L’Alcalde Trias assegura que la incipient recuperació econòmica que es comença a percebre arribarà a tothom i no deixarà ningú enrere a Barcelona : Servei de Premsa

L’Alcalde Trias assegura que la incipient recuperació econòmica que es comença a percebre arribarà a tothom i no deixarà ningú enrere a Barcelona

15/01/2014



Temps estimat de lectura: 13 minuts

“Hem d’assegurar que la incipient recuperació econòmica que es comença a percebre, arribi a tothom i no deixi ningú enrere”. Amb aquesta frase l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha resumit el seu compromís social amb la ciutat de Barcelona, per donar resposta a les necessitats de les persones establint com a prioritat la generació de llocs de treball i afavorir l’accés a l’habitatge.

L’alcalde ha participat aquesta tarda en la trobada anual amb els mitjans de comunicació de la ciutat en l’acte “L’alcalde respon”, organitzat pel Col·legi de Periodistes, davant de més d’un centenar de periodistes de diversos mitjans, regidors del govern, altres membres del consistori i representants d’altres grups municipals, com Gabriel Colomé del PSC, i el conseller de Presidència, Francesc Homs. La trobada, que s’ha celebrat a la seu del Col·legi de Periodistes després d’haver-se reformat i adaptat, manté el format que s’ha utilitzat els darrers anys, i que ha consistit d’una primera intervenció de l’alcalde, i en acabar el degà del Col·legi de Periodistes, Josep M Martí, ha donat pas a les preguntes formulades pels periodistes.

L’alcalde ha iniciat la seva intervenció mencionant el periodista de El Periódico, Marc Marginedas, segrestat fa uns mesos a Síria, mentre hi treballava pel diari barceloní.

Ha començat la conferència afirmant que l’any que acaba de començar serà un “any determinant per a la vida política de Barcelona i de Catalunya però encara marcat per la profunda crisi econòmica i social”. Aquest 2014, ha dit, estarà molt centrat en la consulta perquè puguem decidir sobre com volem que sigui el nostre futur com a país, i en aquest sentit ha afegit que com alcalde de Barcelona estarà al costat del govern de la Generalitat en aquest procés. “Cal fer una consulta per saber què pensa la gent, i no permetre-la seria una equivocació ”.

Trias ha destacat que Barcelona és una ciutat amb una marca molt potent que genera confiança i simpatia a tot el món, que presenta uns resultats econòmics molt positius en un entorn advers, una ciutat solvent, que fa dèficit zero. “I és aquest context de solvència i de credibilitat a nivell internacional el que ens fa encarar el futur amb confiança”, ha dit Trias afegint que tot i així cal tenir present les dificultats socials que travessen molts barcelonins i barcelonines.

L’alcalde ha explicat que s’ha aconseguit tirar endavant un “pressupost al servei de les persones” de 2.574M€. Malauradament, ha afirmat, aquests pressupostos s’han hagut de sotmetre a una qüestió de confiança, “no és la fórmula que més m’agrada, però no podem permetre que Barcelona quedi aturada”. Segons l’alcalde aquests pressupostos estan dirigits a combatre les desigualtats socials, amb polítiques socials, d’accés a l’habitatge, l’educació i l’ocupació.

L’alcalde ha explicat que vol que Barcelona, capital de Catalunya, sigui una ciutat de Cultura, Coneixement, Creativitat, Innovació i Benestar. “Benestar vol dir una ciutat d’oportunitats per a tothom, que doni resposta als que tenen més necessitats”, ha dit afegint que per això cal “gran compromís social, que permeti donar resposta a les necessitats de les persones però que, per sobre de tot, generi treball i habitatge”.

“Hem d’assegurar que la incipient recuperació econòmica que es comença a percebre, arribi a tothom i no deixi ningú enrere”, ha afirmat.

L’alcalde ha explicat que l’acció del govern que encapçala se centrarà en donar resposta a les tres prioritats: l’atenció a les persones, especialment aquelles més vulnerables; la reactivació econòmica i la creació d’ocupació; i fer que Barcelona funcioni, amb uns serveis de qualitat.

