Nova temporada al Zoo de Barcelona : Servei de Premsa

Nova temporada al Zoo de Barcelona

15/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Aquest mes d’abril comença la nova temporada al Zoo de Barcelona, i ho farà plena de novetats que faran que la visita al Parc sigui encara més atractiva. Entre les novetats destaca la publicació de la Guía Botànica del Zoo, el naixement d’algunes cries, noves instal·lacions o la nova edició dels Casals, accions fetes en consonància amb els tres eixos bàsics de treball del Zoo: recerca, conservació i educació.

El Parc de la Ciutadella actua com a pulmó verd de la ciutat, i només al propi recinte del Zoo hi ha més de 300 espècies vegetals entre arbres, palmeres i arbustos. En aquest sentit, la guia botànica del Zoo és un treball elaborat amb una vocació educativa i divulgativa vers als valors de la biodiversitat i la necessitat de conèixer-la i protegir-la, i que actualitza una publicació anterior, publicada a l’any 2000.

A la Guia botànica del Zoo de Barcelona es descriuen els 50 arbres i els 50 arbustos més característics del Zoo, i serveix com a complement de qualitat a l’hora de visitar el Parc, a l’hora que es converteix en una magnífica referència per aprofundir en el coneixement de la flora de la ciutat. De cada un dels arbres i arbustos indexats a la guia hi consta una fitxa completa amb informació, que permet conèixer les característiques de cada espècie. A més, a la introducció de cada grup de fitxes s’inclou un mapa-guia del Zoo amb una llegenda numèrica, que permet localitzar fàcilment la localització de cada espècie.

Les fitxes dels arbres i arbustos són clares i senzilles, per facilitar la seva lectura. Estan dividides en tres blocs essencials: al primer es mostra la fotografia, al segon tota la informació necessària per a conèixer la biologia de l’espècie i al tercer la seva distribució original. A més, cada arbre i arbust té assignat una llegenda numèrica per a poder trobar la seva ubicació al recinte del Zoo. A la fitxa dels arbres, a més, també s’han inclòs un apartat anomenat “Sabíeu què..?”, amb informació alternativa i curiosa i dibuixos detallats de les fulles els fruits o les flors de cada espècie.

La Guia Botànica del Zoo de Barcelona està disponible en format pdf aquí.

 

Retolació botànica del parc

Per tal de reforçar la guia i enriquir l’experiència i la visita al Zoo, també s’han col·locat elements de retolació a les ubicacions de les diferents espècies contingudes a la guia, on es proporciona informació relativa a l’espècie, de la mateixa manera que es fa amb els animals a cada instal·lació. Així doncs, els rètols suposen un complement perfecte per a la nova publicació, ja que ofereixen la informació que es pot trobar a la Guia i, a més, incorporen codis QR amb locucions, que afegeixen un coneixement addicional.

 

zoo

 

Noves instal·lacions i naixement de cries

L’obertura de la nova temporada és també una molt bona oportunitat per visitar les noves instal·lacions que alguns dels animals del Zoo gaudeixen des de fa poc temps. En aquest sentit, els visitants que s’apropin al Parc Zoològic podran descobrir la instal·lació dels hipopòtams, que recrea una zona de riu, amb una àrea arenosa i amb una vegetació de ribera, amb canyes papirs i plantes aquàtiques, així com una zona rocosa amb una petita cascada per recrear de la manera més fidel possible l’hàbitat natural d’aquests animals.

Els visitants també podran veure la nova instal·lació dels elefants, que ha estat ampliada i ha vist duplicada la seva superfície. La nova instal·lació ha estat construïda en base a una orografia variable, que es va modificant de forma periòdica per modificar la disposició de les dunes i la orografia del sòl. Així, s’aporten nous elements o es mouen els ja existents segons el més aconsellable en cada ocasió. A més, s’ha construït una estació alimentària a 8 metres d’alçada que permet recrear els elefants els seus hàbits alimentaris.

La nova temporada representa també una bona oportunitat pels visitant per apropar-se a conèixer a les noves cries que han nascut al Zoo. A finals del mes de març es va donar la benvinguda a vàries cries de mangosta ratllada, que ja han adquirit la força necessària per sortir del niu i acompanyar al grup. I fa uns mesos, a l’octubre i al gener respectivament, van néixer el Balu i la Hadia, dues cries d’orangutan de Borneo que ja s’han integrat completament al grup, i que constaten l’èxit reproductiu del Zoo amb l’espècie, ja que en els últims cinc anys s’han produït 4 naixements d’aquests animals en perill d’extinció.

A més, els visitants podran veure les cries de Dragó de Komodo una vegada ja s’ha determinat el sexe de cadascuna de les cries i l’equip veterinari a determinat que es desenvolupen amb normalitat per a poder ser traslladades al terrari. De la mateixa manera, es podrà visitar la nova instal·lació de tritons del Montseny, una espècie endèmica de Catalunya i molt amenaçada amb la que s’està treballant en un projecte de cria en captivitat per evitar la seva desaparició.

 

La Granja del Zoo

També hi ha novetats a la Granja del Zoo, també anomenada Zoo infantil, on els més petits poden entrar en contacte amb espècies domèstiques i de granja. Aquesta setmana santa s’ha ampliat la carta serveis que ofereix als seus visitants amb la construcció d’una sala de lactància. A més, el restaurant de la Granja amplia la seva oferta de menús tant per als visitants com per a membres del Zoo Club i s’ha obert una zona de jocs infantil a disposició dels clients del restaurant.

 

Casals de Setmana Santa

Com cada any, el Zoo de Barcelona prepara els Casals de Setmana Santa, on els nens i nenes tenen la possibilitat de passar els dies de vacances en un entorn agradable gaudint i aprenent a conèixer i respectar els animals. Entre el 14 i el 17 d’abril, podran gaudir del casal “Micos i mones”, on a través de l’observació de la conducta d’aquests animals i apropant-se a ells podran sensibilitzar-se sobre la problemàtica que afecta a la conservació de les espècies de primats més amenaçades.

L’horari és de 9h del matí a 16h de la tarda, amb la possibilitat d’acollir-se a un servei de guarda d’infants que permet l’entrada una hora abans de l’inici del casal i la sortida una hora després. Pel matí, els nens i nenes faran activitats amb els animals, participaran del seu manteniment i fins i tot, s’hi podran apropar acompanyats dels educadors. Després de dinar, es faran a l’aula activitats de dibuix, treballs manuals o dinàmiques de grup, entre d’altres.

El casal té un cost de 168,20€ pels socis del Zoo Club i de 188,20€ per als no socis, amb els corresponents descomptes per família nombrosa. És recomanable reservar plaça a través de la pàgina web i, posteriorment, portar al Departament d’Educació del Zoo el formulari d’inscripció (disponible aquí), abans del començament del casal. Si s’escau, també s’haurà de portar una fotocòpia del carnet de família nombrosa, del carnet del Zoo Club o del certificat de discapacitat.

L’entrada i sortida dels nens es farà sempre per la porta del Departament d’Educació del Zoo, al Passeig de Circumval·lació 3. Els nens i nenes podran portar un petit esmorzar per menjar al descans de mig matí, cap a les 10h o 10:30h, i el dinar serà elaborat a les cuines del Zoo. És recomanable que els infants portin roba còmoda i adequada a l’època de l’any, a més d’un recanvi, i no s’aconsella que portin objectes de valor.

Podeu consultar més informació sobre els casals a www.zoobarcelona.cat





Paraules clau

zoo/