L’Ajuntament i el Centre Europeu del Voluntariat signen el Memoràndum d’Entesa per la Capitalitat Europea del 2014 : Servei de Premsa

L’Ajuntament i el Centre Europeu del Voluntariat signen el Memoràndum d’Entesa per la Capitalitat Europea del 2014

03/03/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, han presentat aquest matí a l’Ajuntament els actes que es duran a terme amb motiu del nomenament de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat 2014. A l’acte també hi han assistit Gabriella Cívico, directora del Centre Europeu del Voluntariat (CEV); Carles Agustí, comissionat de Participació Ciutadana; i Ramon Terrassa, director general d’Acció Cívica i Comunitària.

Abans de presentar el programa d’activitats previstes durant aquest any en què Barcelona exerceix la capitalitat europea del voluntariat s’ha signat el Memoràndum d’entesa entre l’Ajuntament i el CEV per formalitzar la col·laboració entre ambdós i implementar les activitats que es duran a terme a Barcelona amb motiu de la capitalitat europea del voluntariat 2014. Ja s’ha posat en marxa el web www.bcnvoluntariat2014.cat on es pot consultar tot la informació i on s’aniran presentant totes les novetats. El hastag de referència per participar i seguir la capitalitat europea del voluntariat és #bcnvoluntariat2014. Entre moltes activitats, cal destacar l’Escola d’Estiu del Voluntariat, que s’organitzarà amb el suport de la Generalitat i la Jornada Internacional de reflexió a l’entorn de l’associacionisme i el voluntariat. La Mostra d’Associacions de la Mercè també estarà centrada en la capitalitat europea del voluntariat.

El Centre Europeu del Voluntariat (CEV) té seu a Brussel·les i és una xarxa que agrupa més de 80 centres de voluntaris locals, regionals i nacionals, i els organismes que els donen suport a tota Europa. A través d’aquesta xarxa es promou el voluntariat així com l’intercanvi de coneixements, a més canalitzar les prioritats i preocupacions comuns de les seves organitzacions membres a les institucions de la Unió Europea i al Consell d’Europa. La Capital Europea del Voluntariat és una iniciativa que el CEV va tenir l’any 2013 per posar-la en pràctica a partir de 2014. Barcelona és la primera ciutat en obtenir aquesta capitalitat, a la qual optaven també Guimaraes (Portugal) i Laval i Rennes (França). La candidatura va ser presentada conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i va comptar amb la col·laboració de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), la Federació de Voluntaris de La Caixa ( FASVOL) i el suport de més d’un centenar d’entitats i institucions.

El memoràndum té com a objectius principals: fomentar encara més el voluntariat a Barcelona; enfortir la col·laboració amb els centres de voluntariat i els voluntaris de les organitzacions barcelonines, treballar per millorar i implementar les recomanacions de la Policy Agenda on Volunteering in Europe (PAVE) a Barcelona; fomentar el voluntariat internacional i els intercanvis de voluntaris i contribuir a l’enfortiment de la visibilitat del “reconeixement de la marca” del certamen de la Capital Europea del Voluntariat per tota Europa.

El primer tinent d’alcalde ha dit que “Barcelona exercirà de Capital Europea del Voluntariat, però també com a capital de Catalunya”. “Això vol dir que el programa d’activitats de la Capitalitat es podria estendre més enllà de la nostra ciutat”, ha dit Forn. Segons ha explicat, “Catalunya i Barcelona no es poden entendre sense el treball que els voluntaris duen a terme a través de milers d’associacions”. “Som el que som gràcies al treball de molta gent, a cada municipi, a cada districte i a cada barri. És aquest capital humà el que ens fa grans”, ha afirmat.

Per la seva banda, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha expressat el suport del Govern en aquesta iniciativa, que suposa un reconeixement a la ciutat i al país”. Munté ha reivindicat el model propi de voluntariat que té Catalunya, ha lloat la capacitat de treballar en xarxa i ha manifestat que “el paper de les entitats és bàsic per projectar un país que aposta per valors com la solidaritat, la cohesió, la participació i la suma d’esforços”.





Paraules clau

voluntariat/