Les obres de transformació de la plaça de les Glòries avancen al ritme previst i tindran afectacions durant la Setmana Santa : Servei de Premsa

Les obres de transformació de la plaça de les Glòries avancen al ritme previst i tindran afectacions durant la Setmana Santa

15/04/2014



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les obres de transformació de la Plaça de les Glòries Catalanes avancen al ritme previst i la desconstrucció del viaducte de la banda mar ha deixat al descobert una nova visual de la plaça que es completarà durant aquesta Setmana Santa amb les actuacions de demolició de les rampes o del mateix  viaducte que comporten algun tipus d’afectació o tall al transport públic.

Fruit dels treballs iniciats a finals de febrer dins la Fase 1 de les obres, l’anella i els viaductes costat mar es troben pràcticament demolits i triturats a excepció del tram de viaducte que va des del carrer Badajoz a Ciutat de Granada on connecta amb la rampa Besòs. En paral·lel s’està procedint al matxuqueix i classificació del material de demolició al solar dels Encants Vells. En concret, la fase 1 de les obres, que s’allargarà fins a finals de juny, preveu la desconstrucció de l’anella costat mar i l’execució de la Gran Via de sortida en superfície.

Des de juny i fins al setembre tindrà lloc la fase 2 de les obres, que correspon a la desconstrucció de l’estructura costat muntanya. Tots aquests treballs es completaran amb la urbanització provisional de la plaça que s’anirà fent a mesura que s’alliberin espais d’obra.

 

Afectacions de Setmana Santa

Per procedir a demolir el tram de viaducte que resta i de les rampes d’accés cal implantar un desviament de trànsit potent per mantenir la continuïtat a Badajoz, Diagonal i el servei de Tram. Aquestes actuacions obligaran a desviar la línia H12 de TMB en sentit sortida de Barcelona de Gran Via entre els dies 17 i 21 d’abril.  A més, el servei de Tramvia entre les estacions de Glòries i de Can Jaumandreu per la línia que discorre pel lateral costat mar de Gran Via estarà tallat entre els dies 18 i 21 d’abril.

Per garantir la fluïdesa del trànsit, dels transport públic i per informar als ciutadans de les afectacions previstes durant els dies de Setmana Santa s’ha previst una campanya de comunicació per a tots els afectats. D’una banda  es desplegaran informadors al carrer que orientaran als vianants dels recorreguts que hauran de fer segons el seu destí. També s’ubicaran noves lones informatives, cartells i plànols per orientar els vianants sobre els nous passos i als usuaris de la H12 sobre el canvi d’ubicació de la parada d’autobús.

TRAM ja fa dies que té col·locats cartells informant del tall de les línies T5 i T6 del 18 al 21 d’abril. A més també s’ha informat al Centre Comercial de Glòries d’aquestes afectacions, tant per als seus visitants com per a les afectacions que puguin tenir sobre les seves mercaderies.

 

Treballs de demolició de les rampes

En el moment actual les pantalles de pilons estan executades a les dues rampes i s’està buidant de sauló entre el mur mar i la pantalla central. Els treballs pendents són finalitzar el buidat, demolir el mur costat mar i eliminar els passos inferiors a l’alçada dels carrers de Castillejos i Ciutat de Granada. Posteriorment es procedirà a urbanitzar els espais que ocupaven les rampes al costat mar per instal·lar la nova vialitat i procedir al juny al trasllat del transit en sentit Besòs.

El detall de les actuacions és el següent:

 

Demolició del mur costat Besòs / mar

Els treballs es realitzaran entre el 17 i el 21 d’abril de 2014 amb tall del lateral costat mar (sentit Besòs) de Gran Via Corts Catalanes, entre plaça Glòries i carrer Llacuna,  la demolició del mur començarà el 18 d’abril. Cal desviar la línia H12 de TMB per Diagonal – Roc Boronat – Sancho d’Àvila – Llacuna – tronc central sentit sortida de Barcelona de Gran Via.

El servei de Tramvia entre les estacions de Glòries i de Can Jaumandreu per la línia que discorre pel lateral costat mar de Gran Via estarà tallat entre els dies 18 i 21 d’abril.

 

Demolició del costat mar del pas inferior del carrer Ciutat de Granada

Els treballs es realitzaran entre el 14 i el 21 d’abril de 2014 amb la següent programació:

– del 14 al 16 d’abril: perforacions prèvies als hastials del pas inferior, mantenint en tot moment pas de vianants.

