El districte de Nou Barris disposarà d’un Banc del Temps a partir d’aquest mes : Servei de Premsa

El districte de Nou Barris disposarà d’un Banc del Temps a partir d’aquest mes

18/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El districte de Nou Barris comptarà a partir de finals de mes amb un Banc del Temps per donar servei als ciutadans que ho desitgin. Aquest és el primer Banc del Temps del districte. El nou servei estarà ubicat al barri de Ciutat Meridiana, al carrer Pedraforca, 2, i l’atenció al públic es farà un cop per setmana, els dimecres de 16 a 18 hores.

L’objectiu principal del Banc del Temps és promoure intercanvis solidaris que contribueixin a crear vincles comunitaris i millorar la qualitat de vida de les persones. Aquest projecte està pensat amb la finalitat de millorar la relació i l’ajuda mútua entre veïns i veïnes intercanviant temps i habilitats. La unitat d’intercanvi o moneda en el Banc del Temps és l’hora, amb independència del servei que s’ofereixi o que es rebi. Tots els serveis tenen com a preu el temps que es tarda en fer-los.

La regidora del Districte de Nou Barris i d’Usos del Temps, Irma Rognoni, ha explicat que “era molt important que al districte de Nou Barris tinguéssim aquest servei que facilita molt la vida als seus usuaris, ja que pots emprar les teves habilitats per ajudar a d’altres persones i que aquestes persones puguin cobrir alguna mancança teva” i ha afegit que “actualment comptem amb Bancs del Temps a nou districtes de la ciutat i continuem treballant per tenir-ne com a mínim un punt a cada districte”.

Aquesta iniciativa de suport solidari entre veïns està organitzat pel Pla Comunitari de Ciutat Meridiana i veïns del barri. Els coordinadors són l’Associació Salut i Família i compta amb l’impuls del programa “Temps i Qualitat de Vida” de la Regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats i del Districte de Nou Barris.

Barcelona és un referent dels projectes del Bancs del Temps a nivell nacional i internacional i el seu model de gestió està fonamentat en el voluntariat. En la primera etapa del seu funcionament la majoria dels Bancs del Temps es van obrir per iniciativa d’associacions de dones davant la necessitat del repartiment del temps entre homes i dones.

Cada servei del Banc del Temps es basa en el concepte de proximitat  i el gestionen les persones usuàries o entitats veïnals vinculades al barri que tenen cura del seu funcionament i coordinen el servei d’intercanvis. Compten amb el suport financer de l’Ajuntament de Barcelona a través del Programa “Temps i Qualitat de Vida”, el suport formatiu i tècnic de l’Associació Salut i Família i el suport del districte on està ubicada la instal·lació. L’accés als Bancs del Temps és lliure i estan oberts a tota la ciutadania.

A través d’aquests intercanvis de temps, es motiva a les persones a ajudar-se sense cap interès econòmic, donant valor als petits treballs de la vida diària: petits bricolatges, acompanyaments per passejades, costura, lectura a invidents, cura d’infants, nocions d’informàtica, entre molts d’altres.

El projecte Banc del Temps és una eina d’inclusió social, potencia l’intercanvi generacional, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en condicions d’igualtat entre homes i dones. Les bones practiques en ciutadania activa tenen com a finalitat una millora de la convivència d’un barri valorant les aportacions individuals com un be per la comunitat alhora que augmenta l’autoestima de cada persona, al valorar allò que ofereix, sense importar l’aspecte econòmic.





Paraules clau

Banc del Temps/ Nou Barris/