La Guàrdia Urbana reforça la seva presència a les zones més concorregudes de la ciutat durant la Setmana Santa : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana reforça la seva presència a les zones més concorregudes de la ciutat durant la Setmana Santa

16/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Com cada any per Setmana Santa la capital catalana espera rebre un elevat nombre de visitants i per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Guàrdia Urbana adopta un seguit de mesures amb la finalitat de fer compatible aquest increment de turistes amb el normal desenvolupament de l’activitat quotidiana. Durant aquest període els agents del cos de policia barceloní activen un dispositiu específic per tal de garantir la seguretat, la convivència i la mobilitat, vetllant per la tranquil·litat de tots els ciutadans durant uns dies de gran afluència de públic a alguns dels espais més turístics de Barcelona.

Enguany el dispositiu establirà criteris d’actuació preventiva en aquelles zones de la ciutat que puguin esdevenir llocs problemàtics durant el proper estiu. Així, es començarà actuar abans que arribin els mesos de més calor per evitar que determinats fenòmens s’instaurin en alguns àmbits de la ciutat. Els agents prioritzaran aquells espais on s’hi esperi una major concentració de ciutadans com el districte de Ciutat Vella, el de l’Eixample, així com les zones turístiques, d’oci i comercials més concorregudes de la ciutat, mantenint alhora els serveis de proximitat al territori. S’establirà una especial vigilància preventiva a espais com la Rambla, la Sagrada Família, el Parc Güell, les platges o les Fonts de Montjuic, entre altres àmbits.

Proximitat als ciutadans

La Guàrdia Urbana de Barcelona treballa per garantir la seguretat personal de tots els ciutadans des de la proximitat. En aquest sentit, i amb col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, els agents reforçaran la seva presència en aquells àmbits on es preveu més afluència de públic realitzant patrullatges a peu per tal de detectar i evitar qualsevol fet delictiu que es vulgui dur a terme aprofitant aquest període de vacances. Principalment es treballarà per impedir els furts, els robatoris amb violència, les estrebades, els actes contra les persones i tot tipus d’activitats que per la seva reiteració siguin susceptibles de produir alarma social.

Els agents es desplegaran a les zones d’oci, als espais turístics i en aquells àmbits amb més presència de comerços.

Més seguretat als transports públics

Durant aquest període de vacances el servei de transport públic rep l’afluència d’un major nombre de visitants i dels mateixos barcelonins que utilitzen els dies de festa per desplaçar-se per la ciutat. Aquest fet pot ser susceptible d’atraure certes activitats delictives que afecten als usuaris i malmeten la imatge de la ciutat.

Per aquest motiu la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra activaran al màxim nivell el dispositiu de l’Operació Xarxa al metro de Barcelona per tal de vetllar per uns desplaçaments segurs tant dels propis ciutadans com de les persones que visiten la capital catalana, evitant la comissió de qualsevol tipus d’acte delictiu.

Paral·lelament a l’Operació Xarxa, la Guàrdia Urbana i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) mantindran el dispositiu iniciat l’abril de l’any passat per reforçar la cobertura durant la franja nocturna del metro i incrementar la presència dissuassòria policial a les diferents línies de la ciutat durant les darreres hores de servei, i les primeres de la matinada. Aquest dispositiu té com a objectiu augmentar la percepció de seguretat en hores de menors afluència de passatge i reduir les oportunitats per la comissió de delictes.

A banda, la Guàrdia Urbana de Barcelona reforçarà el control dels fets delictius als autobusos de la ciutat amb l’objectiu d’evitar els robatoris en aquest mitjà de transport. Els agents treballaran tant a les parades com en aquelles línies que realitzen itineraris que passen per la zona centre de la ciutat i també per la zona turística, així com les que connecten la ciutat amb l’aeroport (línies regulars, bus turístic, aerobús). També s’intervindrà en aquelles línies en les quals s’hi detecti algun tipus de problemàtica relacionada amb l’activitat delictiva, a banda dels punts d’informació turística. Els agents actuaran de paisà i ajustaran els horaris en funció de les necessitats de cada línia. Tot i que en el cas dels autobusos de Barcelona no s’ha detectat que existeixi una problemàtica rellevant pel que fa als furts o als fets delictius, la mesura s’aplica com a mesura dissuassòria i per tal d’evitar la impunitat dels delinqüents en els transports públics de superfície.