– del 17 al 21 d’abril: destacar que es tallarà aquest pas inferior als vianants, assenyalant que el 17 es realitzaran les perforacions a la volta del pas, mentre que la demolició es realitzarà entre el 18 i el 21. Es disposaran d’informadors per a informar als vianants del recorregut que han de realitzar amb motiu d’aquest tall. El pas de vianants es desplaça cap al carrer Badajoz, habilitant un espai sota els viaductes.

La demolició del pas inferior del carrer de Los Castillejos suposaran talls nocturns a partir del 22 d’abril, tot just passat setmana santa, i bàsicament afectant a vehicles.

 

Demolició del costat mar del pas inferior de carrer de Los Castillejos

Els hastials es demoliran mitjançant pinces en horari diürn mentre que la volta es tallarà en tres peces retirant les mateixes en horari nocturn mitjançant grues. La programació dels treballs es la següent:

– a partir del 17 d’abril de 2014: treballs previs als hastials, tall amb fil de diamant per separar la volta del mur, ocupant alternativament una de les dues voreres mantenint en tot moment pas de vianants per l’altre vorera.

– nits del 22-23 al 29-30 d’abril (8 nits), entre les 23:00h i les 06:00h: treballs de tall de la volta del pas inferior i de retirada de la mateixa, que es faran amb tall total del pas inferior.

– dimarts 06 i dijous 08 de maig: treballs de demolició dels hastials, mitjançant pinces, ocupant un carril de circulació al pas inferior mantenint en tot moment un carril de circulació. Es mantindrà el pas de vianants per una de les dues voreres del pas inferior. Es fa els dies que no està obert el Mercat dels Encants.

 

Demolició del viaducte costat mar a l’alçada de carrer Badajoz

Per procedir a demolir el tram de viaducte que resta cal implantar un desviament de trànsit potent per mantenir la continuïtat a Badajoz, Diagonal i el servei de Tram.

Treballs de demolició del tram de viaducte del costat mar al costat Besòs de la plaça de les Glòries a l’entorn del carrer Badajoz, es farà amb pinces. Els treballs es faran en dues fases per afectar el menys temps possible a la circulació de vehicles pel carrer Badajoz:

– Fase 1: del 22 al 30 d’abril de 2014. Treballs de demolició del “pantalon” amb tall del carril exclusiu bus habilitat al costat mar de plaça Glòries essent necessari desviar línies d’autobús.

– Fase 2: del 04 al 16 de maig. Treballs de demolició del tram de viaducte sobre la traça actual del carrer Badajoz, amb les mateixes restriccions, i desviaments, al transport públic que durant la Fase 1, realitzant un chicane al carrer Badajoz amb tres carrils de circulació pel costat Llobregat de l’actual traça del mateix (dins de l’àmbit d’obra).

 

Treballs d’urbanització al centre de la Plaça

S’està executant la tercera fase de l’esporga i trasllat de les alzines del centre de la plaça. Durant aquest mes previsiblement quedaran retirades completament del centre de la plaça.

S’està executant la urbanització pel futur vial sentit Besòs. S’excava la caixa i s’executa el paquet de ferm amb tot-u fabricat a la pròpia obra, formigó i aglomerat. S’incorporen també els elements d’urbanització com instal·lacions, drenatge, pavimentació de voreres i carril bici. Els treballs estaran acabats per la propera fase al juny i no tenen dates concretes al no tenir afecció a l’entorn.

 

Treballs d’urbanització entre Llacuna i la Rambla del Poble Nou

Correspon a la urbanització complementaria (fora de la projecció de les rampes i la plaça) per implantar la secció definitiva a aquest tram de la C-31. S’elimina la mitjana rígida per implantar els dos sentits separats per doble línia contínua i dues tercianes. Fins al juny s’executa la part compatible i necessària per als desviaments de la fase 2.

Per a fer-ho aquests darrers dies s’han executat els treballs de demolició de la mitjana central de la C-31 entre carrers Llacuna i Bilbao i de pintat de  la nova distribució de carrils al sentit sortida de la Gran Via (costat mar) desplaçant-los pel costat muntanya per a guanyar espai al costat mar per encaixar el nou lateral d’aquest costat de Gran Via.





Paraules clau

Glòries/