Xavier Trias ha assenyalat que per atendre les persones aquest any 2014 s’incrementarà el 7,2% en termes reals el pressupost de protecció i promoció social arribant fins als 232,4M€ i ha recordat que aquestes partides han tingut un increment acumulat del 30% des de 2011. “Cada euro que gastem en ajudar les persones, té un retorn social immens”. Per a Trias l’atenció social no és una despesa i ha explicat que aquesta atenció l’ajuntament l’ofereix de manera compartida amb el Tercer Sector.

Trias ha explicat les millores introduïdes en els diversos serveis socials que s’ofereixen a la ciutadania, com l’ampliació del Servei d’Atenció Domiciliària; el Servei de Teleassistència, “per primer cop a la nostra ciutat, no hi ha llistes d’espera”; la Targeta Solidària d’Aliments; el 2014 se seguiran ampliant les places de menjadors socials i oferint berenars nutritius per a infants i joves als centres oberts, àpats a domicili i àpats en companyia; la reducció, tot i l’augment de persones ateses, del temps d’espera de la primera visita als Centres de Serveis Socials de la ciutat.

També ha explicat que es vol ampliar el Parc Públic d’Habitatge de Lloguer a preu assequible a la ciutat de Barcelona. “Aquest és el principal repte que tenim si volem garantir que Barcelona segueixi sent una ciutat inclusiva de cara al futur, perquè treball i habitatge són les dues condicions bàsiques que una persona ha de mantenir per estar plenament integrada a la societat”.

L’alcalde ha explicat que s’està treballant, amb la col·laboració d’entitats socials, entitats financeres, col·legis professionals i l’administració de justícia, per fer front als desnonaments. “Barcelona ha estat pionera en promoure mesures preventives per fer front als desnonaments”, ha dit recordant que l’Ajuntament va deixar de cobrar l’impost de la plusvàlua en aquells casos de pèrdua de l’habitatge habitual. Trias ha explicat que es treballa perquè les entitats financeres cedeixin una part del seu estoc de pisos buits per gestionar-los com a lloguer social i ha afegit que “si cal, l’Ajuntament sancionarà, dins el marc legal, aquestes entitats que mantinguin pisos buits en zones necessitades d’habitatge com Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i el Sud-oest del Besòs”.

Amb tot, ha dit, aquestes mesures no són suficients i cal anar encara més enllà, per això es treballa per ampliar els pisos de lloguer assequible, a bon preu, en 1.000 nous habitatges en els propers dos anys. “Ens hem proposat finançar inicialment aquests habitatges amb els recursos (100M€) que obtindrem de la creació d’una societat mixta de gestió d’un grup d’aparcaments municipals. Espero comptar amb el suport dels grups municipals per tirar endavant aquesta política innovadora, i molt necessària per al futur de la nostra ciutat”. De moment, s’han facilitat 189 pisos de lloguer assequible, propietat de REGESA a Torre Baró, subvencionant el 50% del preu de lloguer. També ha explicat que fa pocs dies s’ha ampliat aquesta oferta amb l’adquisició d’un edifici propietat de REGESA a Torres i Bages (41 habitatges), a l’entorn de les Casernes de Sant Andreu. “L’aposta per l’habitatge de lloguer assequible és per a mi una prioritat molt important, que va més enllà d’aquest mandat municipal”.

També és una prioritat, ha explicat, l’atenció a les persones sense llar, i per això s’han creat nous serveis per atendre diferents situacions i necessitats, i hem ampliat de manera important les places d’allotjament dins de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar; aquest hivern hem posat en marxa un nou Centre permanent d’acollida nocturna a “sense sostre; l’any passat el centre d’allotjament temporal familiar a Navas i el centre per a persones soles i parelles a Hort de la Vila; aquest 2014 s’obrirà un nou centre d’allotjament temporal familiar a la ciutat i entrarà en funcionament el nou Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) del carrer Llacuna. L’alcalde també ha destacat la feina duta a terme per garantir l’allotjament temporal digne per les persones en situació irregular i ha criticat la situació que es viu al CIE de la Zona Franca.

