La pràctica esportiva és la principal activitat de lleure entre els escolars de Barcelona : Servei de Premsa

La pràctica esportiva és la principal activitat de lleure entre els escolars de Barcelona

11/02/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha presentat avui els resultats de l’Enquesta d’Hàbits Esportius Escolars realitzat per l’Institut Barcelona Esports (IBE), a una població de 4.045 escolars de Barcelona d’entre els 6 i els 18 anys. La principal finalitat de l’estudi –realitzat entre el març i el juny de 2013– és conèixer la situació actual dels hàbits esportius dels escolars de la ciutat de Barcelona fora de l’horari lectiu, i comparar-lo amb el dels resultats de 2007 per saber quina evolució ha tingut.

S’entén com esport en horari no lectiu el practicat per nois i noies de 6 a 18 anys, durant el curs escolar, fora de l’horari lectiu i de forma regular (setmanalment).

Fandos ha destacat, durant la presentació, el creixement del 9,2% de la pràctica esportiva entre els escolars respecte del 2007, fins arribar a un percentatge total del 76% de la població, un índex que situa Barcelona en les primeres posicions del món. A més, ha celebrat que la diferència per sexes ha disminuït respecte del 2007 en un 4,1%, situant la diferència entre nens i nenes en un 13,3%.

L’estudi també recull l’increment de la pràctica esportiva a tots els districtes, on destaca un increment de la pràctica esportiva de nens i nenes que viuen a Ciutat Vella (en un 25%), cosa que permet afirmar que hi ha hagut una millora de l’equilibri territorial. Respecte l’any 2007, la diferència entre el districte amb més i menys nivell de pràctica s’ha reduït en un 4,7%.

Tot i mantenir-se el descens entre Educació Primària i Educació Secundària, durant la secundària i el batxillerat es mantenen els percentatges de pràctica i fins i tot es recuperen lleugerament. A més s’ha aconseguit rectificar la pèrdua de noies de practicants a 2n de batxillerat detectada a l’enquesta del 2007.

 

Esports més practicats

L’estudi 2013 presenta un nou matís respecte el 2007, ja que distingeix entre pràctica esportiva organitzada (per inscripció) i pràctica esportiva per lliure (realitzada de forma autònoma, sense estar subjecte a la supervisió d’una persona).

Aquest balanç mostra diferències de pràctica per sexes. Així, els quatre esports més practicats de forma organitzada en els nois segueixen sent els mateixos que en l’estudi de 2007 – futbol, futbol sala, bàsquet i natació-. En les nenes, els esports organitzats més practicats són danses, natació bàsquet i futbol. Per primer cop apareix la pràctica de futbol entre les noies.

 

Motius de pràctica

L’enquesta també pregunta als escolars sobre els motius de la pràctica de l’esport. Els associats a la competició són més rellevants en els nois, mentre que els motius vinculats a la socialització o a estar en forma són propis de les noies. Tot i així, els dos principals motius de pràctica són coincidents en ambdós sexes: “m’agrada fer esport”, i “perquè vull estar en forma”.

També es pot reafirmar que quan el pare i/o mare de l’escolar fa esport, l’índex de pràctica del noi és del 83%. En canvi, quan cap dels dos progenitors fa pràctica esportiva, el percentatge es redueix un 17%. Així doncs, es referma la importància dels models familiars en la pràctica esportiva en edat escolar.

Quan se’ls fa respondre sobre els motius de no pràctica, el que obté més resposta és: “perquè no tinc suficient temps lliure”. Sobre els motius d’abandonaments, la segmentació dels resultats no presenta diferències entre sexes. L’ampliació de les opcions de resposta, com ara el factor econòmic –pel qual no es preguntava a l’enquesta de 2007—fa aparèixer com a motiu de la no pràctica el fet que costi diners.

 

La pràctica respecte activitats no esportives

Les activitats esportives tenen una major importància que les activitats no esportives en l’ocupació del temps de lleure fora de l’horari escolar dels nois i noies, amb un 76% enfront un 41’8 %.

 

Pràctica ocasional

També hi ha un significatiu creixement dels nivells de pràctica durant períodes de vacances escolars (Nadal, Setmana Santa i estiu), tant en nois però sobretot en noies, que fan que disminueixin les diferències entre sexes (un 7’5% l’any 2007 enfront un 4’1%).

 

Línies d’actuació

Maite Fandos ha explicat que els bons resultats de l’enquesta “són fruit de les línies d’actuació posades en marxa i executades per l’Ajuntament de Barcelona, en unió amb el teixit associatiu de la ciutat”, i com exemples ha citat el programa “Convivim Esportivament”, amb el que es vol incidir i donar alternatives a l’ús del temps lliure de la població infantil i adolescent, impulsant activitats esportives en horari escolar i no escolar, entre tot l’alumnat dels centres educatius de primària i de secundària i entre aquells adolescents i joves que no estan ja en edat escolar i que tampoc treballen. Aquest programa recull intervencions com els Plans de Creixement (impulsats per l’IBE) juntament amb els Plans d’Activació, promoguts per la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona (CEEB).

La mesura també pretén fomentar la pràctica esportiva entre infants i adolescents en edat escolar en aquells barris i centres educatius on no existeix cap tipus d’activitat esportiva fora d’horari lectiu. S’ha tancat el curs 2012-2013 amb 1.225 participants. Les principals actuacions s’han produït a Sants-Montjuïc (33%) o a Nou Barris (33%). S’han dinamitzat 63 grups d’activitat d’infants i joves en centres educatius i 13 grups d’activitat per a joves i adolescents.

També ha assenyalat el Programa “De marxa fent esport”. El seu objectiu és la presa de consciència entorn la necessitat de tenir hàbits de vida saludables, així com mantenir i millorar la condició física individual. Fandos també ha destacat el bon funcionament del programa municipal “L’escola fa esport a la ciutat”, amb 47.000 nens i nenes beneficiaris; i el suport a les entitats organitzadores d’oferta d’esport en edat escolar fora de l’horari lectiu a través del programa “L’esport ens fa més grans”, amb 97.000 nens i nenes beneficiaris.

Vistos els resultats de la enquesta, la tinenta d’alcalde ha explicat que les línies d’actuació futures es podran centrar més en millorar i enriquir els aspectes qualitatius de l’oferta, i alhora, mantenir la tendència d’increment de la pràctica esportiva femenina.

També ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona treballarà per buscar noves formules que permetin generar ajuts per a la pràctica de l’esport, més enllà de les que ja s’estan duent a terme des del consistori.





Paraules clau

escola/ esport/ hàbits esportius/