Barcelona posa en marxa el Pla de Flors i inicia una prova pilot a Ciutat Vella per col·laborar amb veïns i comerciants en l’enjardinament d’espais : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa el Pla de Flors i inicia una prova pilot a Ciutat Vella per col·laborar amb veïns i comerciants en l’enjardinament d’espais

11/04/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona posa en marxa el “Pla de Flors per a la ciutat 2014-15”, que pretén aportar color i generar verd urbà a l’espai públic de la ciutat a través de grups de flor en parterres, jardineres i escocells. Aquest pla introdueix nous criteris en la gestió de la flor, incrementa la presència de plantes als espais verds de la ciutat i, específicament a Ciutat Vella, desenvolupa una prova pilot de col·laboració amb el teixit comercial i veïnal en la incorporació de flors a petits espais com escocells, terrasses i balcons.

 

Pla de Flors 2014-15: més flors, a més llocs, de més durada i amb més color

El Pla de Flors de la ciutat introdueix com a nou criteri la introducció de grups mixtes de flor, on es barregen plantes de tipus anual amb flor vivaç i arbust, que floreixen en diferents èpoques i per tant mantenen el color i el verd de l’espai durant tot l’any.

 

Aquest és un pas més en la plantació de flors a la ciutat, on fins al 2009 es plantava únicament flor de temporada, que s’havia de substituir tres cops l’any, cobrint a cada temporada la mateixa superfície i amb un manteniment que implica un cost econòmic molt elevat. Al 2010 es va introduir per primera vegada grups de rosers i planta vivaç amb floració destacable, per tal d’incrementar la flor a la ciutat, incrementant-ne la superfície plantada i amb una floració sostinguda en alguns casos durant tot l’any.

Amb el Pla de Flors 2014-15, a més d’incrementar la superfície amb flors a la ciutat i comptar amb grups mixtes, es busca millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans, facilitar el contacte amb la natura i donar més qualitat al paisatge urbà de Barcelona.

En total a Barcelona hi haurà com a mínim 87.129 m2 de superfície amb flor.

 

Prova pilot a Ciutat Vella per implicar veïns i propietaris d’establiments de pública concurrència en el projecte

Específicament al districte de Ciutat Vella, es posa en marxa aquests dies una prova pilot per implicar també els veïns, els comerciants i propietaris d’establiments de pública concurrència en la iniciativa d’omplir de plantes i flors els carrers i les places de la ciutat.

Aquesta prova sorgeix del treball conjunt del districte amb l’associació de comerciants del carrer Petritxol i amb la Comissió de Veïns i Veïnes, Comerciants i Botiguers de la Ribera, i coordinats amb Hàbitat Urbà. Aquestes entitats han plantejat al districte la seva voluntat de col·laborar en la dinamització dels carrers del barri. El districte els ofereix la possibilitat de fer-ho sumant-se al Pla de Flors.

En els propers dies alguns carrers dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i també del Gòtic començaran a omplir-se de verd. El districte ha coordinat la iniciativa per escollir un model de suport i una forma de col·locació per als testos adient per no malmetre el paisatge ni entorpir el trànsit dels vianants ni dels vehicles. Un suport que els comerciants s’encarregaran d’instal·lar en les seves façanes (tindrà un cost màxim de 45 euros per unitat).

Per la seva banda, l’Ajuntament aporta les plantes que lluiran els carrers que es vulguin engalanar, que s’adaptaran a les característiques dels espais en els quals es col·loquin. Les plantes escollides seran aquelles que s’adapten bé en zones d’ombra, per a aquells carrers en els quals el sol pràcticament no hi arriba. És el cas dels primers carrers que s’hi han implicat, el dels Banys Vells i el de Petritxol, on en els propers dies es començaran a penjar plantes a les façanes.

El projecte es treballa amb diferents opcions: col·locar plantes als balcons, a les façanes o recolzades a terra. En tots els casos es tractarà de plantes naturals, que al vespre es guardaran a l’interior dels establiments i també quan aquests estiguin tancats.