L’alcalde ha explicat que el 2013 es van destinar 16M€ i es dedicaran 17M€ més el 2014 al manteniment i la conservació d’escoles i equipaments educatius de la ciutat. També que han obert les escoles Mediterrània i Sant Martí, l’escola bressol Caspolino i una ludoteca a la Barceloneta. Per aquest 2014, ha explicat, es destinaran 25M€ a reformes, ampliacions i millores en les escoles. “Construirem nosaltres l’escola Univers, i les escoles bressol Guinardó, Germanetes i Escorial”, ha explicat Trias, que ha afegit que el compromís de l’Ajuntament amb l’educació es concentra en la millora de l’escolarització i la promoció de l’èxit escolar.

“La millora del benestar i la qualitat de vida de les persones i de les famílies seguirà sent una prioritat al llarg de tot el 2014. Aquestes són polítiques de progrés, adreçades a millorar el benestar de les persones. Unes polítiques d’equitat i de justícia social molt importants en els moments difícils que vivim”, ha assenyalat Trias.

Com a segona prioritat per aquest any, Trias ha situat la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, “l’atenció social és important, però la integració i la inclusió social de les persones ve pel treball”. L’alcalde ha afirmat que cal garantir que l’activitat econòmica que genera la ciutat “reverteixi en el benestar i la qualitat de vida de les persones. No podem crear una ciutat de dues velocitats, perquè no hi ha progrés social sense progrés econòmic. Hem d’aconseguir que l’èxit de Barcelona sigui un èxit de tots”.

Trias ha destacat la necessitat de millorar les condicions d’ocupabilitat de les persones que s’han quedat sense feina i dels joves que encara no han entrat al mercat laboral. L’alcalde ha explicat que aquest 2014 es posarà en marxa un nou programa d’ocupació, per oferir 450 llocs de treball, mitjançant ajuts a la contractació, que reforcen la intervenció municipal en aquells barris on es concentra més atur. Aquest nou programa anirà adreçat a aquests col·lectius més castigats per la crisi (joves i majors de 45 anys), i permetrà que aquestes persones puguin desenvolupar la seva activitat en empreses en creixement, i sobretot en empreses i entitats del Tercer Sector Social; i que se sumarà als de foment a la contractació a les empreses i els de servei personalitzat de suport a la recerca de feina.

El 2014 també se seguirà reforçant la formació, l’acompanyament i l’assessorament laboral als joves. en sectors de futur com la tecnologia mòbil, les smartcities i les energies renovables; serà l’any de la consolidació de la plataforma Barcelona Growth a l’edifici Media-TIC; se seguirà potenciant, amb la col·laboració de Barcelona Global, la marca de la nostra ciutat a l’exterior.

Barcelona té una economia diversificada amb sectors tradicionals molt competitius, com el comerç, la indústria, els serveis, el turisme, o les noves tecnologies. Pel que fa al comerç, ha dit, s’estan impulsant mesures de suport i impuls al comerç tradicional; continuarà la remodelació dels mercats municipals com els de Sant Antoni, el Ninot, Sants, Galvany i Guinardó. Trias ha dit que es treballa amb els eixos per mantenir l’equilibri comercial i preservant el comerç de proximitat dels barris.Referent al turisme, l’alcalde ha destacat la necessitat que la riquesa genera el turisme “ha de revertir necessàriament en la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones”, i ha insistit, una vegada més, en demanar que la ciutat hauria de gestionar l’IVA del turisme ja que aquesta fórmula permetria redistribuir millor la riquesa que genera el turisme a la nostra ciutat.

El 2013, ha assenyalat Trias, ha estat el de la consolidació de Barcelona com a Capital Mundial del Mòbil, que contribueix a associar la ciutat amb un sector en continu creixement com el de les tecnologies mòbils. Al llarg de l’any s’han iniciat diversos projectes per posar la tecnologia mòbil al servei de les persones. Un altre aspecte important per a la reactivació econòmica, ha destacat Trias, són els diversos projectes referents a les smartcities

