Barcelona aposta i fa una crida per a la creació d’apps solidàries : Servei de Premsa

Barcelona aposta i fa una crida per a la creació d’apps solidàries

08/04/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona està aquest mes d’abril en plena efervescència en la creació d’aplicacions mòbils solidàries. Creadors d’apps estan treballant en idees per connectar habitatge disponible amb persones necessitades, donar ús social als excedents del comerç, conjugar família monoparental, maternitat i treball, combatre el fracàs escolar i donar eines contra la discriminació per qüestions de gènere, dins el Challenge Apps per la Inclusió Social, convocat per l’Ajuntament de Barcelona i la startup catalana dotopen.

Es tracta d’una convocatòria oberta a la presentació d’idees per crear aplicacions fins al proper 24 d’abril i adreçada a creadors d’apps i persones amb propostes per ajudar a solucionar algun dels cinc reptes plantejats. Apps per la Inclusió Social dóna els recursos tècnics i el suport de mentors per dissenyar apps solidàries amb l’objectiu de solucionar els cinc problemes, tots ells agreujats per la crisi econòmica.

La finalitat és que els participants trobin respostes útils en forma d’aplicacions per millorar la qualitat de vida de molts ciutadans. En el cas de l’educació, el 2011, el 21,8% dels alumnes d’ESO a Catalunya no es va graduar i el 26% va decidir no continuar la seva educació. Aquest és el segon índex de deserció escolar més alt d’Espanya. Per això, Apps per la Inclusió Social vol contribuir a crear apps per motivar els estudiants per trobar l’àrea que els interessa, perquè la passió és el millor pilot, donar poder als estudiants per prendre decisions informades sobre el seu futur professional i fer que els torni la diversió en l’aprenentatge.
L’objectiu de donar ús social als excedents del comerç vol evitar que 7,7 milions de tones d’aliments en bon estat es tirin tots els anys. Aquesta xifra, d’abast estatal, suposa una mitjana de 163 kg d’aliments per persona. En aquest sentit, Apps per a la Inclusió Social vol ajudar proporcionar una manera segura i adequada de redistribuir els aliments i els béns excedents, contribuir a estructurar i organitzar el flux de persones necessitades i permetre participar les petites i grans empreses.

El Challenge també busca apps per fomentar la igualtat entre homes i dones mitjançant eines didàctiques i donar oportunitat a dones i homes de comunicar-se entre elles i trobar suport quan es trobin en situacions de discriminació.

Per facilitar la conciliació i ajudar les famílies monoparentals i els cuidadors, es vol animar els creadors d’apps a proporcionar eines per connectar les persones usuàries entre elles, permetre que els usuaris es puguin ajudar a ells mateixos (crear una xarxa d’ajuda entre les persones usuàries) i tenir en compte la situació i les necessitats especials de les dones, com a col.lectiu més afectat.

Pel que fa a l’habitatge, Apps per la Inclusió Social anima a crear apps per proporcionar un mecanisme segur per a la distribució d’espai d’allotjament disponible i ajudar a satisfer les necessitats dels propietaris de l’habitatge amb les capacitats dels sol·licitants d’habitatge.

Per facilitar la participació de desenvolupadors o persones amb una bona idea per aconseguir els objectius, Apps per la Inclusió Social va ser present els dies 3 i 4 d’abril al HackForGood, un hackathon centrat en la innovació social, per desenvolupar noves idees, serveis o aplicacions per resoldre problemes socials, que va tenir lloc al Mobile World Centre de Barcelona.





Paraules clau

apps solidàries/