Comencen les obres de desconstrucció de l’anella viària de la Plaça de les Glòries : Servei de Premsa

Comencen les obres de desconstrucció de l’anella viària de la Plaça de les Glòries

27/02/2014



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha assistit avui a l’inici de les obres de desconstrucció de l’anella viària de la plaça de les Glòries, que s’emmarquen en la transformació que s’està vivint a la plaça per a convertir-la en un nou centre social, econòmic i cultural de la ciutat.

Les obres de desconstrucció, sota la tutela de Barcelona d’Infraestructures Municipals (BIMSA), les executa la UTE Glòries, formada per les empreses Dragados, ACSA i Vopi 4, i la UTE Esteyco – Projects s’encarrega de la direcció d’obres.

En concret, la fase 1 de les obres, que s’allargarà fins a finals de juny, preveu la desconstrucció de l’anella costat mar i l’execució de la Gran Via de sortida en superfície.

Des de juny i fins al setembre tindrà lloc la fase 2, que correspon a la desconstrucció de l’estructura costat muntanya. Tots aquests treballs es completaran amb la urbanització provisional de la plaça que s’anirà fent a mesura que s’alliberin espais d’obra.

 

Tractament mediambiental de l’obra

Per al desmuntatge de l’anella viària, en viaductes i rampes, s’utilitzaran sistemes de desconstrucció de baixa agressivitat. La utilització d’aquets mètodes permetrà minimitzar l’impacte mediambiental de l’obra, reduint les emissions de soroll i de pols a l’entorn.

La desconstrucció de la estructura actual de l’anella viària de la Plaça de les Glòries s’executarà amb diferents sistemes de desconstrucció en funció de la zona o tipologia d’estructura. En concret s’utilitzaran sistemes com la demolició amb pinces demolidores, tall amb fil de diamant o disc de diamant en funció del gruix de l’estructura i posterior retirada mitjançant grua. També s’executaran crics hidràulics i la posterior demolició amb pinces en el cas de les piles.

La pinça de demolició que es fa servir en aquest procés és una de les més grans i potents que existeix al mercat amb una força de tall de 620 tones i una cisalla que té la capacitat d’agafar peces de fins a 1,3 metres d’amplada.

Les característiques més importants de la pinça són:

Mides:
2,90 m (llarg)
1,96 m (ample)
1,00 m (profunditat)

Obertura pinça: 1,3 metres
Força de tall: 620 tones
Força a la punta: 155 tones

 

Reciclatge de materials amb la matxucadora

El material provinent de l’enderroc es reutilitzarà en la seva majoria en l’àmbit de la plaça per tal de minimitzar els desplaçaments de camions i les emissions de CO2. Bona part del material, 45.063 m3, entre formigó i sauló, serviran com a reblert de la zona dels antics Encants, que es troben a un nivell inferior a la resta de la plaça. Per tal de poder reciclar el material provinent de l’enderroc, s’ha ubicat una matxucadora mòbil en aquesta zona dels Encants, una màquina que permet triturar els residus generats durant l’enderroc.





Paraules clau

Glòries/