Trias ha afirmat que Barcelona és una gran ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar de nivell internacional, “la cultura és l’ànima, i una eina de generació d’activitat econòmica bàsica”. Aquest any es posarà en marxa el Museu del Disseny de Barcelona i s’iniciarà el desenvolupament del Museu de les Cultures del Món i el Canòdrom. L’alcalde ha remarcat que a Barcelona, “cultura i esport formen un binomi perfecte que ens projecta al món”, i ha recordat que segons un estudi recent Barcelona és la segona ciutat més esportiva del món, només després de Londres, passant en només un any, del vuitè al segon lloc gràcies, entre d’altres motius, per l’èxit dels Mundials de Natació que han tingut un gran impacte econòmic i mediàtic per a la nostra ciutat. Xavier Trias ha explicat que Barcelona fa una aposta molt potent per acollir grans esdeveniments esportius internacionals, i sobre la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus el 2026, ha explicat que “s’està treballant per fer-la realitat”.

“Tenim una gran ciutat internacional que està cridada a tenir cada vegada més influència en el futur. Per això, no em canso de repetir que hem de treballar plegats i contribuir a la bona imatge i el bon funcionament de la ciutat. Fent que aquest èxit internacional reverteixi en la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones”, ha remarcat Trias.

La tercera prioritat del govern de Xavier Trias és “fer que Barcelona funcioni amb uns serveis de qualitat, seguint uns criteris d’excel·lència”. A parer de l’alcalde, l’Enquesta de Serveis Municipals 2013 “ens indica que anem pel bon camí però no podem abaixar la guàrdia”. Trias ha recordat que enels darrers dos anys els fets delictius s’han reduït en un 8,9% a la ciutat de Barcelona, i s’està consolidant un bon model de col·laboració entre la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. L’alcalde ha explicat que enguany s’incorporaran 113 nous agents al cos de la Guàrdia Urbana, i que, gràcies a una esmena introduïda en els Pressupostos Generals de l’Estat, aquest 2014 es podran convocar 100 noves places de Guàrdia Urbana i 67 del cos de bombers.

Sobre el transport públic, Trias ha afirmat que la Línia 9 del metro és un projecte molt important per Barcelona i ha afirmat que el gran repte per aquest any és “aconseguir un bon contracte programa, viable, potent i sostenible per al transport públic metropolità”.

Trias ha explicat que aquest any 2014 serà any d’obres, amb projectes de gran impacte ciutadà, i per aquest motiu ha demanat disculpes als barcelonins i barcelonines per les molèsties que temporalment puguin ocasionar.

Com ha assenyalat Trias les inversions, “són una oportunitat per promoure l’equilibri territorial, i també són mecanismes de reactivació econòmica i de creació d’ocupació”. Alguns estudis consideren que per cada 100.000€ invertits a la ciutat, es poden crear 1,5 llocs de treball. Seguint aquestes estimacions durant el període 2012-2015, s’hauran creat a la ciutat uns 24.300 llocs de treball. I ha assenyalat que els barris de Torre Baró, la Clota, la Marina del Prat Vermell i la Trinitat Nova, amb índex de renda molt baixos, són els que presenten un volum d’inversió per càpita més alt.

“Tot i la greu crisi econòmica i social que ens afecta, està clar que Barcelona no s’atura, i es projecta al món amb un potencial de creixement gràcies a les seves infraestructures”, ha afirmat Trias, que ha recordat que el mes de juliol es va donar un impuls a la construcció de l’estació de la Sagrera, i al setembre es va signar el protocol per fer realitat els nous accessos ferroviaris definitius al Port de Barcelona. Trias s’ha mostrat contundent en exigir l’execució d’aquestes inversions per tirar endavant aquests projectes importants i ha reclamat el compliment dels acords contrets pel govern de l’Estat amb la ciutat de Barcelona.

L’alcalde ha afirmat que “Barcelona és una ciutat que enamora i és admirada a tot el món, una ciutat atractiva, amb una situació geogràfica privilegiada, ben connectada amb unes infraestructures de primer nivell i una qualitat de vida envejable” i ha destacat que tot aquest atractiu “ens ha de generar un gran orgull de ciutat de viure a Barcelona”.

