Les farmàcies de Barcelona s’incorporen al projecte Radars, que vetlla per la gent gran que viu sola : Servei de Premsa

Les farmàcies de Barcelona s’incorporen al projecte Radars, que vetlla per la gent gran que viu sola

07/02/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les farmàcies de Barcelona s’han incorporat al projecte Radars de l’Ajuntament de Barcelona, que vetlla per les persones grans que viuen soles a casa seva. La col·laboració ha estat formalitzada aquesta mateixa setmana amb la signatura d’un conveni entre el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i l’Institut Municipal de Serveis Socials del consistori, en un acte a l’Ajuntament de Barcelona amb la presència de la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i del president del COFB, Jordi de Dalmases.

El conveni neix de l’interès mutu de l’Ajuntament de Barcelona i del COFB de coordinar-se per a dur a terme activitats socials en els respectius camps d’actuació, per tal de fer més eficaç l’atenció a diferents sectors de població a la ciutat de Barcelona. En el cas del projecte Radars, s’ha considerat que els professionals farmacèutics són persones amb un perfil idoni per fer les tasques que requereix aquest, ja que els farmacèutics són, d’una banda, agents de salut, i de l’altra, veïns integrats plenament en el teixit social de l’entorn.

A través d’aquesta col·laboració amb els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona, els farmacèutics podran exercir les diferents accions que es fan des del projecte Radars. Amb  aquest conveni, s’ha establert tres modalitats de col·laboració dels farmacèutics:

Un projecte d’acció comunitària

El projecte Radars és un projecte d’acció comunitària en què intervenen l’Ajuntament de Barcelona, les entitats del tercer sector i la ciutadania a títol personal, per crear una xarxa de prevenció que busca evitar l’exclusió i l’aïllament de la gent gran que viu sola, sobretot aquelles persones que no compten amb una xarxa sòcio-familiar estable que els pugui cobrir les seves necessitats socials, d’afecte i amistat i que poden resultar invisibles al seu entorn.

El projecte neix al barri del Camp de’n Grassot al 2008 a Gràcia, i al juliol del 2012, l’àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports li dóna un nou impuls per estendre el projecte a d’altres barris de la ciutat. Durant l’any 2013 es fa un gran avenç, de manera que actualment Radars ja funciona en 9 dels deu districtes de la ciutat i en 15 barris de Barcelona.

El lideratge del projecte es porta des de els Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb la col·laboració d’ entitats, veïns i veïnes –radars veïnals–, comerços del barri–radars comercials– i altres serveis, per tal de vertebrar una xarxa comunitària que possibiliti realitzar aquesta detecció de la gent gran en risc d’aïllament i desenvolupar accions preventives per a que persones grans vulnerables que gaudeixen autonomia puguin continuar gaudint-la.

En aquests moments, el projecte Radars compta amb el seguiment de 409 persones, amb la col·laboració de 147 entitats de la ciutat; 524 radars veïnals i 269 radars comercials.

A banda d’aquest seguiment, una altra acció del projecte ha estat la detecció de persones grans en situació de vulnerabilitat a partir del ‘Porta a Porta’: amb la col·laboració de la Creu Roja –amb la que hi ha un conveni de col·laboració per la realització d’aquest projecte a tota la ciutat— els voluntaris fan una prospecció barri per barri per a detectar persones grans que viuen soles, i la situació de les quals les fa idònies per ser usuàries del projecte Radars.

Amb el vistiplau de la persona gran, se li ofereix iniciar un seguiment a partir d’una plataforma de seguiment  telefònic, creada des del projecte i que gestionen entitats de voluntaris dels propis barris com és el cas de:

La tinenta d’alcalde Maite Fandos ha explicat que, el projecte Radars “és un exemple clar de bon veïnatge i de com Barcelona posa la comunitat al servei de les persones grans de manera que treballem plegats per a aconseguir una societat més cohesionada i inclusiva, i en conseqüència, més forta”. Fandos ha agraït la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona al projecte, perquè “la farmàcia és més que un comerç: els farmacèutics són un referent molt important per a la gent gran”, que ajuden “a donar suport a les persones grans, a qui tan devem”.

De la seva banda, Jordi de Dalmases, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha explicat que, amb l’adhesió al projecte Radars, “complim una doble finalitat: la nostra voluntat de ser cada cop més propers als veïns i veïnes del barri, i posar en valor la xarxa de farmàcies de Barcelona i la seva coordinació i organització”.





Paraules clau

farmàcies/ gent gran/