 

En marxa les primeres plantacions de grups de flor

Fins al 8 de maig, els jardiners de Medi Ambient i Serveis Urbans-Hàbitat Urbà duen a terme la plantació de 43.500 plantes formant grups mixtes a 34 emplaçaments i 292 jardineres a la ciutat, cobrint una superfície de 3.100 m², en carrers, places i zones verdes de tots els districtes.
Per a la creació d’aquests grups mixtes s’empraran les següents 17 espècies de flor diferents entre (anual, vivaç i arbust): Argyranthemum frutescens “maxi rosa” (Margarita leñosa, Margarita de Canarias), Iberis sempervirens (Carraspique, Cestillo de plata), Sutera cordata (Bacopa), Cerastium tomentosum (Canastilla de plata, Cerastio, Nieve de verano), Begonia semperflorens Rosa (Begonia de flor), Cassia corymbosa (Casia, Rama negra), Abutilon pictus “Taronja” (Arce floreado), Gaura lindheimeri “Pink” (Gaura), Lantana Montevidensis “Groc” (Lantana rastrera), Coreopsis grandiflora “sunray” (Coreopsis), Sunpatiens vermella, Gaillardia Burgunder/Kobold, Pennisetum setaceum Rubrum (Plumachillo), Cleome hassleriana (Señorita), Fuchsia sp (Fucsia, Aljaba, Flor de nácar), Rudbeckia Goldstrum (Rudbekia) i Geum coccineum (Hierba de San Benito) .

En aquesta primera fase del pla, durant la primavera del 2014, es plantaran a 292 jardineres i a 34 punts emblemàtics dels districtes de la ciutat, triats per la seva ubicació al voltant de monuments o la seva localització en punts neuràlgics de ciutat, districte o barri.

D’aquest estudi van sortir seleccionats els següents 34 emplaçaments: Pl. Poeta Boscà, Moll de Marina ( Mitgera Port Olimpic),Escornalbou, Pl. Vicenç Martorell, Av. Diagonal (Triangles Selva de Mar),Pl. Espanya, Av. Catedral (escales), Torre Llobeta, Pl. Sarrià, Pl. Gregori Taumaturg, Pl. Mañé i Flaquer, Pl. Joanic, Pi i Maragall amb Sant Lluis. Pl Rovira i Trias, Seu del Districte Nou Barris, Gran de San Andreu, Pl. Orfila, Pl. Can Fabra, Rbla. Poblenou, Carrer del Clot, Av. Drassanes Davant l’Aduana, Av. Diagonal/Valencia (Pg. Gràcia-Sardenya),Pg. Valldaura Mitjana ( Fabra i Puig-Marne), Pl. Jaume Sabartés (Museu Picasso), Av. J.V. Foix, Metro Trinitat Vella (Llosa), Creu de Pedralbes-Av. Creu Pedralbes -, Rbla. Brasil – Sants – Madrid , Diputació-Bruc, Pg. Fabra i Puig Miquel Ferran/Mercat Mercè, Pg. del Born, Bisbe Català – Baixada Monestir, Pl. Bonanova, Av. de Roma, Pg. Torner (Biblioteca Trinitat Vella), Rbla. Poblenou /Pujades, Pl. Molina, Seu del Districte(Marie Curie), Rbla. Poblenou /Pallars, Antonio Puigverd, Polvorí/Ferrer i Guàrdia, Pl. Can Fabra (Envolta font ornamental), Escales Can Baró, Pl Can Baró, Pl. Eivissa, Padilla/ Rda Guinardo i Mestres Casals i Martorell/Arc de Sant Cristòfol.
I les ubicacions de les 292 Jardineres: Av. Catedral, Pg. del Born, Pl. Poeta Boscà, Pl. Salvador Segu, Pl. Pedró, Pl. Vicenç Martorell, Pl. Sant Jaume. Rbla. Catalunya (Seu Diputació), Pl. Fort Pienc, Pl. Universitat, Ctra. Creu Coberta / Sants, Pg. Sant Antoni, Estació de Sants Lateral Espanya Industrial, Estació de Sants Passera Espanya Industrial, Pl. Maria Cristina, Pl. Comas, Dolors Masferrer, Taquígraf Martí, Pl. Monestir.

 

Participació oberta de la ciutadania a la primavera de 2015 per incorporar flors a la ciutat

Durant la segona fase del Pla de Flor, prevista per a la primavera del 2015, i un cop analitzada la prova pilot realitzada a Ciutat Vella, es completaran els punts emblemàtics fent-los extensius a tots les districtes desplegant el protocol d’educació a la ciutadania, implicant la col·laboració de veïns i comerciants. Aquesta actuació permetrà i regularà la col·locació de jardineres o testos a la via pública i la plantació de flors en escocells de l’arbrat de Barcelona per part de particulars, entitats i associacions d’establiments comercials, promovent les flors en terrasses i balcons.





Paraules clau

Ciutat Vella/ pla de flors/