Sortejats els 160 habitatges de la promoció de ‘Can Cortada’, a Horta-Guinardó : Servei de Premsa

Sortejats els 160 habitatges de la promoció de ‘Can Cortada’, a Horta-Guinardó

03/02/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Consorci de l’Habitatge de Barcelona ha  sortejat  aquest matí 160 habitatges de la promoció de ‘Can Cortada’,  al districte d’Horta- Guinardó. Són habitatges amb protecció oficial en règim de dret de superfície situats a l’Av. Estatut de Catalunya, 57 i Maternitat d’Elna, 2- 18. En total hi ha 15 habitatges de dos dormitoris i 145 de tres dormitoris i un total de 152 aparcaments. Les quotes mensuals estimades amb aparcament inclòs oscil·len entre els 392 euros i els 685 €, en funció de la superfície i de si es financia el 80% o el 100% del preu de venda.

El sorteig que ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, s’ha fet a través del Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial. Hi han participat un total de 652 persones o unitats de convivència inscrites al Registre, que havien presentat la corresponent sol·licitud de participació en la convocatòria i que complien els requisits fixats a les bases.

Com en totes les convocatòries per adjudicar habitatges protegits, s’ha fet una reserva de 40 pisos (25% de la promoció) per a veïns de la zona (contingent territorial), que visquin als barris de La Clota, Vall d’Hebron, Horta i Montbau i 6 pisos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. En el contingent general han participat un total de 549 persones o unitats de convivència, 88 en el contingent territorial i 15 optaven als pisos per persones amb discapacitat.

El procediment del sorteig

El sorteig s’ha realitzat mitjançant aplicació informàtica. Ha comptat amb la presència del Gerent del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, la Directora del Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona, experts de la Comissió de Peritatges del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya que avalen l’aplicació i el procediment informàtic, i la notaria de l’Il·lustre Col·legi de Catalunya, Sra. Elena Romeo García.

Els pisos començaran a omplir-se a partir del mes de maig

El resultat del sorteig, amb els números i la llista de les persones agraciades ja es poden consultar a la web del Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona www.registrehabitatgebcn.cat i també es poden consultar anant a les Oficines d’Habitatge que hi ha a la ciutat.

A partir de la setmana vinent es començarà a citar als afavorits, sempre seguint l’odre del sorteig i començant pels contingents territorials, per revisar la documentació i perquè els possibles adjudicataris iniciïn els tràmits per finançar la compra dels habitatges. A partir de la propera setmana se’ls donarà hora per triar el pis en la mateixa promoció. La previsió és que a partir del mes de maig els nous propietaris puguin traslladar- se als pisos.

Aposta municipal pel dret de superfície

Aquesta és la sisena promoció d’habitatges en dret de superfície promoguda pel Patronat Municipal de l’Habitatge que se sorteja a la ciutat de Barcelona. Les primeres que es van adjudicar van ser les del C/ Reina Amàlia (31 habitatges), Tapioles, 79 (20 habitatges) i C/ Fluvià 94 (72 habitatges), C/ Roc Boronat 108, (95 habitatges), La Clota (132 habitatges).

 

El dret de superfície és un règim de tinença que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona per facilitar l’accés a un habitatge protegit que té una sèrie d’avantatges que donen més estabilitat, seguretat i garanties en aquests moments de crisi.

 

Amb aquesta fórmula, es transmet la propietat de l’habitatge per un període de 75 anys però el sòl queda en mans de l’administració, és a dir, en mans del Patronat Municipal de l’Habitatge. Un cop transcorregut aquest període, la propietat de l’habitatge passarà a mans de l’Ajuntament. Aquest termini es pot ampliar 15 anys més sense cost, sempre que l’habitatge estigui en bon estat de conservació i de manteniment.

Aquest sistema permet accedir a un habitatge mitjançant pagaments molt assequibles-similars a un lloguer protegit- durant només 30 anys (mentre dura la hipoteca) i amb quotes mensuals constants. A més, dóna seguretat i garanties a l’usuari, ja que aquest pot romandre en l’habitatge durant el període de durada del dret i el pot transmetre en herència.

En el cas que no es puguin pagar les quotes del préstec hipotecari per manca de feina o per altres motius, s’extingeix el contracte. El Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona es quedaria amb el pis i retornaria part dels diners pagats. És a dir, que el propietari quedaria lliure de qualsevol deute, i a més a més, podria recuperar part del capital ja amortitzat, millorant així les condicions de la dació en pagament.





Paraules clau

can cortada/ habitatges/ Horta-Guinardó/