El programa escolar POIBA aconsegueix evitar nous casos d’obesitat en 1 de cada 3 infants : Servei de Premsa

El programa escolar POIBA aconsegueix evitar nous casos d’obesitat en 1 de cada 3 infants

05/05/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El programa POIBA (Prevenció de l’Obesitat Infantil a Barcelona), que es desplega des de fa dos anys en més de 100 escoles i treballa amb 4.000 nens i nenes de 3er i 4rt de primària i les seves famílies, ha evitat que el 36,7% dels nens i nenes participants progressin cap a la condició d’obesos després de seguir el programa.

La delegada de Salut, Cristina Iniesta, ha presentat avui els resultats d’aquest programa de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i ha explicat que la voluntat és “invertir en prevenció, per invertir en salut”. “El nostre objectiu és evitar l’obesitat infantil per evitar malalties cròniques de la població en un futur”. Iniesta ha recordat que aquest programa ha demostrat que “una intervenció comunitària d’administració, escoles i famílies, són fonamentals en l’abordatge de la salut pública”.

Aquesta actuació de salut se centra en promoure l’activitat física suficient en els infants (1 hora mínim al dia), un descans adequat (9-10h al dia), una alimentació equilibrada, i un màxim de dues hores diàries d’exposició a pantalles (tv, videojocs, etc.). En aquest sentit, el programa no consisteix en reduir l’obesitat dels escolars, sinó en prevenir-la.

La intervenció que ha dut a terme el programa POIBA s’anomena Creixem Sans i es basa en un bloc de 9 sessions a les aules, un taller participatiu amb les famílies i activitats a les classes d’educació física i en espais extraescolars.
Resultats evidents

El coordinador del programa, Carles Ariza, ha explicat que un cop avaluat el resultat del programa, es pot afirmar que el 70% dels escolars l’han seguit de forma correcta, i ha valorat aquest factor com un dels més transcendents a l’hora d’obtenir resultats. Com a part de la seva recerca, s’ha establert un grup d’intervenció i un grup de control per a poder-los comparar, en el primer han inclòs 1400 infants de 10 anys d’edat i en el segon 1800 nois i noies en la mateixa franja d’edat, i els han seguit en el temps (durant 4 anys).
Canvis en comportaments dels infants

L’avaluació científica del programa POIBA, que impulsa l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha descrit i documentat canvis favorables pel que fa a la freqüència de consum d’aigua, carn, fruites i verdures, ja que més infants han passat a complir-ne les recomanacions un cop seguit el programa.

En el cas dels aliments menys saludables, també es produeixen canvis, en concret amb els dolços i patates fregides (no chips), ja que més nens passen a complir-ne les pautes de consum.

Igualment, s’han vist canvis favorables en el grup intervenció (GI) en indicadors de conducta alimentària com ara “no sopar davant de la TV” i “menjar acompanyat”.

Més escolars del grup intervenció que del de comparació s’han iniciat en la pràctica d’activitat física extraescolar i també més nois i noies han augmentat els dies d’activitat física en el temps lliure.

Pel que fa a pantalles, després d’haver seguit el “Creixem Sans” a les aules i en família, més escolars passen a complir la recomanació de estar davant de pantalles menys de 2 h. diàries.

S’ha vist també que els alumnes que van rebre la intervenció han augmentat les seves puntuacions en les escales de coneixements sobre la salut, alimentació i cura del cos en relació als escolars del grup control.
Menys obesitat

Finalment, en el grup intervenció hi ha una incidència d’obesitat infantil un 7,3% menor que en el grup control (mesurada segons greix corporal). Aquestes diferències augmenten fins al 11,2% entre els escolars del grup intervenció que han seguit la intervenció de forma qualificada, circumstància que es veu tant entre els nens com entre les nenes.

Segons expliquen els investigadors del projecte: “El POIBA reforça la necessitat d’intervencions integrals i avaluades a la ciutat, amb la participació i implicació de les diferents àrees i sectors municipals, la complicitat de les famílies i de tota la comunitat escolar”.
El reforç de “Creixem més sans”

Aquest mes de maig, el programa POIBA Creixem Sans anuncia una segona fase de reforç, amb una estratègia que s’anomena “Creixem Més Sans” a 6è de Primària. Això inclou la promoció d’activitat física en el temps d’oci familiar (caps de setmana més actius), el treball sobre sopars més saludables a la unitat familiar, així com la participació en esdeveniments de ciutat que fan salut, junt amb el reforç dins del temps d’educació física que segueix l’alumnat durant el curs.
Una gran xarxa de col·laboració

En la implantació d’aquesta iniciativa han sumat forces l’Ajuntament de la ciutat, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Barcelona Esports, Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut Municipal d’Educació, l’empresa Aguas Font Vella y Lanjarón S.A. i Danone S.A., i els docents d’educació física, així com centenars de centres escolars de la ciutat, tant públics com concertats i privats. A més, la Fundació Catalana de l’Esplai hi ha intervingut, oferint recursos audiovisuals i web, igual com l’Ajuntament de Manresa. El Departament de Salut, a través del PAAS (Promoció de la Salut mitjançant l’Activitat Física i l’Alimentació Saludable), hi ha tingut un paper destacat, mentre que l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut també hi ha col•laborat.

 

Una llarga trajectòria en programes preventius a l’escola

Barcelona, a través de l’Agència de Salut Pública (ASPB), desplega des de fa anys programes de promoció de la salut per a la població escolar. Dins de les diferents intervencions, es fa atenció als principis de l’alimentació saludable, la pròpia imatge, l’activitat física, els efectes de les dietes, els factors que propicien l’obesitat, i d’altres (http://www.aspb.es/quefem/escoles/).





Paraules clau

infantil/ Obesitat/