L’Ajuntament disposarà d’una partida il·limitada per fer front a les situacions de pobresa energètica : Servei de Premsa

L’Ajuntament disposarà d’una partida il·limitada per fer front a les situacions de pobresa energètica

19/01/2014



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), disposarà aquest any d’una partida específica i il·limitada per tal de fer front a totes les situacions derivades del tall de subministraments energètics i d’aigua a les persones amb precarietat econòmica.

Durant l’any 2013, l’ajuntament ha atorgat 4.540 ajuts econòmics en matèria de manteniment d’habitatge per un import de 1.060.415 euros (un 27,64 % més respecte l’any anterior), dels quals 3.117 ajuts per un import de 512.281 euros corresponen al pagament de subministraments per pal·liar els efectes de pobresa energètica (el 96,7% més que l’any 2012).

Maite Fandos, que presentarà a la propera Comissió de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, l’Informe de govern sobre les actuacions de l’Ajuntament de Barcelona per lluitar contra la pobresa energètica, ha assenyalat el “ferm compromís de l’Ajuntament de Barcelona per donar una contundent i efectiva resposta a les creixents necessitats socials de la ciutat”.

L’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, a part de disposar d’una partida econòmica il·limitada, també portarà a terme diferents accions per fer front als efectes de la pobresa energètica:

Per una banda, s’estan establint relacions amb representants de les companyies que operen a Barcelona per establir els circuits i la interlocució necessària que garanteixi el coneixement del Serveis Socials en els casos de tall en el subministrament de persones vulnerables:

– Conveni entre l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona i ENDESA,S.A. per coordinar les pautes d’intervenció i ajuts per deutes generats amb motiu del subministrament d’electricitat i gas dels consumidors i usuaris de serveis socials en situació de vulnerabilitat econòmica

– Dins del marc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, participació en la comissió per establir els circuïts entre els Serveis Socials i les Companyies d’Aigua.

– Els Centres de Serveis Socials de la ciutat continuen informant del Fons de Solidaritat de la Fundació AGBAR, i faciliten informació a les persones interessades per obtenir la documentació necessària i poder fer ús d’aquesta ajuda amb l’objectiu d’eximir del pagament del consum d’aigua.

Per l’altra, es realitzarà una campanya de divulgació i comunicació emmarcada principalment en els centres de serveis socials de la xarxa de l’IMSS, els Centres d’Atenció Primària, el Banc d’Aliments i altres serveis i entitats del tercer sector social per donar a conèixer els ajuts disponibles per fer front a la pobresa energètica, tarifa social, consells d’ estalvi energètic, entitats d’ajuda, etc.

A més, a partir del Decret aprovat per la Generalitat de Catalunya el passat mes de desembre per impedir la interrupció dels subministraments energètics a les persones en situació de vulnerabilitat, els Centres de Serveis Socials ja disposen de la informació sobre els requeriments i efectes de la mesura, així com de la documentació a aportar i el procés que, una vegada realitzat l’informe social, ha de fer el ciutadà.

Els Centres de Serveis Socials continuaran treballant de forma conjunta amb les entitats socials de la ciutat per abordar de manera coordinada els ajuts a famílies afectades per aquest problema des de la vessant de la detecció, la informació i l’atenció.

Fandos ha destacat que “disposem dels mitjans necessaris per garantir que la xarxa de Serveis Socials de l’Ajuntament puguin donar cobertura a totes les persones vulnerables que no puguin fer front als costos derivats del manteniment dels subministraments bàsics de la llar, així com de qualsevol necessitat bàsica”.

La tinenta d’alcalde també ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona ha incrementat en un 7,2% el pressupost de protecció i promoció social arribant fins als 232,4M€. Aquestes partides han tingut un increment acumulat del 30% des de 2011.

 





Paraules clau

energia/ pobresa/