Fitch ressalta els sòlids resultats pressupostaris del 2013 de Barcelona i destaca la seva prosperitat econòmica : Servei de Premsa

Fitch ressalta els sòlids resultats pressupostaris del 2013 de Barcelona i destaca la seva prosperitat econòmica

04/04/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El darrer informe emès per l’agència de rating Fitch, a data de 4 d’abril de 2014, fa una valoració positiva de la liquidació del pressupost per l’any 2013 de l’Ajuntament de Barcelona, de la qual en destaca els sòlids resultats pressupostaris i posa en valor la seva prosperitat econòmica en relació als nivells nacionals, la fortalesa dels principals indicadors financers i les mètriques del deute. Davant d’aquestes consideracions, l’agència manté per la capital catalana el nivell màxim de rating que li permet el deute sobirà del Regne d’Espanya, que correspon a BBB amb perspectiva estable.

Segons l’anàlisi de Fitch, l’Ajuntament de Barcelona seguirà mantenint una posició financera molt forta en el mitjà termini. És una de les apreciacions realitzades després d’analitzar el resultat pressupostari de l’any passat, en què l’Ajuntament va executar la pràctica totalitat dels recursos disponibles per tirar endavant els projectes i serveis destinats a donar la màxima atenció a les necessitats de les persones, garantir el seu benestar i qualitat de vida i generar riquesa i llocs de treball.

El 2013 es va tancar amb l’execució del 97,55% del pressupost, equivalent a 2.246 milions d’euros, i unes inversions realitzades de 356M. A més, el superàvit acumulat de 23,5M permet continuar l’evolució positiva mostrada des de fa dos anys i recuperar l’estabilitat perduda a causa d’un dèficit total de 781,8M€ corresponent a la gestió dels anys 2009, 2010 i 2011. Alhora, el superàvit anual de 139,3M permet fer una inversió de 100M€ per augmentar en més de 1.000 habitatges el parc públic de lloguer assequible de la ciutat.

A partir d’aquestes xifres, Fitch subratlla que l’Ajuntament va reservar en els comptes una part important de l’avançament de la Participació dels Ingressos de l’Estat (PIE), fet que valora de forma positiva, ja que molt probablement la ciutat haurà de retornar un import encara indeterminat al Govern central.

Pel que fa al deute, l’agència considera que es mantindrà en una posició moderada. També posa de relleu una forta posició de caixa, que representa el 47% del deute a finals del 2013, de manera que no es fa necessari utilitzar línies de crèdit ni l’accés a cap mecanisme existent de l’Estat per finançar factures pendents de pagament a proveïdors. De fet, la mitjana de pagaments a proveïdors de l’Ajuntament corresponents a la liquidació de l’any 2013 ha estat de 29,2 dies.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha valorat molt satisfactòriament l’informe, ja que “posa de manifest la fortalesa econòmica i financera de Barcelona, i reforça la seva imatge de ciutat idònia per al creixement econòmic i les oportunitats de futur”.

Com ha argumentat Recasens, la “bona feina que està fent aquest Govern municipal està calant a nivell internacional, com s’està demostrant aquests dies en les diferents reunions mantingudes amb governants i empreses d’Amèrica”. Ho ha dit en referència al viatge institucional que la delegació encapçalada per l’alcalde, Xavier Trias, realitza als Estats Units, Colòmbia i Brasil per a impulsar la promoció econòmica de la ciutat.

Així mateix, la tinenta d’alcalde ha explicat que “un cop més es demostra que l’aposta de Barcelona per treballar des de la seriositat i la rigorositat per tal de posar el seu potencial al servei del país és l’opció guanyadora”, i ha conclòs que aquesta convicció és la permet donar uns serveis de qualitat als ciutadans i respondre a les seves necessitats.





Paraules clau

fitch/ pressupost/ prosperitat/