L’alcalde, ja en la part final de la seva intervenció, ha afirmat que el seu somni com a alcalde és “fer de Barcelona una ciutat de referència al món en benestar i qualitat de vida”. Trias vol que Barcelona es conegui pel seu nivell de solidaritat envers els altres i les persones que ho passen més malament, “una ciutat on la pobresa no s’amagui, sinó que es combati. Una ciutat sense desigualtats i on tothom tingui les mateixes oportunitats de desenvolupament. Una ciutat socialment justa que redistribueix equitativament la riquesa que genera”.

“Tenim les eines, la il·lusió i tot el potencial per tirar endavant aquest projecte de ciutat a curt, mitjà i llarg termini. Compto amb tothom per a fer-ho possible, sobretot també amb la col·laboració dels altres grups municipals, compto amb un gran equip, uns gran equip de funcionaris. Que l’orgull de viure en aquesta ciutat sigui un orgull col·lectiu, compartit per tots els barcelonins i barcelonines”, ha finalitzat Trias.

Respostes a les preguntes formulades pels periodistes

En acabar la intervenció de l’alcalde el degà del Col·legi de Periodistes, Josep M Martí, ha donat pas al torn de preguntes que els diversos mitjans han plantejat a l’alcalde. Les més destacades han estat les següents:

Sobre l’increment del preu del bitllet del transport públic, Xavier Trias ha insistit en la necessitat d’acordar un nou contracte programa amb les tres administracions, perquè “en moments de crisi no es pot apujar les tarifes, sinó pujar l’aportació pública” ja que incrementar encara més el dèficit del transport seria “acabar amb aquesta empresa”.

En relació a la transparència institucional de l’Ajuntament de Barcelona, l’alcalde ha anunciat que aquest any es presentarà un programa d’Open Data que espera que compti amb el suport dels altres grups municipals, i que segons l’alcalde, col·locarà el consistori barceloní en “una situació exemplar” en aquest àmbit respecte d’altres ciutats.

També ha estat preguntat pel trasllat de la presó Model. L’alcalde ha confirmat la voluntat del govern de la Generalitat que es produeixi el trasllat, però ha admès que la situació econòmica de la Generalitat “ho fa complexe”.

L’alcalde també ha respost, en relació amb la iniciativa de cedir la gestió dels aparcaments, que “no privatitzo res. No venc ni he venut res mai. Donem la gestió dels aparcaments municipals per fer acció social”, i en concret, habitatge de lloguer a baix preu. Trias ha criticat que, en d’altres èpoques, s’hagi privatitzat altres serveis sense revertir-ne el resultat als ciutadans. “Hem de treure profit del patrimoni que tenim. En el moment actual, generar activitat econòmica és importantíssim i som l’única administració que tenim la ocasió de fer-ho”, ha dit.

Preguntat per la desaparició de comerços emblemàtics durant els últims mesos, Trias ha explicat que l’ajuntament està elaborant un pla per tractar la problemàtica, que ha qualificat de “complexa”, perquè hi ha molts factors, d’alguns personals, que són difícils d’abordar.

Respecte de l’anunci que Barcelona vol sancionar les entitats bancàries que tenen pisos buits a les zones més necessitades d’habitatge de la ciutat, Trias ha explicat que aquests barris són els que acumulen més desnonaments. Amb tot, Trias ha afirmat que a Barcelona “no tenim un nombre de pisos important en aquesta situació”. Ha explicat que la intenció del govern municipal és aprovar la proposició d’ICV-EUiA que es presentarà en el proper Consell Plenari. “Volem donar el missatge clar que nosaltres actuarem. Jo no vull sancionar ningú, jo vull que les entitats bancàries facin el que han de fer”, ha dit l’alcalde.

L’alcalde ha insistit, també, en què cal fer la consulta pel dret a decidir. “Seria un error no fer-ho. L’hem de fer, i després gestionar-ne el resultat”.

Document relacionat

“L’alcalde respon”. Intervenció inicial de l’alcalde a l’acte organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya a l’auditori del propi col·legi (Rambla Catalunya, 10)

Enllaços relacionats

Flickr Xavier Trias

Enregistrament de l’acte





Paraules clau

#triasrespon/ alcade trias/ conferència/ periodistes/