Trias destaca l’esperit de divulgació de la Reial Acadèmia, que des de la seva creació és un centre de formació i difusió de nous coneixements científics : Servei de Premsa

Trias destaca l’esperit de divulgació de la Reial Acadèmia, que des de la seva creació és un centre de formació i difusió de nous coneixements científics

06/05/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, presideix l’acte lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Científic a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts (RACAB) pel seu 250è aniversari. A l’acte hi eren presents, entre d’altres, el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas Colell, que ha fet la glosa de la institució; i Ramon Pascual, president de la RACAB. En el decurs de l’acte, el doctor William Van Altena, professor d’astronomia de la Universitat de Yale, ha pronunciat la conferència titulada “L’astrometria i el paper de l’Observatori Fabra: passat, present i futur”.

L’acte forma part de l’ampli programa d’activitats del 250 aniversari d’aquesta prestigiosa institució, que tenen el propòsit d’apropar la ciència i les arts a la societat, d’acord amb l’esperit de divulgació que sempre ha tingut la Reial Acadèmia. La Reial Acadèmia de Ciències i Arts és una associació de professionals de la Ciència i Arts i les seves aplicacions que promou la ciència, la tècnica i l’art en l’àmbit de la cultura i la societat. Es va crear el 1764 i actualment en formen part un màxim de 75 membres que corresponen als àmbits de les matemàtiques, l’astronomia, la física, la química, les ciències de la terra, biologia, tecnologia i arts.

L’alcalde ha destacat l’esperit de divulgació que sempre ha tingut la Reial Acadèmia, que des de la seva creació va esdevenir un centre de formació i difusió de nous coneixements científics, “una acadèmia comparable a les més prestigioses que ja existien en altres ciutats europees”. Com ha assenyalat l’alcalde, al llarg de la seva història, ha tingut un “important paper a l’hora de transmetre les innovacions tecnològiques i científiques, i també les innovacions en els arts i oficis”. Trias ha explicat que l’empremta que la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona ha deixat a la nostra ciutat és ben profunda, especialment pel que fa a la modernització de la societat i la millora de la qualitat de vida de les persones. L’Acadèmia va ser determinant en la introducció de l’enllumenat de gas a Barcelona, i també en la creació de col·leccions de minerals, vegetals, insectes i animals que van alimentar altres institucions de la ciutat, com l’Institut Botànic o el Museu d’Història Natural; en l’edificació i posada en marxa de l’Observatori Fabra, que des de principis del segle XX fa una intensa activitat de recerca en astronomia, sismologia i meteorologia.

Com ha assenyalat Trias, “institucions com la Reial Acadèmia contribueixen decisivament a projectar a tot el món Barcelona com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar”. “Avui, continua sent un focus científic de primer ordre, rigorós i actiu, amb vincles a tot el país i a tot el món”, ha dit.

L’alcalde ha recordat que el rellotge que hi ha a la façana de la seu de la Reial Acadèmia a La Rambla marca, des de 1891, l’hora oficial i que a finals del segle XIX fins ben entrat el segle XX, era costum, en passar per la Rambla, aturar-se davant de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, treure’s el rellotge de butxaca i comprovar si l’hora coincidia amb la que indicava el de la façana de l’Acadèmia. Tot això, i moltes més coses, s’explicarà aquests dies a través dels actes programats amb motiu dels 250 anys de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Trias ha explicat que la celebració donarà també protagonisme a l’Observatori Fabra, que des de fa 110 anys forma part de la silueta urbana de Barcelona i des del que s’han fet importants descobriments, la majoria pel primer i actiu director, Josep Comas i Solà, com ara diversos asteroides, a un del quals va donar el nom de Barcelona.

“La recerca”, ha dit, “no acostuma a fer gaire soroll però és un element essencial per poder afrontar els nombrosos i difícils reptes d’aquest segle XXI. A Barcelona ho tenim clar”. Finalment, Trias ha animat els presents a seguir promovent el coneixement, amb rigor i entusiasme.





Paraules clau

divulgació/ Medalla d'Or/ Mèrit Científic/ Reial Acadèmia de Ciències i Arts/