Aquestes actuacions volen contribuir a millorar la tranquil·litat i la seguretat dels barcelonins que utilitzen el transport públic, així com la dels turistes que visiten Barcelona.

Garantir el civisme i el descans dels barcelonins

En aquests dies de més concentració de visitants els agents del cos de policia barceloní actuaran de manera preferent vers aquelles conductes que comportin una alteració de la convivència, la degradació de l’espai públic o altres problemàtiques, que puguin suposar un perjudici tant als barcelonins com als mateixos turistes

La Guàrdia Urbana prioritzarà la vigilància dels espais públics, prestant especial atenció a les places i llocs on es produeixen reunions de persones que destorben el normal descans dels veïns, evitant les molèsties derivades de concentracions nocturnes que ocasionen problemes de convivència, controlant el consum d’alcohol a la via pública, així com l’estat general de neteja d’aquests indrets.

A banda, també es controlaran els horaris de tancament dels locals de pública concurrència, especialment pel que fa a les terrasses i vetlladors. Les inspeccions dels locals es prioritzaran en aquells casos que s’observin infraccions relacionades amb sorolls o excés d’aforament. S’actuarà per reduir la contaminació acústica, especialment els sorolls generats pels clients, i/o els propis locals de pública concurrència, o per l’ús d’instruments musicals a la via publica que provoquin molèsties reiterades al veïnat i resta d’usuaris dels espais públics.

Control de la venda ambulant

L’arribada de visitants també pot comportar la presència de determinats fenòmens com la venda ambulant il·legal. Per aquest motiu durant aquests dies els agents del cos de policia barceloní intensificaran la seva acció contra aquesta pràctica que suposa un perjudici pel sector comercial de la ciutat. A l’entorn d’aquesta fenomen també s’hi donen casos de xarxes ben organitzades que exploten i es lucren dels venedors de carrer, que sovint són immigrants en situació de precarietat.

El cos de policia barceloní aborda la venda ambulant des de diferents àmbits: per una banda amb el treball constant de totes les Unitats Territorials; i per l’altra amb l’actuació d’un grup específic de 40 agents que actuen per combatre aquesta pràctica il·legal a la ciutat. Aquesta Setmana Santa també s’establirà un reforç específic a l’àmbit de Passeig de Gràcia, Rambla i del Portal de l’Angel per evitar que es dugui a terme aquesta aquest tipus de venda de productes.

La tasca dels agents consistirà en evitar la venda ambulant al carrer, però també se centrarà en localitzar i actuar sobre aquells locals que distribueixen el material i sobre els grans centres de distribució. La Guàrdia Urbana de Barcelona potencia les intervencions per detectar, localitzar i intervenir aquest tipus d’establiments que contribueixen a la proliferació d’aquesta pràctica i en analitzar alhora d’on procedeix el material.

Controls d’alcoholèmia i operació sortida

Un altre dels àmbits que es garantiran serà la mobilitat ciutadana i la seguretat viària. La Guàrdia Urbana de Barcelona establirà controls preventius d’alcoholèmies i drogo-test en funció de la problemàtica detectada. Amb motiu dels índex de sinistralitat que afecten als vehicles de dues rodes es prioritzaran els controls preventius als conductors d’aquests vehicles.

En coordinació amb el Servei Català de Trànsit, s’establirà un servei específic de regulació i vigilància del trànsit, donant cobertura als punts més problemàtics de la xarxa viària i de les rondes, així com els vials afectats per obres i que puguin incidir de forma important en la mobilitat del trànsit. El divendres 18, a partir de les 9:00 hores s’activarà l’Operació Sortida i els agents treballaran per millorar la fluïdesa viària a les diferents vies de la ciutat.

Autocars turístics

Durant un període de més presència d’autocars la Unitat de Circulació de la Guàrdia Urbana mantindrà la tasca habitual de control dels vehicles de transports de viatgers. Els agents també tindran una especial cura de vigilar i controlar les zones d’autocars i autobusos turístics de la ciutat per garantir que encotxen i desencotxen sense interferir en la mobilitat habitual.

 

 





Paraules clau

guàrdia urbana/ setmana santa/