Xavier Trias: “Les persones estaran al centre del nou pla de l’habitatge de Barcelona 2014-2020” : Servei de Premsa

Xavier Trias: “Les persones estaran al centre del nou pla de l’habitatge de Barcelona 2014-2020”

27/01/2014



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avui la sessió Plenària del Consell de l’Habitatge Social, l’òrgan consultiu i de participació del Consorci de l’Habitatge de Barcelona per fer el seguiment de les polítiques d’habitatge de Barcelona, on ha destacat la necessitat d’actuar “de manera decidida i situar les polítiques d’habitatge al centre del debat polític municipal”.

Trias ha destacat que “la situació actual de profunda crisi econòmica i social ha obligat l’Ajuntament a impulsar noves mesures d’habitatge per donar resposta a les noves necessitats”. “Això ens ha fet replantejar algunes de les polítiques d’habitatge que teníem, a posar en marxa un seguit d’iniciatives per garantir aquest dret bàsic de les persones i a iniciar la revisió del pla de l’habitatge vigent per elaborar un nou pla de l’habitatge de Barcelona 2014-2020”, ha afegit.

“Les persones estaran al centre del nou Pla d’Habitatge de Barcelona. Hi ha moltes persones i famílies que estan en una situació molt difícil de vulnerabilitat, quan no directament d’exclusió social i això ens ha fet replantejar algunes de les polítiques d’habitatge que teníem a l’Ajuntament”. Segons ha dit Trias, “les polítiques d’habitatge són polítiques socials. Cal potenciar noves fórmules que garanteixin el dret a l’allotjament”.

“La construcció d’habitatges és només una de les polítiques possibles. És molt important valorar també les polítiques que incideixen en els habitatges ja construïts”, ha argumentat l’alcalde, i ha citat com a exemples: rehabilitació, habitatges buits, ajuts al pagament de lloguer, ampliar el parc públic de lloguer, incentivar el lloguer privat i la gestió del sòl.

En la seva intervenció davant les entitats que treballen en polítiques d’habitatge, tant l’alcalde com el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, han fet un repàs a les diferents iniciatives “pioneres” que està impulsant l’Ajuntament per garantir el dret a l’habitatge a diferents col·lectius: impulsant habitatges de lloguer assequible, allotjaments socials i centres d’acolliment pels que no en tenen, amb ajuts al pagament o mediant amb els bancs per les persones que estan en risc de perdre el pis o fomentant la rehabilitació pels qui el tenen en mal estat.

Barcelona, pionera en polítiques d’habitatge

Antoni Vives ha subratllat que “Barcelona ha estat pionera en promoure mesures preventives per fer front als desnonaments” i ha posat en valor la col·laboració amb entitats del Tercer Sector, entitats financeres, col·legis professionals i l’administració de justícia que s’han posat en marxa.

Ha recordat que l’Ajuntament va deixar de cobrar l’impost de la plusvàlua, va demanar a bancs i caixes aturar desnonaments i va reclamar al govern espanyol destinar a lloguer social els habitatges absorbits pel “banc dolent”. A més, Vives ha recalcat que “hem establert convenis amb entitats financeres per a la cessió de pisos buits destinats a la inclusió social, seguirem treballant per aquesta via i, com vaig anunciar, donarem suport a la moció impulsada per la PAH que es votarà en el proper Plenari i l’Ajuntament podria sancionar les entitats que mantinguin pisos buits en zones molt necessitades d’habitatge, com Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i el Sud-Oest del Besòs”.

Pel que fa a l’ampliació del parc públic de lloguer assequible, l’Ajuntament ha posat 189 pisos de lloguer assequible a Torre Baró, subvencionant el 50% del preu de lloguer; n’ha adquirit 41 més de REGESA a Torres i Bages, i ha adjudicat 34 habitatges de lloguer a Cristóbal de Moura i 30 més en una promoció del Passeig de Santa Coloma. Actualment Barcelona compta amb 10.311 habitatges protegits de lloguer, dels quals més de 2.000 son de lloguer social i ha adjudicat 213 pisos per emergències socials al llarg del 2013.

