Xavier Trias ressalta a Davos que la prioritat ha de ser generar llocs de treball per assegurar el progrés social i un desenvolupament econòmic sostenible : Servei de Premsa

Xavier Trias ressalta a Davos que la prioritat ha de ser generar llocs de treball per assegurar el progrés social i un desenvolupament econòmic sostenible

22/01/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona ha participat aquest matí a la sessió “Reimaginant l’ocupació”, juntament amb altres líders de governs, ciutats i institucions en el marc de l’edició anual del World Economic Forum que es celebra a Davos, i que de nou reuneix a aquesta ciutat suïssa els principals líders econòmics i polítics mundials per debatre sobre “La remodelació del Món: conseqüències per a la societat, política i negocis”.

En la seva intervenció, l’Alcalde Trias ha afirmat que l’ocupació és un tema “crucial i oportú” i ha destacat la necessitat de centrar-se en la generació d’ocupació, perquè en cas de no fer-se així, ha alertat, “ens podem trobar davant un gran desafiament en termes de progrés social i que pot danyar les perspectives d’un desenvolupament econòmic sostenible”. Trias ha insistit en que cal crear llocs de treball de qualitat.

L’Alcalde ha exposat com està afrontant Barcelona aquests reptes i per promoure una economia social. La capital catalana, com la resta del sud d’Europa, ha dit Trias, s’ha vist afectada per la crisi econòmica i, en conseqüència, el nivell d’atur és molt alt. “Malgrat que les dades d’atur de la ciutat estan per sota de la taxa de la resta de l’estat, la situació és preocupant”. L’any passat la ciutat va tancar amb 107.677 de persones aturades, el que representa 4.515 persones menys que l’any anterior: “la major caiguda de l’atur des de desembre de 2005”.

Trias ha explicat que aquesta situació es deu a diversos factors. En primer lloc, l’Ajuntament de Barcelona és solvent, no fa dèficit i paga els seus proveïdors a 30 dies. Aquesta estabilitat financera, més les inversions per crear noves infraestructures i equipaments, ha permès crear llocs de treball. A més, ha explicat l’alcalde, s’han posat en marxa iniciatives per promoure una economia social, ajudar a aquells grups de població especialment afectats per la crisi, com els joves i els aturats de llarga durada. Trias ha posat com exemple el programa “Barcelona crea ocupació”, que destina 3.000 euros a empreses per tal de crear llocs de treball a llarg termini per a aquests grups de població.

L’alcalde també ha destacat la importància de donar suport als emprenedors, que a Barcelona han estat sempre molt importants. Així, el 2013 es van crear 5.425 noves empreses, el que representa un augment del 6% en relació a 2012. Una altra aposta important és l’educació, la promoció del talent i desenvolupament d’habilitats. En aquest aspecte ha destacat la tasca de l’agència municipal Barcelona Activa.

L’alcalde ha explicat que Barcelona ha apostat també per promoure nous sectors econòmics. “Barcelona”, ha dit Trias, “ha de ser reconeguda internacionalment com una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar. I hem d’utilitzar tots aquests actius per enfortir la nostra competitivitat global i crear nous llocs de treball d’alta qualitat”.

En aquest sentit, Trias ha explicat que la designació de Barcelona com a Capital Mundial del Mòbil és una magnífica oportunitat per reforçar tots els sectors relacionats amb les noves tecnologies. També ha explicat la important aposta per transformar Barcelona en una Smart City de referència internacional i per posicionar la ciutat com una de les principals capitals europees en el disseny, la fabricació i l’adopció del vehicle elèctric. Altres sectors que s’estan impulsant són el sector nàutic, la recerca, o les infraestructures com el tren, l’aeroport o la logística. L’alcalde ha explicat l’ampliació del port ha permès duplicar la seva capacitat logística, el que està convertint Barcelona en la porta d’accés al sud de la mediterrània a les mercaderies xineses.

“Estem reforçant tots els nostres actius i treballant per atraure inversió i talent internacional i ho fem per poder invertir en les persones, perquè la qualitat de vida i el benestar de les persones és la nostra principal prioritat”, ha finalitzat l’alcalde.

El debat ha estat moderat per Robert Greenhill, director general, director de negocis i membre de la Junta Directiva del Fòrum Econòmic Mundial; i hi han assistit, entre d’altres, Ana Botella, alcaldessa de Madrid; Ignazio Marino, alcalde de Roma; Kadir Topbas, alcalde d’Istanbul; Kasim Reed, alcalde d’Atlanta; Mauricio Macri, alcalde de Buenos Aires; Mpho Parcs Tau, alcalde executiu de Johannesburg; altres representants polítics com Sérgio Cabra, governador de Rio de Janeiro; Daniel Osvaldo Scioli, governador de Buenos Aires; Pauline Marois , primera ministra del Quebec; Rick Perry, governador de Texas; Alison Redford, primera ministra d’Alberta; representants d’empreses com ManpowerGroup, Enertiva, Telefónica i Google Inc; membres d’institucions com l’OCDE o la Fundació Rockefeller i acadèmics de Harvard.

Reunions bilaterals

Al llarg de la seva estada al Fòrum de Davos, l’alcalde Trias, que ha estat acompanyat pel Tinent d’Alcalde d’Habitat Urbà, Antoni Vives, està mantenint reunions bilaterals amb diversos líders polítics, econòmics, d’institucions acadèmiques, ONG’s, representants de la societat civil i d’empreses punteres presents a Davos. Aquest matí s’ha reunit amb representants d’empreses molt destacades del sector de les noves tecnologies que li han expressat el seu interès per Barcelona i per la possibilitat de venir a invertir a la ciutat.

L’alcalde ha destacat la importància de ser present a aquesta reunió anual del World Economic Forum, “tant per poder exposar l’experiència de Barcelona en diversos àmbits, com per a poder trobar noves inversions per a la ciutat, unes inversions que generen activitat econòmica i llocs de treball a la ciutat, a través de la col•laboració de grans empreses i els governs”. “Perquè el futur és el partenariat públic-privat, nosaltres posem la ciutat i ells fan les inversions que generen economia i ocupació”, ha dit Trias.





Paraules clau

Alcalde Trias/ davos/