Barcelona es dota d’un Pla Director de les TIC per desplegar les infraestructures “Smart” a l’Espai Públic : Servei de Premsa

Barcelona es dota d’un Pla Director de les TIC per desplegar les infraestructures “Smart” a l’Espai Públic

09/05/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona s’ha dotat d’un Pla Director de les TIC que ha de servir per ordenar el desplegament d’Infraestructures “Smart” a l’Espai Públic. Aquesta mesura, liderada per Hàbitat Urbà a través de l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona (IMI), estructura la implantació d’aquest estàndard de dotació d’infraestructures smart a tots els projectes de reordenació urbana a executar a la ciutat i permetrà gestionar les necessitats de les persones i de la pròpia ciutat de forma eficient, de forma intel·ligent.

Barcelona està perfectament posicionada entre les ciutats més avançades en l’aplicació de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a la gestió de la ciutat i té l’oportunitat de situar-se com a Smart City líder mundial en posar les TIC al servei de les persones. A més la ciutat destaca i és reconeguda per la qualitat del seu espai públic i l’ordenació de les infraestructures urbanes, TIC incloses. Ara, amb aquesta mesura, la ciutat fa un nou salt endavant i estableix uns criteris que ja s’han aplicat en reformes com les de l’entorn del nou Centre Cultural del Born, el carrer Déu i Mata, al districte de Les Corts o que s’aplicaran a les que estan en execució o en projecte, com l’Avinguda Paral·lel, la Plaça de les Glòries o l’Avinguda Diagonal.

Aquesta mesura de govern persegueix traslladar a l’espai públic de la ciutat una metodologia de com s’han de desplegar, tant pel que fa al nivell de dotació d’infraestructures TIC a l’espai públic per als nou serveis, com per impulsar la progressiva implantació de la plataforma de Smart City en desenvolupament per l’Institut Municipal d’Informàtica.

Així doncs, segons recull la mesura, és imprescindible una infraestructura bàsica, amb caràcter estructural, a l’espai públic que faciliti la implantació de projectes smart.

La cadena de valor de la Smart City

Per tal de poder crear infraestructures i solucions informàtiques, cal un escenari de referència de manera que la suma d’actuacions puntuals doni lloc a una arquitectura TIC ordenada i estructurada.

Aquest escenari agrupa un conjunt d’elements, uns d’ells de tipus físic (l’ordenació del desplegament de xarxes i dispositius a l’espai públic) i d’altres de tipus informàtic (la plataforma de captació de les dades i el seu tractament) conformant una cadena de valor que ha de possibilitar el desenvolupament de manera estructural i eficient dels projectes i activitats emmarcats dins de la iniciativa Smart City.

 

tic

Així, una planificació de la ciutat que possibiliti la creació d’aquestes infraestructures i faciliti la generació de xarxes i el desplegament de dispositius a la via pública és clau per al correcte desenvolupament del model de gestió de la ciutat intel·ligent.

Per això la integració a Hàbitat Urbà d’organitzacions com BIMSA (Barcelona d’Infraestructures Municipals) i l’IMI (Institut Municipal d’Informàtica) han permès combinar esforços a l’hora de potenciar la transformació urbana en tots els entorns de la ciutat de manera que pugui tenir un impacte positiu en àmbits com la mobilitat, la cultura, el medi ambient, la seguretat, la governabilitat i tots aquells aspectes que puguin ser millorats a través de la innovació i de les solucions TIC.

Aquesta iniciativa persegueix que l’Ajuntament es converteixi en el motor de més i millors serveis, posant en comú els coneixedors de les necessitats i serveis requerits a la ciutat amb els coneixedors de les noves tecnologies i afrontant els processos de reenginyeria que es generin, contribuint d’aquesta manera a potenciar la seva capacitat d’innovació i el propi desenvolupament tecnològic, que a més pot impactar positivament en el desenvolupament de la indústria TIC.

Aquesta mesura de govern es concreta en tres línies de treball que s’expliquen a continuació.