Pel que fa a l’atenció a persones sense llar, “una altra prioritat”, s’han ampliat les places d’allotjament dins de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar amb un nou Centre permanent d’acollida nocturna als “Sense sostre” al Passatge Dos de Maig en el marc de l’Operació Fred, el nou Centre d’allotjament temporal familiar a Navas i el Centre per a persones soles i parelles a Hort de la Vila (Sarrià).

El responsable municipal ha posat en valor “l’aposta decidida que hem fet per promoure la bona habitabilitat dels edificis, amb el Pla Dintres a Ciutat Vella, i ha recordat que destina una partida il·limitada per evitar pobresa energètica: 3.117 ajuts al 2013, més de 500.000€.

Directrius del nou Pla d’Habitatge 2014-2020

Trias ha destacat la necessària implicació de totes les entitats que formen part del Consell de l’Habitatge Social per poder tirar endavant el nou Pla d’Habitatge de Barcelona 2014-2020 amb “el màxim consens social i polític” i que doni resposta a les noves necessitats i realitats socials i econòmiques.

Algunes de les línies d’actuació que ja s’han iniciat, prioritàries i que transformaran la manera de promoure les polítiques d’habitatge en aquesta ciutat a curt, mig i llarg termini són:

– Pla Empenta de regeneració de sòl per la construcció de nou habitatge tant lliure com protegit, amb aportació d’inversió directa municipal per posar nous solars al mercat de l’habitatge tan de habitatges protegits com lliures. Tenim 15 solars pràcticament disponibles per a poder adjudicar a promotors i que possibiliten la promoció d’un miler de nous habitatges. Can Batlló i La Marina (sector 10), àmbits on la transformació és més evident gràcies al Pla Empenta que ha permès desencallar la situació.

– Pla per a la construcció de 1.000 nous habitatges de lloguer assequibles per pal·liar la manca de finançament i la gairebé desaparició dels ajuts a l’habitatge protegit, és a dir, aportació de pressupost municipal per a la construcció d’habitatges de lloguer amb l’objectiu d’ampliar de forma substancial el parc d’habitatge assequible a la ciutat sota control públic.

– La mediació entre llogaters i propietaris en cassos d’impagament per donar resposta al risc de perdre l’habitatge de lloguer per canvis de les condicions econòmiques dels llogaters o per la finalització de contractes (que causen un 85% dels desnonaments que es produeixin a la ciutat). El servei de mediació en lloguer, posat en marxa a l’octubre de 2012,ha permès negociar amb el propietari i mantenir l’habitatge a 95 dels 182 casos atesos.

– La posada en marxa dels nous centres d’allotjament familiar per tenir una major capacitat de resposta i un millor suport social en els cassos efectius de pèrdua d’habitatge, per actuacions d’emergència. Per al 2014, previsió de posada en servei un Nou Centre d’allotjament temporal familiar a la ciutat i un nou Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) al carrer Llacuna.

– La incorporació de la millora energètica en els ajuts a la rehabilitació amb premis per estimular les solucions més eficients per avançar cap a l’autosuficiència energètica tant pel que representa d’estalvi energètic com per reduir la petjada ecològica. Des del 2008, un 17% dels 128.356 habitatges de la ciutat han rebut algun tipus d’ajut per dut a terme una actuació de rehabilitació.

– Acords de col·laboració amb entitats financeres i entitats socials per ampliar la capacitat d’acció davant la pèrdua d’habitatge.

– Nous serveis a les Oficines de l’Habitatge per tal de centralitzar totes les gestions que els ciutadans han de realitzar en matèria d’habitatge, i que les Oficines d’habitatge esdevinguin una finestreta única en aquest tema. Així, els ciutadans poden sol·licitar els ajuts d’especial urgència per a casos d’impagament de rendes o hipoteques, la mediació amb entitats bancàries en casos d’impagament de préstecs hipotecaris (OFIDEUTE), i les cèdules d’habitabilitat a qualsevol de les Oficines de la Xarxa.





Paraules clau

Alcalde Trias/ habitatge social/