programes i activitats d’orientació psicosocial, formatives i d’inserció laboral, recolzament a les famílies, etc, a més de contribuir a la sensibilització i divulgació de la problemàtica de la salut mental i l’exclusió social que se’n deriva amb la finalitat de preveure i sensibilitzar la societat per evitar i modificar actituds socials de prejudici.

Pel que fa a la generació de continguts en llenguatge de signes s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Grupo HADA. Aquesta entitat té com a objectiu principal desenvolupar un nou model d’integració social per a les persones amb discapacitat. Es treballa desenvolupant programes d’integració en diversos aspectes de la vida d’una persona, tals com la formació, la ocupació i la comunicació. En aquest aspecte una de les principals línies d’acció de la fundació és la formació en llenguatge de signes amb cursos impartits principalment per professors sords.

Per a l’adaptació dels textos a un format de lectura fàcil i comunicació augmentativa s’ha comptat amb l’Associació Lectura Fàcil, una entitat que treballa per a apropar la lectura a persones amb dificultats lectores. Partint del principi de democràcia lectora pel qual tothom ha de tenir accés a la informació, la literatura i la cultura per tal de poder participar de forma activa i responsable en la societat.

Pel que fa a la implementació de noves tecnologies com els codis SPQR el projecte ha estat assessorat i encarregat a BJ Adaptaciones, entitat especialitzada en el desenvolupament d’estratègies i dispositius capaços de resoldre problemàtiques específiques generades per tot tipus de discapacitats tant físiques com cognitives o sensorials. En aquest aspecte són especialistes en l’elaboració de solucions comunicatives alternatives a la parla per facilitar l’aprenentatge i l’accés a la informació i la lectoescriptura, solucions d’accés als dispositius electrònics com ordinadors i solucions per fomentar l’autonomia personal de les persones amb diversitat funcional.

Pel que fa a l’adaptació del projecte per a persones amb discapacitat visual, així com per al disseny i la producció dels plànols tàctils, s’ha comptat amb l’assessorament de la Fundación ONCE. La Fundación ONCE treballa realitzant programes d’integració laboral i formació per a persones amb discapacitat.





Paraules clau

Born Centre Cultural/