1. Implantació d’infraestructures TIC a l’espai públic

L’objectiu és aprofitar totes les actuacions que es facin a la via pública per desplegar infraestructures de telecomunicacions i sensorització normalitzades per a tota la ciutat (canalitzacions, routers, punts d’accés, sensors) a més d’instal·lar aquelles específiques definides en el projecte d’urbanització (reg, control enllumenat, control de trànsit…). Aquesta actuació és complementària a la generació de les superilles com a unitats territorials pioneres en el desplegament de les TIC a l’espai públic orientades al servei a les persones.

Per això, els projectes i les intervencions de totes les obres que es facin a la ciutat hauran d’incorporar la major part d’elements del sistema. L’IMI continuarà sent el referent principal en TIC i, alhora, assumirà la responsabilitat de dur endavant totes les iniciatives esmentades en el desplegament d’aquestes infraestructures.

Aquest treball ha definit l’estàndard dotacional de la infraestructura de telecomunicacions per a qualsevol intervenció per resoldre qualsevol necessitat que sorgeixi a l’espai públic. Així mateix, estructura l’espai públic amb una infraestructura capaç de transportar qualsevol informació a través de la xarxa corporativa fins a poder incorporar aquest senyal, a la plataforma de sensors. Així mateix, sobre la infraestructura de xarxa establerta, s’estableixen els criteris bàsics per a la utilització del mobiliari urbà com a suport a la introducció de sensors o d’altres dispositius TIC necessaris per a la provisió de serveis als ciutadans o per a la gestió i supervisió dels serveis urbans de la ciutat

El model d’infraestructures TIC serà implementat de manera sistemàtica en tots els projectes impulsats des de l’Administració.

2. Plataforma Smart City de Barcelona

Com a complement de la línia de treball anterior trobem la vesant software del mateix fenomen. L’Ajuntament de Barcelona ha conceptualitzat una arquitectura TIC de Ciutats Intel·ligents pensada per donar suport als projectes que la ciutat pugui necessitar en els propers anys. Aquesta arquitectura es composa de dues peces clau que conformen la plataforma de Smart City.

Una de les peces és la Plataforma de Sensors i Actuadors de Barcelona, orientada a gestionar el desplegament i manteniment de tots aquells dispositius instal·lats al carrer. Aquesta peça també és un mecanisme informàtic de recollida de les dades obtingudes de l’espai públic i posada a disposició de la totalitat dels serveis municipals que puguin estar interessats.

Aquest objectiu s’aconsegueix amb la segona peça de l’arquitectura: el Sistema Operatiu de Ciutat. El desenvolupament d’una solució informàtica que permeti articular les relacions entre totes les dades, les d’altres institucions i les dels creadors de serveis (tant privats com del propi Ajuntament) resulta imprescindible per culminar el procés de sensorització i acostar-nos a una ciutat intel·ligent.

3. Racionalització dels subministraments elèctrics en l’espai públic. Ordenació del mobiliari urbà destinat als serveis municipals

La present mesura proposa desenvolupar com a tercera línia de treball les accions necessàries per a estructurar l’espai públic amb els punts d’alimentació elèctrica, independentment del servei. Això tindrà com a principals objectius, la racionalització de les escomeses i del subministrament elèctric dels serveis municipals, i especialment, la unificació, l’ordenació i el disseny d’armaris compartits entre els diferents serveis que precisen d’aquest elements a la via pública.

Implantació de solucions de ciutat intel·ligent a tots els serveis de la ciutat: Clàusula Smart en els procediments de licitació

Derivat de la importància cada cop més rellevant d’incorporar a tots els processos de ciutat els conceptes i oportunitats de la innovació TIC, s’introdueixen en els processos de licitació pública clàusules orientades a incloure actuacions i projectes “Smart” amb la incorporació de les especificacions i requeriments exposats en aquest document.

Amb aquesta mesura, doncs, s’introdueix la condició que tots els concursos municipals d’una certa durada o valor econòmic hagin d’incorporar un plantejament ‘smart’ que serà validat per una comissió de seguiment, amb la finalitat que totes les iniciatives de l’Ajuntament estiguin alineades amb l’estratègia de ciutat intel·ligent. En resum, es tracta d’introduir la innovació tecnològica a totes les contractacions per millorar l’eficiència i les prestacions de tots els serveis als ciutadans.





Paraules clau

TIC/